fbpx

Zločinec zločincem ali kako je Doku Zavgajev (z vzdevkoma stevardesa in Aeroportovič) izročil kopijo komunističnega prapora z Reichstaga Turnškovim borcem

Foto: Twitter

Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev, ki so mu Čečenci zaradi strahopetnega bega z ruskega vojaškega letališča v Groznem najprej dali vzdevek “stevardesa”, nato pa “Aeroportovič”, je predsedniku ZZB Titu Turnšku izročil kopijo prapora, ki so ga vojaki Rdeče armade leta 1945 ob padcu Berlina izobesili na Reichstag. A zgodba s tem praporom je v resnici velika prevara, saj je bila originalna fotografija večkrat retuširana. Propaganda, ki jo je Putinova Rusija nasledila od Sovjetske zveze, še naprej uspešno deluje z namenom ustvarjanja lažne realnosti. Enako velja za slovensko borčevsko organizacijo, ki je celotno zgodovino “osvobodilnega boja” zavila v veliko laž, ta pa je ideološka hrana za slovensko politično levico.

Zavzetje Berlina so želeli Rusi ovekovečiti na način, kot so to storili Američani na Iwo Jimi – z zmagovalnim postavljanjem zastave. V ta namen so iz Moskve v Berlin poslali častnika in fotografa Jevgenija Khaldeija, ki je zbral nekaj ruskih vojakov in zavzetje Reichstaga so zaigrali. Ruska zastava je namreč že visela na stavbi, ampak so jo sneli in za potrebe socialistične propagande na novo izobesili.

Fotografija je nato šla v Moskvo, kjer so jo pregledali sovjetski cenzorji. Opazili so, da je imel eden od vojakov na obeh rokah ročno uro, kar pomeni, da je po Berlinu plenil. Khaldeija so prosili, naj fotografijo retušira. Ubogljivi vojaški fotograf ni samo odstranil ure z vojakove desne roke, ampak je v ozadju dodal dim. Ta fotografija je bila nato objavljena v reviji Ogonjok. Pozneje so fotografijo še bolj “popravili” – zastava je nato še bolj zaplapolala v vetru.

Levo originalna fotografija izobešanja zastave na Reichstag (vojak ima uri na obeh rokah), desno retuširana (vojak ima uro samo na levi roki). (Slika: rarehistoricalphotos.com)

“Aeroportovič” Zavgajev, ki je kopijo praporja izročil vzkipljivemu Titu Turnšku, je sicer pred dnevi povzročil vznemirjenje, ko je državljane Slovenije pozval, naj na volitvah volijo DeSUS Karla Erjavca.

Takole je dejal: “Dodal bi še nekaj nič manj pomembnega. V Sloveniji poteka predvolilna kampanja, ki zahteva veliko odgovornosti in ni nekaj preprostega. Stranka, ki jo vodi minister Erjavec, ima najbrž na tem področju kaj pokazati. Pripravljene ima konkretne dolgoročne programe.”

Vlogo Zavgajeva v čečenski vojni mnogi primerjajo z Radovanom Karadžićem
Zavgajev, čigar vlogo v čečenski vojni nekateri primerjajo z vlogo Radovana Karadžića v vojni v Bosni in Hercegovini, po neuradnih besedah poznavalcev vpliva na slovensko zunanjo politiko in zunanjega ministra Karla Erjavca, je o ruskem veleposlaniku poročala Demokracija. To je vidno navzven, saj Slovenija skoraj nikoli ne kritizira početja Rusije. Pred leti je Zavgajev pohvalil vlado in jasno povedal, da če ne bi bilo EU, bi bili odnosi še boljši. Nedvomno se Zavgajev v Sloveniji počuti dobro in varno, saj je slovenska zunanja politika protiameriško razpoložena. Med slovenskim in ruskim režimom obstaja podobnost, saj oba temeljita na državni lastnini, s katero se napajajo izbranci iz vrst komunistične partije.

Demokracija