fbpx

ŽIVEL 1. MAJ! Kandidat SD za ministra: Milijoni iz proračuna in poslovanje skozi davčne oaze

Foto: Škandal24

Na seznamu Urada RS za preprečevanje pranja denarja se je od januarja 2013 znašlo kar pet sumljivih transakcij podjetja Duol, katerega edini lastnik od ustanovitve leta 1994 je Dušan Olaj, ki ga je predsednik SD Dejan Židan predstavil kot kandidata SD za gospodarskega ministra. Zadnja Olajeva transakcija skozi davčno oazo je bila izvedena oktobra lani v Iran.

Urad je transakcijo zabeležil, ker gre za državo, ki po podatkih mednarodnih institucij ne upošteva standardov s področja pranja denarja in financiranja terorizma. Za poslovanje z Iranom veljajo tudi omejevalni ukrepi, saj gre za državo, ki bi lahko bila, glede na omejevalne ukrepe zoper njene državljane, povezana s terorizmom ali financiranjem terorizma in pranjem denarja.

Urad RS za preprečevanje denarja je pri Olajevem Duolu, ki dobiva državne milijone, v zadnjih letih zaznal kar pet sumljivih transakcij, od tega eno celo v Iran, tri v Belize in eno na račun podjetja iz davčne oaze v Turčiji.

Iranci pod vlado SD prali denar v NLB
Ampak tudi skozi državno NLB so strukture, ki so blizu Dejanu Židanu, v času, ko je bil njegov predhodnik na mestu predsednika stranke SD Borut Pahor predsednik vlade, Židan pa minister te vlade, dopustile pranje milijarde dolarjev iranskega denarja. Preiskovalci pa danes zaslišujejo novinarje, ki so škandalozno pranje denarja v največji državni banki, reševani z dokapitalizacijami davkoplačevalcev, razkrili.

Mojca Kleva Kekuš, ki je na listi SD prišla v Bruselj za evropsko poslanko, je samo nekaj dni po zadnji Duolovi transkaciji skozi davčno oazo za Večer pisala kolumno, v kateri se predstavlja za avtorico poročila o boju proti davčnim goljufijam, utajam in oazam v evropskem parlamentu, v katerem idealizira tuja novinarska poročila o davčnih oazah in odstope ministrov. Evropska poslanka SD Tanja Fajon je en mesec po Duolovi transakciji z Iranom v kolumni, ki je objavljena na spletni strani stranke SD, teoretizirala: “Utaja davkov ni nič drugega kot skrivanje bogastva, davčne oaze pa niso nikakršne afere, ki pricurljajo v javnost vsake toliko, temveč so postale resničen poslovni model. Takšen, ki je brez sramu in brezsramno tudi vedno bolj postaja temelj našega finančnega sistema, ne njegova anomalija.”

Evropska poslanka SD Tanja Fajon in nekdanja evropska poslanka, vidna članica SD, Mojca Kleva Kekuš radi javno kritizirata poslovanje skozi davčne oaze. Ob Olaja ali Židana, ki takšnega človeka promovira, se ni obregnila še nobena; morebiti se jima zdi, da ko gre za “naše” v SD, je takšno poslovanje dopustno.

Medtem pa njena stranka SD in njen predsednik Židan računata, kako bi v vlado pripeljala moža, čigar podjetje posluje skozi davčne oaze in celo z Iranom.

Milijoni iz proračuna
Duol Dušana Olaja se je na seznamu sumljivih davčnih transakcij Urada RS za preprečevanje pranja denarja znašel še zaradi transakcij v Belize, ki je po klasifikaciji OECD država s pomanjkljivo zakonodajo na področju obdavčenja. Bile so zaznane tri transakcije – prva decembra 2015, druga januarja 2016, tretja pa novembra 2016. Novembra 2011 je Olajev Duol izvršil tranakcijo v Turčijo, ki sicer ni označena kot davčna oaza, a je bila transakcija nakazana podjetju s sedežem v Turčiji na račun podjetja, ki je v davčni oazi. Pri vsem tem poslovanju v sumljivih državah pa ne gre spregledati dejstva, da je Olajev Duol prejemnik milijonskih nakazil iz proračuna.

Dejan Židan je bil v vladi SD, ko se je skozi državno NLB oprala milijarda dolarjev iranskega denarja, zdaj bi rad v vlado spravil podjetnika, ki posluje z Iranom.

Leta 2005 je Duol s proračunskimi posli ustvaril kar 2,6 milijona evrov prihodka, kar je bilo po izračunu baze Gvin 66,31 odstotka vseh prihodkov Duola v letu 2005. Od leta 2003 je podjetje Dušana Olaja, ki ga vladna stranka SD in njen predsednik Dejan Židan vidita kot svojega kandidata za gospodarskega ministra, prejelo kar 7,6 milijona evrov. Marca lani je Dušan Olaj odprl še s. p. – Podjetniško in poslovno svetovanje Dušan Olaj, s. p., registriral pa ga je kar na domačem naslovu v Ljubljani.

(iz tiskane izdaje Škandal24)