fbpx

Žiga Turk postal seksist leta: Utemeljitev podeljevalcev zgrešila vsebinsko in lastno definicijo!

dr. Žiga Turk (Foto: STA)

Dr. Žiga Turk, eden od za osrednje medije najsprejemljivejših, rahlo desno mislečih intelektualcev, je postal – seksist leta. Za svojo izjavo o seksu, češ, da degradacija seksa na rekreacijo tudi posilstvo minorizira na raven športnega prekrška, je prejel defamacijsko nagrado – bodečo Nežo.

Žiga Turk, bivši minister, akademik, profesor in javni intelektualec, si je s svojim premislekom o seksu po letu 1968 prislužil nelaskavi naslov Bodeče Neže, ki ga vsako leto dobi največji seksist v državi. Ko berete kriterije za Nežo, vsebino njegovega zapisa in utemeljitev podeljevalcev antinagrade – dobite vtis kot da z zadnje omenjenimi niste na istem planetu.

Po njihovi lastni definiciji laskavi naslov lahko doleti vse, vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Kaj natančno je izjavil Turk oziroma kaj je izjava, zaradi katere je postal seksist leta?

“Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje.”

Ali Turk tukaj koga javno napada, ponižuje, žali, ker je ženska, homoseksualec ali transgender? Ne. Torej si nagrade ni zaslužil. Pa vendarle poglejmo, kako so njegovo izjavo razumeli podeljevalci nagrade.

Žiga Turk: Nagrada je nepoštena, nerazumna in nezaslužena
Turk je na svojem Twitter profilu zapisal, da je nagrada nepoštena, nerazumna in nezaslužena. Nepoštena, ker mu lažno pripisuje, da opravičuje oz. relativizira posilstvo. Da ga smatra za najhujši zločin, je bilo povsem jasno vsem, ki so prebrali do konca. Nerazumna, ker nagrado dobiva nekdo, ki javno **podpira** idejo samih podeljevalcev Než, namreč, da “samo ja pomeni ja”. Pri tem je priložil vir. Nezaslužena: nagrada je kazen za njegovo pogosto podporo sedanji vladi. To pa za “nagrade”, o tako resnih problemih, ne bi smel biti kriterij.

 

Mnenje organizatorjev
Po mnenju organizatorjev avtor meni, da je seksualna revolucija leta 1968 posilstvo preoblikovala v športni prekršek, se pravi svobodno odločanje žensk o spolnosti naj bi bilo pogojeno s sprejemanjem možnosti posilstva. “Posilstvo ni seks, je nasilje, ki spolnost uporabi kot sredstvo. Žiga Turk s svojo izjavo relativizira spolno nasilje, in to v času, ko naše fakultete pretresajo izjave o spolnem nadlegovanju študentk s strani profesorjev,” je dejala Maja Pehar (Spol.si).

Bodeča Neža (Vir: Spol.si)

Tudi če bi držalo, da Turk s svojo izjavo relativizira spolno nasilje, pa ne drži, vidimo, da to ne ustreza njihovi lastni definiciji Neže. Zakaj so ga potem uvrstili na seznam in mu po volji ljudstva (prejel je 19 od 40 glasov) podelili Bodečo Nežo? Kar je Turk s svojo izjavo mislil, je precej jasno: da težko potegneš vrednostno sodbo iz posilstva, če si poprej desakraliziral seks, ga naredil za obče dobro, užitek, naslado, trening. Drug drugemu sva si meso – in nič več. Če razvrednotiš, če zrelativiziraš pomen seksa, s tem minoriziraš, zmanjšaš pomen, zrelativiziraš tudi pomen posilstva.

Aleš Ernecl