fbpx

Zmešnjava v kabinetu ministra za zdravje

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je grozil zdravnikom. (Foto: STA)

Težavam ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki še naprej uživa zaupanje premierja Roberta Goloba, kot kaže, ni videti konca, sedaj ga je namreč po poročanju časnika Delo zapustila celo tajnica. Ker še zdaleč ne gre za prvo menjavo v ministrovem najožjem krogu, kaže, da so stvari še bolj napete, kot bi morda kdo predstavljal.

Že septembra se je časnik Delo razpisal o odhodu ministrovega kadra. Tedaj je namreč odpoved podal zdravnik Iztok Kos, ki je zasedal mesto v. d. direktorja generalnega direktorata za zdravstveno varstvo. Kot je ta tedaj dejal, se je za to odločil zaradi prevelikih razlik med njima pri načinu vodenja. Pred Kosom sta ministra zapustila Sandra Kašca, ki je zasedala mesto vodje kabineta, in Aleksandra Lah Topolšek na mestu državne sekretarke.

Že pred časom je minister Loredan  v zvezi z vrsto odhodov za Sobotno prilogo v svoj zagovor dejal, da so imeli priložnost, da se izkažejo, če se niso, pa jih je odslovil oziroma so odšli sami. “Z ožjo ekipo sem v kabinetu od jutra do večera, predanost pričakujemo tudi od drugih. Predvsem pa pričakujem, da so zaposleni usposobljeni, da prevzamejo odgovornost za vodenje direktoratov ali sektorjev ter da pozitivno miselnost prenesejo na vse druge zaposlene,” je med drugim povedal.

Viri časnika Delo znotraj ministrstva pravijo, da se razmere od septembra le še slabšajo. Omenjena novica ne čudi, glede na to, da v prvih pol leta kabinet ministra Danijela Bešiča Loredana vodi že četrta oseba. Novo zaposlitev je našla tudi tajnica, kot kaže, pa je po poročanju Slovenskih novic v tem tednu obupala tudi doc. dr. Mojca Dobnik, ki zaseda mesto v. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo. Znano je sicer tudi, da Loredanove službe za dolgotrajno oskrbo ne vodi več Tanja Petkovič, a ta še naprej ostaja v ministrovem kabinetu.

Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Umirjena komunikacija mu dela velike težave
Minister Loredan pa ne dviguje prahu samo na račun številčnih odhodov, ampak tudi zaradi neprimerne komunikacije. Ta je bila še posebej vidna v pogovoru s podpredsednikom zdravniškega sindikata Fides Gregorjem Zemljičem, kjer je ta zahteval podpis sporazuma z vlado. Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima “ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides”. Ko je grožnja s totalno vojno prišla v javnost in je postalo jasno, da je bil pogovor sneman, je minister v svoj zagovor dejal, da si ni mogel predstavljati, da lahko nekdo takšen pogovor snema. Priznal je, da so ga odnesla čustva, ni pa se zmogel opravičiti, kot bi se to sicer spodobilo od vsakogar, še posebej pa od ministra.

Naše vodstvene strukture, ki so zadolžene za upravljanje s sistemom, so pogrnile na celi črti. Potreben je dialog, ta pretočnost, da se pride do boljših rešitev,” je nedavno v oddaji Aktualno kritično izpostavila nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in zdravnica dr. Tina Bregant in med drugim spomnila, da je ministrstvo del čakalnih vrst prevzelo nase, zato je neustrezno kazanje prsta in iskanje krivde pri izvajalcih, celotna komunikacija vodstva ministrstva z zdravstveni izvajalci pa je je po njenih besedah neustrezna. “Minister je prvi zdravnik v državi, objektivno odgovoren je za način organizacije,” je poudarila. Več si lahko o tem ogledate tukaj

Ministru je seveda pomagalo, ker mu je v bran stopil premier, vlada pa je bila na račun odziva javnosti prisiljena vsaj priznati, da je bila komunikacija neprimerna, več pa ne. Glede na to, da si je minister za zdravje neprimerno komunikacijo privoščil tudi v primeru nekdanjega direktorja NIJZ-ja Milana Kreka in Francija Vindišarja iz celjske bolnišnice, številčni odhodi niti ne čudijo. Kot kaže, gre za način obnašanja, ki ga večkrat zaznamujejo “čustva”. Če bi šlo za kakšno drugo vlado, takšen minister verjetno ne bi več sedel na svojem stolčku. A sedaj je vse drugače, sedaj je Svoboda. Morda bi bil čas, da se končno začne delati. Konec koncev kar 130 tisoč ljudi nima svojega osebnega zdravnika, čakalne vrste za specialistični pregled so dolge, prihaja pa celo do napak brisanja napotnic. Minister je v svojem nedavnem pismu stanovskim kolegom pojasnil, da si ne želi komunicirati prek medijev, in jih povabil, da s “skupnimi močmi poskusijo vzpostaviti moderen, transparenten, kakovosten in zdravstvenemu kadru prijazen zdravstveni sistem. Sistem, ki bo v ospredje postavil pacienta, hkrati pa dodatno nagradil vse tiste, ki delajo več in delajo kakovostneje”. Pa bo to ob nadaljevanju tovrstne ministrove komunikacije sploh mogoče?

Sara Kovač