Zloraba Knovsa! Poslanka Jerca Korče zaradi materine vpletenosti v afero NLB pritiska na zaposlene v Sovi?

Poslanka LMŠ Jerca Korče. (Foto: STA)

Spet blamaža in zloraba Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostih služb (Knovs), je na družabnem omrežju zapisal poslanec Državnega zbora Dejan Kaloh in dodal, da bi se morala poslanka Jerca Korče izločiti iz nadzora Knovsa na Sovi oziroma bi za to moral poskrbeti vodja Matjaž Nemec. Zapisal je še, da je Sova domnevno ovadila njeno mamo zaradi afere NLB gate, ona pa sedaj (ne) posredno pritiska na zaposlene na Sovi?

Nenapovedanega nadzora na Sovi so se udeležili Matjaž Nemec, Anja Bah Žibert, Jerca Korče, Primož Sitar in Blaž Pavlin. Člani komisije DZ so nenapovedani nadzor opravili v četrtek, 15. oktobra 2020. Preverjali so gradivo, ki se nanaša na naznanilo kaznivega dejanja, in sicer v zadevi Farrokh, na morebitne notranje pritiske v Sovi in na morebiten vpliv drugih organov na Sovo v tej zadevi. V policijskih krogih in na sedežu stranke LMŠ je po poročanju Požarepota, zavladala panika in nervoza. Še posebej po tem, ko je minister za notranje zadeve Aleš Hojs odredil revizijo preiskav nekaterih primerov odmevnih afer.

Požareport je konec septembra razkril, da poleg številnih zanimivih imen, ki naj bi jih Sova ovadila, izstopa predvsem ime Alenke Korče, mame poslanke LMŠ Jerce Korče, ki je bila med afero direktorica sektorja NLB za plačilni promet s tujino. Po poročanju Požareporta, je zaradi finančne afere Irangate ali pranja denarja skozi Novo ljubljansko banko (NLB) na državno tožilstvo ovadbo vložila Sova, potem ko so znova odprli ta primer. Ovadbe pa menda tokrat niso vložili zaradi pranja denarja, pač pa zaradi nekaterih drugih kaznivih dejanj, kot je financiranje terorizma. Poleg Korčetove, so neuradno ovadeni tudi Janko Goršek, nekdanji generalni direktor Slovenske policije ter Darko Muženič, bivši direktor Urada za pranja denarja in NPU-ja.

Vodja KNOVS-a Matjaž Nemec (Foto: Twitter)

V skladu s 25. členom zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb je bil predmet omenjenega nadzora vpogled v dokumente, drugo gradivo in podatke, ki se nanašajo na pristojnosti komisije, glede dejavnosti Sove in njenega naznanila suma storitve kaznivega dejanja v zadevi Farrokh,” so  po poročanju Politikisa sporočili iz DZ.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (Foto: STA)

Hojs je z revizijami dregnil v osje gnezdo
Poleg revizije preiskave v primeru lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh je Hojs z julijskimi usmeritvami in obveznimi navodili za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevnih kaznivih dejanj odredil revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji. Očitno pa je s tem dregnil v osje gnezdo, na kar kaže tudi nervozno obnašanje poslanca SD Matjaža Nemca, ki vodi Knovs. Knovs je tako v minulih tednih v okviru obravnave vpliva ministrstva za notranje zadeve, pred časom že opravil nadzor na Generalni policijski upravi, na upravi kriminalistične policije in na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

Sara Bertoncelj