ŽIVEL 1. MAJ! Kandidat SD za ministra: Milijoni iz proračuna in poslovanje skozi davčne oaze

Foto: Škandal24

Na seznamu Urada RS za preprečevanje pranja denarja se je od januarja 2013 znašlo kar pet sumljivih transakcij podjetja Duol, katerega edini lastnik od ustanovitve leta 1994 je Dušan Olaj, ki ga je predsednik SD Dejan Židan predstavil kot kandidata SD za gospodarskega ministra. Zadnja Olajeva transakcija skozi davčno oazo je bila izvedena oktobra lani v Iran.

Urad je transakcijo zabeležil, ker gre za državo, ki po podatkih mednarodnih institucij ne upošteva standardov s področja pranja denarja in financiranja terorizma. Za poslovanje z Iranom veljajo tudi omejevalni ukrepi, saj gre za državo, ki bi lahko bila, glede na omejevalne ukrepe zoper njene državljane, povezana s terorizmom ali financiranjem terorizma in pranjem denarja.

Urad RS za preprečevanje denarja je pri Olajevem Duolu, ki dobiva državne milijone, v zadnjih letih zaznal kar pet sumljivih transakcij, od tega eno celo v Iran, tri v Belize in eno na račun podjetja iz davčne oaze v Turčiji.

Iranci pod vlado SD prali denar v NLB
Ampak tudi skozi državno NLB so strukture, ki so blizu Dejanu Židanu, v času, ko je bil njegov predhodnik na mestu predsednika stranke SD Borut Pahor predsednik vlade, Židan pa minister te vlade, dopustile pranje milijarde dolarjev iranskega denarja. Preiskovalci pa danes zaslišujejo novinarje, ki so škandalozno pranje denarja v največji državni banki, reševani z dokapitalizacijami davkoplačevalcev, razkrili.

Mojca Kleva Kekuš, ki je na listi SD prišla v Bruselj za evropsko poslanko, je samo nekaj dni po zadnji Duolovi transkaciji skozi davčno oazo za Večer pisala kolumno, v kateri se predstavlja za avtorico poročila o boju proti davčnim goljufijam, utajam in oazam v evropskem parlamentu, v katerem idealizira tuja novinarska poročila o davčnih oazah in odstope ministrov. Evropska poslanka SD Tanja Fajon je en mesec po Duolovi transakciji z Iranom v kolumni, ki je objavljena na spletni strani stranke SD, teoretizirala: “Utaja davkov ni nič drugega kot skrivanje bogastva, davčne oaze pa niso nikakršne afere, ki pricurljajo v javnost vsake toliko, temveč so postale resničen poslovni model. Takšen, ki je brez sramu in brezsramno tudi vedno bolj postaja temelj našega finančnega sistema, ne njegova anomalija.”

Evropska poslanka SD Tanja Fajon in nekdanja evropska poslanka, vidna članica SD, Mojca Kleva Kekuš radi javno kritizirata poslovanje skozi davčne oaze. Ob Olaja ali Židana, ki takšnega človeka promovira, se ni obregnila še nobena; morebiti se jima zdi, da ko gre za “naše” v SD, je takšno poslovanje dopustno.

Medtem pa njena stranka SD in njen predsednik Židan računata, kako bi v vlado pripeljala moža, čigar podjetje posluje skozi davčne oaze in celo z Iranom.

Milijoni iz proračuna
Duol Dušana Olaja se je na seznamu sumljivih davčnih transakcij Urada RS za preprečevanje pranja denarja znašel še zaradi transakcij v Belize, ki je po klasifikaciji OECD država s pomanjkljivo zakonodajo na področju obdavčenja. Bile so zaznane tri transakcije – prva decembra 2015, druga januarja 2016, tretja pa novembra 2016. Novembra 2011 je Olajev Duol izvršil tranakcijo v Turčijo, ki sicer ni označena kot davčna oaza, a je bila transakcija nakazana podjetju s sedežem v Turčiji na račun podjetja, ki je v davčni oazi. Pri vsem tem poslovanju v sumljivih državah pa ne gre spregledati dejstva, da je Olajev Duol prejemnik milijonskih nakazil iz proračuna.

Dejan Židan je bil v vladi SD, ko se je skozi državno NLB oprala milijarda dolarjev iranskega denarja, zdaj bi rad v vlado spravil podjetnika, ki posluje z Iranom.

Leta 2005 je Duol s proračunskimi posli ustvaril kar 2,6 milijona evrov prihodka, kar je bilo po izračunu baze Gvin 66,31 odstotka vseh prihodkov Duola v letu 2005. Od leta 2003 je podjetje Dušana Olaja, ki ga vladna stranka SD in njen predsednik Dejan Židan vidita kot svojega kandidata za gospodarskega ministra, prejelo kar 7,6 milijona evrov. Marca lani je Dušan Olaj odprl še s. p. – Podjetniško in poslovno svetovanje Dušan Olaj, s. p., registriral pa ga je kar na domačem naslovu v Ljubljani.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

 • šmentanamuha

  Zakaj bi menjali taktiko v SD, če deluje že 75 let? Levim volivcem je všeč, da jih vsake 4 leta postrižejo. Glavno da lahko rajajo pod rdečo zvezdo za 25. maj in objokujejo svojo mladost.

 • rubec

  Kleva bi morala biti v rezervatu. V šoli so nas učili da so zdaj vsi indijanci tam.

 • rubec

  V novi Janševi vladi bo najbolj obremenjen minister za promet. Slovenija nima dovolj kibl da bi to sd sodrgo zvozil v čuze.

 • rubec

  Kdor voli te bleferje mora biti moten oz. židan.

  • AlojzZ

   Ja, to je večina volivcev v Sloveniji.

 • Joško

  Kaj pa lahko SD za ministre ponudi drugega, kot prevarante, goljufe, utajevalce, bleferje? Saj zdajšnji ministri kaj drugega?

 • Miran

  Živel 1 maj, živela rdeča zvezda.

 • Anton

  Kdor je danes namestil Slovensko zastavo je komunistični kolaborant.!!!
  1. Mai HEIL HITLER IN TRBOVLJE STADT.

 • Anton

  odkar je Židan prevzel položaj ministra za kmetijstvo in naredil “kolhoz” z državnimi gozdovi, imamo zgolj še lubadarje.Mejaki-kmetje se hudujejo, zaradi malomarnega gospodarjenja v državnih gozdov, zaradi česar je lubadar prešel tudi v njih gozdove in naredil kmetom – lastnikom gozdov ogromno gospodarsko škodo.Toliko o sposobnosti Židana.

  sarkazem press

 • ljubinica

  Pahorja so na drzavniskem obisku v Iranu sprejeli nenavadno prijazno in pozorno.
  Sele z odkritjem NLBgate se je stvar pojasnila ….

 • montyamp

  Komunisti ne morejo mimo svoje nostalgije, kako je bilo praznovanje 1.maja 1941 z Hitlerjem nepozabno .
  Gošarski zdajalci so med WW2 kolaborirali z Nemci in Italijani pod vodstvom NKVD-Kominterne , danes so usmerjeni v Afriko kjer imajo žetve s pranjem denarja za terorizem .

 • montyamp

  Komunističnemu fašizmu ne konca ne kraja .
  Pa kaj si mladči KP-YU mislijo da smo Slovenci utrgani .
  VSI NA VOLITVE —- SDS JE ENA IN EDINA REŠITEV

 • montyamp

  PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

  1. Predno so si spremenili ime v SD, so se imenovali ZLSD – Združena lista socialnih demokratov.
  2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA.
  V ZLSD so se kakor združili s “Semulićevo SZDL”,*
  ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUS bodo začeli v murglskosrbskem jugokomunističnem agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe
  o uspehu nje”, ko za predsednika DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora.
  * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji – ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku: SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
  3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije – Socialdemokratska prenova Slovenije.
  4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka demokratične prenove.
  5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov Slovenije-Stranka demokratične prenove.
  6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV JUGOSLAVIJE
  https://i.imgur.com/D4LXeH6
  7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

 • piko8

  Banda rdeča njihv kolovodja pa milan kuc’an *parazit* krvavih rok do ramen !!!!

 • Antonius

  Včeraj, 30. aprila 1945, je bil žalosten dan spomina za morilske revolucionarje in komuniste. Pred 73-imi leti je od svoje roke v borbi za tretji rajh padel Hitler. Najprej Kardeljevi in danes Kučanovi so mu zelo hvaležni, ker jim je omogočil, da so nam pod zlagano *blagovno* znamko eNOBe, ukradli svobodo odločanja in demokracijo.
  Po Kardelju in Kučanu tihih hvaležnežev Hitlerju se še danes nismo znebili. Lahko se jih pa znebimo že na naslednjih volitvah in masovno izvolimo SDS.

 • Nšo-či

  Šah je kraljevska igra. Uspešen podjetnik kot je Olaj, se gotovo zaveda, da Fajonova in Klevova nista tisti pogajalski moči, ki bi ju ta država potrebovala v Bruslju, da bi bil lahko njen pogled usmerjen v prihodnost. Da bi mogoče lahko tudi mi in ne samo njegovo podjetje, razmišljali o tem, kaj bomo počeli nekoč v vesolju in se ne bi borili s preživetjem. Olaj razume celo pomen statistike kot orodja slepila te države. Zato računam, da svojih besed ne bo pojedel in bo z njimi nastopal nastopal tudi v meni nasprotnem političnem taboru.

 • karlina

  No, takole pa na enem večjem slovenskem portalu, še vedno čestitajo stari komunisti:
  Fuj, sramota od sramote !!!!!!!

  Drage tovarišice, dragi tovariši, lepo praznujte 1. maj, praznik dela :) delu čast in oblast :)

 • Nšo-či
 • garfi

  VSTANITE ZA KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
  Vstanite v luč in blišč odeti,
  ki jarem vas teži zlata.
  Zdaj zvezda rdeČĆa spet nam sveti,
  nas kliče spet krvava sla.
  Sledi pravičnosti razbijmo,
  do tal naj rop jo naš požge;
  do konca z davki jih odrimo,
  vzemimo vse, vzemimo vse!
  Že tajkuni so zbrani,
  v zadnji rop zdaj že hite,
  da z internacionalo
  nov plen si pribore!
  medklic KurČĆan:Bi pa za sebe in za svoje tovariše takratne rekel SPLAČALO SE JE.
  Prav nihče nam nič ne more,
  kakšen zakon, kakšen red;
  Vse kar vidite je naše,
  nam dal je Forum nov zalet.
  Sami pišemo zakone,
  in sodimo kot se nam zdi.
  Ropajte zdaj bratje urno,
  dokler se ljudstvo ne zbudi.
  Mi vse ukrademo na svetu,
  zato vse to je naša last;
  najlažje delavcu in kmetu,
  ke imamo tu pač mi oblast.
  Ko vse dobre in poštene
  uniči naša trda pest
  svobode bodo vse pregnane,
  pokoren rod vasi in mest.
  medklic sindikalistke: Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, JUTRI BOMO VZELI!
  JUTRI BOMO VZELI!
  SPET!!!
  delavski razred v ozadju huronsko pozdravlja
  https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU&t=43s

 • Matej Ulec

  Bog daj, da se to spuca v Janševi vladi! Samo SDS nas lahko reši!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!