Zle slutnje so se uresničile, vlada za šefa kriminalistov nastavlja Antoloviča – sledi maščevanje Novi24TV?

Novi šef kriminalistične policije postaja David Antolovič

Vlada Roberta Goloba za direktorja kriminalistične policije nastavlja Davida Antoloviča, ki se je zaradi nepravilnosti pri delu znašel pod nadzorom Generalne policijske uprave. Sicer ni prvič, da bi se Antolovič zaradi svojega (ne)dela znašel pod drobnogledom sodelavcev iz Policije. V javnosti se je zaradi tega ustvaril vtis, da je bodoči šef kriminalistov “agent za posebne zadeve”, ki primere vplivnih in bogatih obravnave drugače kot tiste običajnih državljanov. 

Novega šefa kriminalistov je širša javnost spoznala že leta 2019, ko je sekretarki komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) vabilo za zaslišanje vročil kar v parku – kot v nekih drugih, totalitarnih časih. Antolovič pa kljub totalitarnim maniram in kljub temu, da mu je bilo zaradi nevestnega dela izrečeno opozorilo pred kazensko ovadbo in odpovedjo delovnega razmerja, uživa brezpogojno zaupanje oblasti. Nova notranja ministrica Tatjana Bobnar je o Antoloviču povedala, da gre za vrhunskega strokovnjaka s področja gospodarske kriminalitete, ki doslej še ni imel priložnosti povedati svoje plati zgodbe. Očitno bo sedaj dobil svojo priložnost, saj, kot so sporočili iz Policije,  v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav na “ključnih mestih v policiji želi policijske strokovnjake, ki jim zaupa ter verjame v njihovo visoko strokovnost in integriteto in s katerimi bo skupaj lahko uresničeval vizijo razvoja Policije, ki bo v prvi vrsti skrb za varnost ljudi”.

V času vlade Janeza Janše je tudi nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs zahteval nadzor nad delom NPU, kjer je bil Antolovič pomočnik direktorja, zaradi nerazumno dolgih preiskav, ki niso obrodile rezultatov. “Ena bistvenih slabosti NPU, ki se kaže od ustanovitve leta 2010 do danes, je, da si urad želi sam izbirati, kaj bo preiskoval. Tak primer je preiskava v zadevi TEŠ 6, ki jo je do konca pripeljala celjska policija, kar je škandalozno,” je tedaj povedal Hojs.

Obtožbe o namernem zavlačevanju
Antolovič se je v preteklosti soočal tudi z očitki o neučinkovitem preiskovanju družine Jankovič. V svojem odzivu na očitke upokojenega tožilca, da prihaja do zavlačevanj le v primeru vplivnih in bogatih, je v oddaji Tarča dejal, da so zanj in za kriminalistično policijo vsi primeri enaki, ni pa uspel pojasniti, zakaj je tako dolgo trajalo, da se je zaključila raziskava primera farmacevtka, v katerem je ljubljanski župan, po izpovedi žrtve, zahteval spolne usluge v zameno za posredovanje pri iskanju stanovanja. Enakih očitkov je bil deležen pri preiskavi družine Šešok.

Totalitarni prijemi v demokratični Sloveniji
Antolovič pa se je z nenavadnimi prijemi proslavil že leta 2019, ko je sekretarki komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Marinki Bogomil vročil vabilo za zaslišanje kar v parku. Namen zaslišanja je bil pridobiti dodatna gradiva KNOVS glede nadzora vojaške obveščevalne varnostne službe v primeru Škerbinc. Spomnimo, v primeru je šlo za povsem nezakonito razrešitev poveljnika Mihe Škerbinca, ker naj bi ta govoril neresnice o načelnici Slovenske vojske, generalmajorki Alenki Ermenc. Podpredsednik KNOVS in poslanec SDS Žan Mahnič je tedaj zapisal, da je: “Vsako izročanje gradiva tem režimskim aparatčikom je strel v koleno demokratičnemu nadzoru nad obveščevalnimi in varnostnimi službami.

Bo prva Antolovičeva žrtev prav Nova24TV?
V dobro obveščenih krogih pa so že zaokrožile govorice, da bo zadnji kadrovski potezi Golobove vlade sledilo maščevanje prav naši novinarski hiši. Za zanemariti ni tudi dejstvo, da je partnerka Davida Antoloviča novinarka 24ur Damjana Seme. POP TV bo imel tako svoje vire še v kriminalistični policiji, na podoben način politično-medijskega “sodelovanja” pa ta medijska hiša deluje odkar jo preko nekdanjega agenta Draga Kosa vodi urednica informativnega programa Tjaša Slokar Kos.

Andrej Žitnik