fbpx

Zloraba oblasti Marjana Šarca – Politični in kazenski pregon Mateja Tonina zaradi afere arbitraža za zakrivanje sledi Šarčeve afere N. H.

Marjan Šarec, Matej Tonin in Damir Črnčec (Foto: STA)

Marjan Šarec, Matej Tonin in Damir Črnčec (Foto: STA)

Vlada Marjana Šarca zopet zastruplja slovensko javnost s svojimi medijskimi bombicami. Tokratna žrtev je predsednik Knovsa in NSi Matej Tonin. Sova naj bi zaradi izdaje tajnih podatkov kazensko ovadila Mateja Tonina. Uporabili so staro taktiko, saj so za vlogo sprožilca t. i. afere o izdaji zaupnih podatkov glede arbitraže uporabili članek v hrvaškem mediju Večernji list. Nič novega, podobno je slovenska javnost doživela v poletnih mesecih v “vohunski aferi” največje komercialne televizije POP TV. V ozadju pa je strah vladajočih krogov zaradi zaslišanja ključnih akterjev 10. decembra glede afere N. H. pred Knovsom. “Nadzorovanec ovadi vodjo nadzornega telesa. Ne Južna Amerika ali Afrika, to je slovenska demokratična realnost. Žalostno,” se je na novi neutemeljeni in pravno sporni poseg vladajočih odzval Miro Haček.

Prihaja dan D za predsednika slovenske vlade Marjana Šarca, njegovega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, direktorja Sove Rajka Kozmelja in glavno protagonistko Natašo Hribar zaradi njene zaposlitve na Sovi. Ključna in najbolj obremenilna priča za vse vpete akterje naj bi bil župana Škofljice Ivan Jordan, ki bo pričal 10. decembra. Zato so vladni krogi hitro reagirali, da bi preusmerili pozornosti. Najnovejšo vladno ofenzivo in kazensko ovadbo zaradi izdaje tajnih podatkov v poročilu Knovsa v aferi arbitraža proti predsedniku Knovsa Mateju Toninu pa po besedah samega predsednika Knovsa iz ozadja usmerja Damir Črnčec.  “Dokaže, da slovenska zarota zoper Hrvate ne obstaja. Poročilo krepi slovensko pozicijo. Očitno nova akcija Damir Črnčec,” se je na Twitterju na neutemeljene obtožbe odzval Tonin.

Zgodba glede arbitraže je znana. Sova je po vseh varnostnih standardih opozorila vse glavne akterje v zadevi arbitraža s Hrvaško glede njihove medsebojne komunikacije. Glavna akterja, slovenski arbiter Jernej Sekolec in agentka slovenske vlade pri arbitražnem sodišču v Haagu ter visoka uradnica zunanjega ministrstva Simona Drenik, nista upoštevala varnostnih navodil glede komunikacije in sta se pogovarjala po nezavarovani liniji. Pogovor je prestregla hrvaška obveščevalna služba in rodila se je afera arbitraža.

Afera pa je močno obremenila tudi takratnega zunanjega ministra Karla Erjavca in njegovo zvesto politično sodelavko Vlasto Vivod. Knovs je pred dobrimi desetimi dnevi javno objavil poročilo, v katerem ni bilo ničesar spornega glede vloge Sove.

Situacija se je spremenila pred dnevi, ko je hrvaški časopis Večernji list objavil članek, v katerem je le povzel znana dejstva o omenjeni aferi. Žal dovolj, da si je slovenski politični vrh privoščil nov pritisk na neodvisno delovanje Knovsa in njenega predsednika Mateja Tonina.

Kronologija afere N. H. je prinesla že veliko zanimivih preobratov
Razlog najnovejšega napada na Tonina glede afere arbitraža pa je strah pred razkrivanjem resnice o zaposlitvi Šarčeve znanke N. H. V prvih odzivih je direktor Sove Rajko Kozmelj napovedal, da bo komisiji izročil vse papirje glede zaposlitve N. H., vendar se je po ukazu vrhovnih vladnih krogov premislil in pričel igrati po notah Šarca in Črnčeca.

V javnosti so se pojavljale polemike, kakšen nadzor lahko vrši Knovs nad Sovo. Večina strokovnjakov, med njimi tudi Rajko Pirnat in Miro Haček, je jasno povedala, da Knovs mora izvajati nadzor nad Sovo in ima pravico dobiti vse dokumente, ki jih zahteva. Sledil je nov napad Sove v skupni režiji s POP TV, ko so najavili, da bodo kazensko ovadili osebo zaradi izdaje tajnih podatkov. Ta oseba je poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič.

Marjan Šarec in Nataša Hribar (Foto: Tarča RTV Slo in STA)

Marjan Šarec in Nataša Hribar (Foto: Tarča, RTV Slovenija in STA)

Sledil je besedni obračun med poslanko LMŠ Jerco Korče in predsednikom SDS Janezom Janšo glede “padanja glav” in grožnje Janše omenjeni poslanki. V razkritem magnetogramu so se Janševe besede pokazale v popolnoma drugem kontekstu, Korčetova pa se za izmišljene besede in laž sploh ni opravičila. Sledil je še bizaren intervju direktorja Sove Kozmelja v Mladini, v katerem je pripovedoval pravljice o “Janezu in Ištvanu” ter o ogrožanju notranje nacionalne varnosti.

Šarčev glavni svetovalec in koordinator medijskih napadov Damir Črnčec. (Foto: STA)

Vladi Marjana Šarca je zaradi afere N. H. začela padati javnomnenjska podpora
Vladna afera zaradi zaposlitve Šarčeve znanke N. H. in slabega odzivanja vladajočih krogov je že pustila prve posledice Šarčevi vladi. V zadnjih tednih je učinek “šarecmanije” pričel popuščati, kar se vidi tudi v zadnjih javnomnenjskih raziskavah, saj je podpora vladi prvič padla pod 50 odstotkov.

Luka Perš