Zmago Jelinčič v izpovedi na Facebooku: Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik mu je s pištolo meril v glavo in grozil, da ga bo ustrelil

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. (Foto: STA)

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je na svojem Facebook profilu v soboto objavil precej šokanten zapis izpred skoraj treh desetletij, ki naj bi se zgodil v Ljubljani in ki opisuje, kako mu je Marjan Pogačnik, nekoč policist, danes pa predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani, s pištolo meril v glavo in mu grozil, da ga bo ustrelil, če se ne preda. Za nameček naj bi bil v trenutku dogodka Jelinčič v spodnjicah. Predsednik SNS sicer ni razkril podrobnosti, zakaj je do neljubega dogodka prišlo in kakšen je bil epilog.

“Nekaj iz slavne zgodovine sedanjega predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani, Marjana Pogačnika.

V zgodnjih 90-ih letih, kmalu po naši osamosvojitveni vojni, je bil vodja miličniške udarne enote, ki je imela nalogo aretirali mene kot predsednika Slovenske nacionalne stranke. Takrat sem živel pri tedanji partnerki, poslanki Polonci Dobrajc, na naslovu Cigaletova 2, Ljubljana, v prvem nadstropju. Okoli bloka se je slišalo nekakšno prerivanje in lomastenje, množice miličnikov. S Polono sva skozi okno gledala to gomazenje, ko se je na vhodnih vratih zaslišal zvonec. V spodnjih gatah sem šel odpret in pred vrati zagledal miličnika Marjana Pogačnika, ki je v pokrčeni drži na razširjenih nogah, rahlo zariplega in prešvicanega obraza s pištolo kalibra 9 mm parabelum meril v mojo glavo in se s tresočim in hripavim glasom drl: “Roke gor!!! Da se ne premakneš!!! Bom streljal!!!”

Kaj se je dogajalo kasneje, ni bistveno za ta dogodek, verjetno pa je bil to višek miličniške kariere tovariša Marjana Pogačnika, kar mu je zagotovo pomagalo do pozicije gospoda predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani. Še danes pa mislim, da so mu zapovedali naj me ustreli, če se bom upiral, pa do tega ni prišlo. Morda zaradi preveč prič v miličniški ekipi.”

Predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je sicer v zadnjem času v javnosti najbolj znan zaradi preganjanja sodnika Zvijezdana Radonjića, ki je oprostil Milka Noviča umora Janka Jamnika, pozneje pa javno spregovoril o zavržnih ravnanjih sodnikov v nekaterih sodnih primerih in celo korupcijo v sodstvu. Pogačnik je sprva zanikal, da bi zoper sodnika Radonjića potekal kakšen disciplinski ali kazenski postopek. Poleg tega je še zagotovil, da zaradi odločitve v sojenju Milku Noviču njegovo delovno mesto ne more biti ogroženo. Sodnik sicer ni bil enakega mnenja, dejal je, da zaradi tega, ker je želel Noviču zagotoviti pošteno sojenje, ne bo nikoli napredoval, čez mesec dni pa bo verjetno tudi v suspenzu. Dva meseca kasneje je nato zadevo obravnaval sodni svet, ki je sklenil, da so bile sodnikove trditve brez podlage in posledica njegovega subjektivnega dojemanja. Nato je se je izrekla še etična komisija, ki deluje znotraj sodnega sveta, češ da so izjave Radonjića v neskladju z etičnim kodeksom sodstva. Po Radonjićevih trditvah je Pogačnik udbomafijaš, prodana duša in nestrokovnež, za kar naj bi imel Radonjić tudi dovolj trdne dokaze, da si Pogačnik ne upa v zasebno tožbo.

Foto: Marjan Pogačnik (Foto: STA)

Na uradni spletni strani sodišča sicer o domnevni miličniški karieri Marjana Pogačnika ni mogoče prebrati prav veliko. Višji sodnik je bil  rojen 26. 10. 1963, stalno stanujoč v Kranju. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani 8. 9. 1987. Po opravljenem pripravništvu na takratnem Temeljnem sodišču v Kranju, je 24. 10. 1990 opravil pravosodni izpit. V približno 25-ih letih delovne dobe je kot sodnik deloval na Temeljnem oziroma Okrožnem sodišču v Kranju, Okrožnem sodišču v Ljubljani, določeno časovno obdobje pa tudi kot uslužbenec Ministrstva za pravosodje in Ministrstva za notranje zadeve. Več kot pet let je bil zaposlen na mednarodnih institucijah (sodišče BIH in tožilstvo BIH) kot mednarodni sodnik in kasneje državni tožilec za vojne zločine.

T.F.