Zmedena Anuška Delić Zavrl ne pozna niti osnov: Tako se je spravila na pokojnega dr. Bajuka, da bi prikrila škandalozno imenovanje Mlinarjeve!

Anuška Delić in Andrej Bajuk (Foto: STA)

Anuška Delić in Andrej Bajuk (Foto: STA)

V primeru koroške Slovenke in aktualne kandidatke za ministrico za kohezijo Angelike Mlinar v slovenski javnosti poteka vroča debate glede dodelitve slovenskega državljanstva. Na socialnih omrežjih pa se je vzpostavila debata o drugem znanem Slovencu, pokojnem dr. Andreju Bajuku, bivšem predsedniku slovenske vlade in finančnem ministru v prvi Janševi vladi. S svojimi lažmi in zavajanji pa blesti nihče drug kot “samooklicana” lovka na “izmišljene novice” Anuška Delić, ki je Bajuku očitala, da ni bil “izvoljen” od ljudi. Pozabila pa je na primer iz leta 1992, ko je podobno kot Bajuk mesto predsednika vlade zasedel dr. Janez Drnovšek. 

“Bajuk je imel slovensko in argentinsko državljanstvo, nakar se je zadnjemu odpovedal, ko je postal premier. Ni bil izvoljen, ampak je postal predsednik vlade, potem ko je Drnovškova vlada padla. Niso ga izbrali ljudje,” je svojo raziskovalno noto Sloveniji ponosno pokazala Anuška Delić Zavrl. Ali Delić Zavrlova ne pozna slovenske ustave ali pa resnično zavaja s svojimi “oštro” raziskovalnimi metodami. Predsednika vlade vedno izvolijo poslanci državnega zbora, ne pa volivci na splošnih parlamentarnih volitvah. Tudi v Italiji ni bil takratni tehnični mandatar Mario Monti v obdobju 2011-2013 izvoljen za poslanca, a so ga, podobno kot Andreja Bajuka, izvolili italijanski poslanci in senatorji. Njene odlične raziskovalne metode pa bi lahko spomnile na razpad Demosove vlade, ko je bil v tretjem krogu izvoljen dr. Janez Drnovšek. Tako kot Andrej Bajuk tudi Janez Drnovšek ni bil izvoljen za poslanca na prvih parlamentarnih volitvah leta 1990.

Dr. Andrej Bajuk se je rodil 18. novembra 1943 v Ljubljani slovenskima staršema Božidarju Bajuku in Ceciliji Radej. Zaradi naelektrenega komunističnega boja in preganjanja po koncu druge svetovne vojne se je družina preselila v argentinsko mesto Mendoza. Tam se je izšolal, kasneje pa naredil odlično mednarodno kariero v svetu financ in politike. Državni zbor Republike Slovenije ga je 3. maja 2000 potrdil za tretjega predsednika vlade, poleg tega pa se je sam odrekel argentinskemu državljanstvu.

Zaslužen za napredek Slovenije
Svojo kariero finančnika je kronal leta 2006, ko je postal najboljši finančni minister v Evropi po izboru revije Banker. V reviji so utemeljili izbor nagrade z naslednjimi besedami: “Nagrada je namenjena finančnim ministrom, ki so gospodarstvo v svoji državi popeljali naprej. Minister Bajuk je zaslužen za napredek Slovenije s svojo zavezanostjo davčni previdnosti.” 28. novembra 2006 je v Bruslju prejel še nagrado Dosežkar leta (Achiever of the Year), ki jo podeljuje tednik European Voice; nagrado je prejel, ker je uspel zagotoviti vstop Slovenije (kot prve nove članice EU) v evroobmočje.

Anuška Delić je zmerjala bivšega notranjega ministra in dolgoletnega poslanca SDS dr. Vinka Gorenaka s “političnim potrčkom in invalidom”
Muza Francija Zavrla pa se tudi tokrat ni ustavila pri napadih na drugače misleče. V eni izmed debat glede Bajukovega političnega udejstvovanja se je zapletla z bivšim notranjim ministrom in dolgoletnim poslancem Slovenske demokratske stranke dr. Vinkom Gorenakom. “Z minimalno večino, v tretjem glasovanju, gospod Gorenak. In če je kdo med nama politični invalid, ste to vi, ker ste politik. Sicer bolj marginalen politik/potrčko, ki zelo rad sliši svoj glas, a vendar. 88!” Na njen žaljivi zapis se je odzval Gorenak in jo označil za radikalno levičarsko provokatorko. “No ja, takih kot ste vi, manipulativna, zlonamerna, levo politično skrajna in preprosto ‘žleht’, sem pa res malo srečal v življenju. Hvala, ker ste priznali, da je bil Bajuk izvoljen, prvotno ste trdili, da ‘ni bil izvoljen ampak je postal PV, potem ko je Drnovškova vlada padla’.” 

Bajuku državljanstva niso podelili pod pretvezo nacionalnega interesa
Vendar se nekateri levičarski aktivisti s tem ne morejo sprijazniti. Tako ob najnovejših debatah na diskreditacijo Bajuka ni pozabil niti radikalni levičarski aktivist Arjan Pregl: Za vse tradicionaliste in ‘domoljube’, ki jih blazno moti ‘uvoz’ kandidatke za visoko državno funkcijo, imam dve besedi: Andrej Bajuk. (Res pa je, da se ni ravno izkazal.)” 

Hitro mu je žogico vrnil ekonomist in analitik Tomaž Štih, saj Andrej Bajuk ni potreboval izgovora o “slovenskem nacionalnem interesu” za pridobitev slovenskega državljanstva. “Bajuka nikoli nihče ni razglasil za ‘nacionalni interes’. Kaj tako bizarnega kot razglasiti politika, ki je na evrovolitvah dobil 0,7 odstotka, za nacionalni interes, da lahko zasede nestrokovno, politično funkcijo, počnejo le socialisti. Takšni potem sebe predlagajo za evrokomisarje,” je Tomaž Štih spomnil na znano komisarsko afero Alenke Bratušek iz leta 2014. Medtem ko se je Andrej Bajuk odpovedal argentinskemu državljanstvu, si koroška Slovenka Angelika Mlinar nezadržno želi zadržati svoje avstrijsko državljanstvo, ne glede na resne pomisleke Avstrije.

Anuška Delič ne razume osnovnih pojmov delovanja izvršne veje oblasti
Ne glede na vse se ima Anuška Delić v Sloveniji za eno “najboljših” in “najpametnejših” novinark, saj sodeluje v konzorciju svetovnih raziskovalnih novinarjev OCCRP. Vendar bi bilo lepo, da bi tudi novinarski kolegi iz omenjene organizacije preverili njeno znanje o izvršni, zakonodajni in sodni veji oblasti. “Bajuk je bil v času volitev v DZ 1997 v službi pri tuji banki in na parlamentarnih volitvah ni kandidiral do konca leta 2000. Že pred tem je postal PV, ko je padla Drnovškova vlada, kot sem napisala. Ohladite možgane in se lepo vedite, da ne bo mame sram,” je svojo neumnost zaključila Delićeva. Zmoto Anuške Delić je lepo komentiral družbenopolitični delavec Jože Poglajen: “No, dejstvo je, da je Bajuk bil izvoljen za PV. Ustava namreč pravi, da PV voli državni zbor. Toda izraz volitve se navadno nanaša na splošne parlamentarne, predsedniške, županske, občinske volitve. Na teh o kandidatih odločajo volivci, o PV ne.”

Andrej in Katarina Bajuk (Foto: STA)

Predsednika države, župane slovenskih občin in evroposlance izvolijo volivci na neposrednih volitvah, predsednika vlade pa vedno poslanci državnega zbora
Anuška Delić si je enostavno privoščila sramotno poznavanje osnovnih pojmov slovenske zakonodaje. Vsak predsednik vlade v Slovenije postane premier z izvolitvijo v državnem zboru. Vendar je to Anuški Delić enostavno težko razumeti. “Vsi so vam že isto povedali, vi pa še vedno z glavo v zid. Bajuka niso izvolili volivci. In torej ni ‘z izvolitvijo v DZ postal PV’, kot ste trdili. Dejstva so, kakršna so, pa če skačete po njih ali ne. Pozdravite mamo!” se je z osebnim napadom na uporabnika Twitterja spravila Delićeva. Vendar bi Deličevi priporočali, da si prebere naslednji odgovor: “Postopek izbire predsednika vlade določata 111. člen Ustave Republike Slovenije in Poslovnik Državnega zbora v členih 225 do 228, kjer je zapisano, da v različnih fazah postopka volitev kandidata za predsednika vlade državnemu zboru lahko predlagajo predsednik republike, poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.” Zato bi Anuško Delić še enkrat spomnili, da predsednika države, župane in evropske poslance izbirajo volivci neposredno, medtem ko po določenih zakonskih pravilih predsednika vlade vedno izvolijo poslanci državnega zbora.

Luka Perš

 • Vladni komik

  Tudi jaz nisem zmagal pa sem vseeno PM, po lewaški matematiki

  • Amerikanc

   Ti si res čuden kmet, kajti pri tebi vsaka kmečka logika odpove.

 • bubamara

  Sej mojškra tud ni bila izvoljena, pa sedaj odloča o milijardnih poslih. Pa kahl tud ne, pa odloča o varnosti države. Temu se reče navidezna demokracija.

  • Amerikanc

   Jankotu – plenčarju pa je ratalo – v tretjem ali četrtem poskusu, ko je v parlament prišel že vsak, ki je dobil glasove v svoji ulici.

  • Steiermark

   Pri nas “cela vlada” ni bila izvoljena (če je bila, je bila po stalinovo, z lažmi in prevarami, nastavljena, poveljuje ji pa tudi tujerodni podganji izmeček, ki pač nima “povezave ” z poštenostjo in slovenstvom!

  • SIMON ROZIC

   …temu se reče politična shizofrenija !

 • Amerikanc

  Delićki se pozna, da prihaja iz krajev, kjer je demokracija na stopnji njenega mozga !

  • VERZIFIKATOR

   Nema kod nas, šta se opet lažeš,
   nema demokrátije, dabome,
   svaki pokušaj, bre, smesta slome,
   demokrátija, pha, šta ne kažeš!

  • Silvester Alič

   Njeni možgani so potem na stopnji kuščarjev

   • SIMON ROZIC

    …mrtvih kuščarjev!

 • RATATA

  Kako zelo pohabljeni smo v glavah! Prekleti komunisti hudičevi + čefurjad nagnusna!!

 • jevidel

  Da je bil pokojni bivši slovenski premier in finančni minister dr. Andrej Bajuk z dušo in telesom velik Slovenec in velik Domoljub priča tudi dejstvo, da počiva v slovenski zemlji, ki jo je resnično ljubil in država Slovenija, mu je za njegove izredne dosežke v dobrobit mladi slovenski državi izkazala vso čast in ga pospremila na zadnjo pot z državniškimi častmi.

  • SIMON ROZIC

   Andrej Bajuk je bil velik gospod! Kako se je počutil med nelustriranimi “tovariši”,
   zatiralci demokracije, katerih samostojna Slovenija ni bila nikoli opcija, si lahko
   samo mislim!

 • VERZIFIKATOR

  Ovo samo delić je sekunde,
  delić lako taj se zaboravlja,
  želim deliću štoviše zdravlja,
  trebaće mu još za druge runde.

 • if

  Anuška Delić je oseba antislovenstva, je oseba zoper Slovenijo Majniške deklaracije 1989 v Ljubljani javnosti prebrane 8. maja 1989.

  1. točka Majniške deklracije 1989: “Hočemo živeti v suvereni državi slovenskega naroda.”

  Slovenski narod ta hip živi v državi antislovenstva!

 • althar

  Anuška seveda ni zmedena, ampak je le pokvarjena dekla udbomafije.

 • montyamp

  Zakaj politićne deviacije udbovskega pedigreja imenujete “””socialisti””” ????????
  To so kriminalci , koristolovska zadruga kumrovškega kulturocid-etnocid-genocid združenja demokratično nepismenih bastardov .
  Plodovi politkomisarskih orgij , vsak s 50 očeti , brezkompromisno vodljiva avantgarda ideoloških naslednikov totalitarnih zločincev , spletkarijo s položaji kot so se naučili v pionirskih vrtcih , enotah za vzgojo družbeno politične grupne dinamike kapilarnega psihološkega terorja exkluzivne partizanske koalicije .

 • Andrej

  A so tej zmedeni Anuški povedali, da ne izbirajo Andreja, ampak Angeliko? Malo podobno se že sliši, ampak, razlika je ogromna. Za tiste, ki jo vsaj malo hočejo videti. Vsaj malo. Anuška noče.

  • SIMON ROZIC

   …bomo videli, kdo vse bo bingljal iz njene posušene riti? Tudi Anuška !? Gotovo!

 • Jožefa Benko

  to žensko moramo vsi zavedni slovenci predlagati ta pulitzerjevo nagrado,ker vsak njen članek v medijih je expresežek

  • SIMON ROZIC

   ..a res želite, da se nam še ta zadnja zaostala Afriška država reži?

  • Viktorh

   Tudi ti si “expresežek”.

 • Steiermark

  Ne razumem, kaj se imajo te srbske podgane, pritepene v Slovenijo, toliko za razburjati zaradi kogarkoli, posebaj še zaradi gospoda dr. Bajuka in njegovega državljanstva, kakršnokoli je že imel, on je bil vendar Slovenec, v Sloveniji rojen, sin slovenskih staršev ter se na vseh nalogah veličastno izkazal – bil je eden izmed redkih Slovencev, ki je za našo domovino tudi kaj naredil – riskiral, te tujerodne podgane pa bi samo žrle in zažirale Slovence inn Slovenijo , kot njihove frendice, ter komod čakale na dveh stolčkih, kaj se jim bo “dobrega” zgodilo in glede na situacijo tudi izrazile “pripadnost slovenstvu in Sloveniji”. Pa kaj se te srbijanke toliko vmešavajo v stvari, ki se jih, v Sloveniji ne tičejo in nimajo pravice moralizirati, ker so same nepoštene in amoralne podgane, če že srbijanke niso, so pa velike jugoslovanarke!

 • Andrej Žalec

  Samo še ena plačanka Organizacije, ki vlada Sloveniji.

 • Friderik III.

  To, o predsedniku vlade, ne bo držalo.
  Predsednik vlade RS ni izvoljen, temveč je imenovan s strani predsednika države. Mora ga pa potrditi (ne pa izvoliti) državni zbor.
  Piscu članka, Luki Peršu, toplo priporočam izobraževanje s področja ustavne ureditve RS.

  • Viktorh

   Bilo bi koristno, da bi sam, pred pisanjem neumnosti, v roke vzel U RS in si prebral:

   č) Vlada

   110. člen

   (sestava vlade)

   Vlado sestavljajo predsednik in ministri. Vlada in posamezni ministri so v okviru svojih pristojnosti samostojni in odgovorni državnemu zboru.

   111. člen

   (volitve predsednika vlade)

   Predsednik republike po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin predloži državnemu zboru kandidata za predsednika vlade.

   Predsednika vlade voli državni zbor z večino glasov vseh poslancev, če ni s to ustavo drugače določeno. Glasovanje je tajno.

   Če kandidat ne dobi potrebne večine glasov, lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih v štirinajstih dneh predloži drugega ali ponovno istega, kandidata, prav tako pa lahko predlagajo kandidate tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Če je bilo v tem roku vloženih več predlogov, se glasuje o vsakem posebej, in sicer najprej o kandidatu predsednika republike, če ta ni izvoljen, pa še o drugih kandidatih po vrstnem redu vložitve predlogov.

   Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v oseminštiridesetih urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovne volitve predsednika vlade, kjer zadošča za izvolitev večina opredeljenih glasov navzočih poslancev. Na ponovnih volitvah se glasuje o posameznih kandidatih po vrstnem redu števila glasov, dobljenih pri prejšnjih glasovanjih, nato pa o novih, do volitev vloženih kandidaturah, med katerimi ima prednost morebitni kandidat predsednika republike.

   Če tudi pri teh volitvah noben kandidat ne dobi potrebne večine glasov, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve.

   • Friderik III.

    Čuj ti, s čim se futraš, da si tako “pameten”?

    • Viktorh

     Z odpadki idiotov kot si ti gnojim travnik in tam nabiram regrat, da spodžiram tvojo kozo

   • Viktorh

    Ta komentar je bil namenjen bebčku Friderik III. ki je poučeval avtorja članka.

 • Beli Sneg

  Zavrl je v tisti skupini na Roški že takrat odigral posebno vlogo. Meni se je zdelo, da je bil ne obsojen ker je igral dvojno vlogo. To se je izkazalo kasneje, ko se je v času osamosvojitve potuhnil. Zdaj pa skupaj z Anuška trobi v levi/murgeljski rog.

  • Viktorh

   Bebček, zakaj si izbrisal svoj veleum o izvolitvi mandatarja in predsednika vlade?
   Solil si pamet novinarju, uscal si se na karbid haložan, zmešani.

 • Viktorh

  V SI imamo malo novinarjev, imamo pa veliko družbeno-političnih delavcev iz gobarjevih seminarjev. –
  Tudi vse rože ne dišijo, nekatere smrdijo. /Smrdljivka, nenavadna rastlina Titan arum (Amorphophallus titanum), ima oduren vonj, ki ga opisujejo kot “smrad tri dni starega trupla” ali “mešanica vonja po razpadajoči živali in urinu”/, pa vendar je roža.
  Tudi Anuška Delić je “novinarka”, pa prav spoštovana.

  • Friderik III.

   Fiktore, od kod izviraš?
   Pišeš, namreč, tako globokoumne komentarje, da so nepresežni, v smislu neumnosti, seveda.

   • Viktorh

    Bebček, zakaj si izbrisal svoj veleum o izvolitvi mandatarja in predsednika vlade?
    Solil si pamet novinarju, uscal si se na karbid haložan, zmešani.

    • tohuvabohu

     To je preoblečeni Jovo Jamnica.

     • Viktorh

      Ja, pa Hugo Flander, pa Runkl in še več idiotskih imen…

     • Viktorh

      Malo prej je njegov partner Istok na Požareportu namignil, da je Jovo v Ormožu na psihiatriji…

     • Viktorh

      Zanimivo, skoraj vsak dan se na novo registrira, se userje, zbriše komentarje in spizdi. Žal, težja oblika psihiatričnega stanja.

 • Silvester Alič

  Kaj se ona vpleta v to. Saj še pojma nima o Sloveniji. Bajuk je bil vsaj zaveden Slovenec kar za delicevo ne bi mogli reči.

  • samotoje

   Delić je predstavnica tiste pete kolone, na katero bi morali biti bolj pozorni. Da ne bomo za svojo naivnost plačali previsoke cene.

 • janez

  Anuška Delic odakle tebi slovensko državljanstvo. Idi ti raje srat v Beligrad kjer ne bo treba tvojemu partnerju odgovarjat na tvoje telefone, da serješ.

 • Vlado77

  Mi imamo fenomen- ženske v tej državi so najbolj špičaste ali zlobne tako med novinarji kot poslankami. Izjeme so morda Moderndorfer. Ta “raziskovalna” novinarka pa napada ,ko jo drugi opomnijo, da ne pozna postopkov in te žaljivo napada. Seveda ,ker lahko in ji šef ne bo nič rekel , verjetno prej pohvalil.

 • Mademoiselle

  Vsak za svoj žep. Bistvo človeške psihologije. Razen socialisti bi radi nasilno v človeško naravo vstavili nekaj, česar tam ni! Seveda drugim, ne zase. Hej, v kakšnem avtu se je že vozil Tito po svetu?

  To, da se Anuška Delić sklicuje na to, da ni političarka in se s tem izraža kot neodvisno komentatorko, je bedarija. Ker vsi vemo da neodvisnih levičarjev v Sloveniji ni.

  Aja pa še to: Kdo neki je Arijan Pregl? V znak strinjanja s socializmom naj ukine svoj Twitter, FB profil — Ker to so jenkijevski izumi. Priporočam vzor S. Koreje, Venezuele. Če uporablja še IPhone, takoj vrniti!
  Lp

  • samotoje

   Sprašuješ za Pregla. Dečko je “postranski” slikar, sicer pa sin Slavka Pregla iz ne vem katerega zakona oz. razmerja in nečak pokojnega Živka Pregla, Jugoslovana od pet do glave. Vse jasno.

 • Ryuk

  Včasih so bili nacionalni interes tranzicijski tajkuni, danes je nacionalni interes ena brezposelna političarka.

 • xtc

  Samo čakamo ,še da nam privlečejo kakega propadlega srbskega politika in ga razglasijo za nacionalni interes.
  Sicer pa ,zakaj Tov. Srbkinja ne oddide nazaj domov na Balkan v Srbijo in tam svojim soli pamet takole,kot to počne tukaj-pa da vuidimo ,če ji bodo pustili in kako dolgo.
  Zanimivo pa je kako dolgo misli še Slovenski narod tolerirati kopičenje vsega politično propadlega ološa po SLo iz sosednjih držav in Balkana.

 • Antonius

  Naj gre Delićeva do dna s svojim raziskovalnim natolcevanjem. Andrej Bajuk je bil leta ’43 rojen v Ljubljani, njegov oče je pa z družino tik pred koncem II. vojne prebegnil v Argentino, da so preživeli teror slovenskih revolucionarnih morilcev.
  Kakor koli Delićeva obrača svoje preračunljive laži je dejstvo, da je bil dr. Andrej Bajuk rojen v Sloveniji in po sili takratnih razmer, kasneje s potnim listom tudi slovenski Argentinec. Tako Angelike Mlinar z Bajukom sploh ni mogoče primerjati, ker je ona najprej v Avstriji rojena Avstrijka in šele nato avstrijska Slovenka.
  Razliko med slovenskim Argentincem in avstrijsko Slovenko samo neka Delićka ne prepozna in ne opazi.

  • tohuvabohu

   Delićka zase pravi, da je preiskovalna novinarka. To nima nič opraviti z raziskovalnim novinarstvom, ampak je vzporedna policija.

 • terminalar

  Niso v preteklosti zastonj nekaterih bab proglasili za čarovnice.

 • Nata

  Komunistična mojstrica !! Vsako besedo lahko obrne po svoji in volji njenih nadrejenih !

  • Polh Dobri

   Balkan ex press

  • samotoje

   Delić med ljudmi, ki znajo misliti, nima prav nobene veljave, to je treba vedeti.

   • Nata

    Res je. Vendar tukaj ne gre za veljavo, pač pa za mešanje megle v glavah ljudi.

    • samotoje

     Če ni veljave, ni kredibilnosti, in če ni kredibilnosti, lahko tak novinar piše samo še na zid lastne kopalnice.

     • Nata

      V naši državi to ne velja.Pišejo v časopise in poneumljajo ljudi. Naajbolj pritlehtno je pa to, da vedo, da ljudstvo spravijo v dvom. In ti. . . . se umaknejo. Umiikajo se že 70 let.

 • Polh Dobri

  Biti slovenski nacionalist je edina poštena pozicija slovenskega človeka, pripadnika majhnega naroda, ki naj samega sebe spoštuje, brani svojo bit, identiteto ne, da bi pri tem zaničeval druge, prav zato noče biti ponižan in zaničevan. Kdor Slovence ne spoštuje, ne sme pričakovati, da mu bomo v Sloveniji dajali delo, kruh, v zameno za vse slabo, kar naš narod nikdar in nikoli ni in ne bo počel na tujem.

 • Ga. Anuškka Delić, škoda da se niste prej malo bolj pozanimala o vseh odličnostih dr. Andreja Bajuka, preden ste o njem, pozabila napisati vseh njegovih tako bistvenih odličnosti.

 • Viktorh

  Runkl, Jovo, Gnoj, ne komentira več tu, le na Požareprtu je sporočil maloprej in pobrisal za seboj.

  Buksl, da si se ponovno zlagal, si se registriral že 57,. tič.
  Pozdravi brata I – stoka.

  • Viktorh

   …in Runkl dokumentira…., ne tu, tam…

 • samotoje

  Zdi se mi, da je Blaž Mrevlje najbolje prepoznal bistvo problema slovenske politične praznine, nesposobnosti in neznanja :”Sprašujemo se ali je dno negativne selekcije že doseženo. Mogoče pa je. Zdaj strgajo že po dnu negativne selekcije sosednjih držav.” V to dno negativne selekcije spadajo tudi pofl novinarji tipa Delić, Mekina in še cca 571 podobnih zgub in seveda “intelektualci tipa Pregl ( saj se še spomnimo Živka Pregla, a ne).