fbpx

“FDV policisti”na Facebooku blokirali tudi znanega slovenskega filozofa Aleša Ernecla

Vodstvo FDV, ki ovaja drugače misleče na družbenih omrežjih: z leve tajnik fakultete Matej Zavrl, prodekanja za študijske zadeve izr. prof. dr. Katja Lozar Manfreda, prodekan za razvoj, kakovost in mednarodno sodelovanje izr. prof. dr. Samo Kropivnik, dekanja prof. dr. Monika Kalin Golob in prodekan za znanstvenoraziskovalno področje izr. prof. dr. Iztok Prezelj. (Slika: FDV)

Cenzura v Sloveniji deluje v polnem zamahu. Mirovni inštitut, Fakulteta za družbene vede in Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani so ovadili znanega filozofa Aleša Ernecla globalni korporaciji Facebook in mu onemogočili svobodno širjenje besede.Facebook je prijel prijavo zoper mene, ker sem objavil ta video – in mi na podlagi te prijave prepovedal objavljati sedem dni, je zapisal Ernecl na družbenih omrežjih. “Sporni” videoposnetek si lahko ogledate spodaj.

Aleš Ernecl se je kot mnogo prebivalcev sveta odločil deliti posnetek z naslovom Soral is (almost always) right: environmentalism & New World Order, v katerem nastopa francoski esejist, novinar, založnik in filmski ustvarjalec Alain Soral. V njem Soral prikaže svoje mnenje o t.i. novem svetovnem redu in okoljevarstvenih gibanjih, ki so povezani s to agendo. Žal preveč nevarno za vse Erneclove prijatelje na družbenem omrežju Facebook. Omenjeni posnetek je dostopen vsakomur na Youtube.com.

V preteklosti smo razkrili, kdo so glavni nadzorniki slovenskih objav na Facebooku. To so Fakulteta za družbene vede, Mirovni inštitut in Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Da je stvar še toliko bolj kriminalna, zasebno storitev podjetja plačuje in financira  Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Čarobni krog cenzure in nadzora objav na največjem družbenem omrežju v Sloveniji je sklenjen, saj je znano, da vsaj dve osrednji instituciji, FDV in Mirovni inštitut, nista ideološko naklonjeni desnim idejam.

Aleš Ernecl žrtev sil globoke sile, ki kontrolirajo objave na družbenih omrežjih
Na omenjeni dogodek se je odzval tudi Ernecl. Povedal nam je, da če bi bil naivni liberalec, bi nam postregel s puhlico, da je Facebook zasebno podjetje, ki ima pravico, da počne, kar želi. Pravi, da je pravica nekaj, kar imaš sam ali si si sam priboril in da ti država tega ne sme vzeti, omejevati, ampak zgolj ščiti. Sprašuje se, koliko je Facebook zasebno podjetje. V svoji izjavi pa Ernecl povezuje delovanje z ameriško in globokimi državami po svetu. “Z globoko državo mislim vlade iz ozadja, tiste, ki ostajajo tudi, ko se uradne vlade menjajo,” pove Ernecl.

Kot primer navede hipotezo, da Facebook s pomočjo globokih držav zlorablja državne aparate, da ohranja status javne platforme, na kateri oni določajo, kdo lahko objavlja. Objavljajo pa lahko le tisti in tisto, kar se sklada z interesi globokih držav na svetu, ki imajo same svojo hierarhično ureditev. “Ameriška globoka država vsiljuje svoje interese slovenski, npr. – upam, da je to jasno,” podkrepi svoje razmišljanje Ernecl.

Omogočeno mu je širjenje njegovega intelektualnega dela
Aleš Ernecl je med bolj opaznimi in prodornimi slovenskimi intelektualci v Sloveniji v zadnjih letih. S svojim drznim razmišljanjem je razhudil marsikaterega slovenskega državljana. Vendar ne počne nič drugega kot ostali uporabniki družabnih omrežij, ki delijo svoja mnenja, posnetke ali delijo objave drugih. Ernecl pa je v času korona krize pripravil serijo zanimivih intelektualnih intervjujev, v katerih je s svojimi gosti odprl marsikatero zanimivo temo in razmišljanje.

Mirovni inštitut je zopet opravil vlogo cenzorja nad Alešem Erneclom, ki zastopa drugačne poglede kot omenjena slovenska “neodvisna” institucija. (Foto: 24kul.si)

Aleš Ernecl nam zaupa, da se nerad izraža v puhlicah, zato je tudi moteč element etabliranim izobraževalnim organizacijam, kot sta FDV in Inštitut za kriminologijo ali pa nedotakljivi in nikoli zmotljiv Mirovni inštitut. Pri svojem delu mu Facebook in druge javne platforme zelo pomagajo, saj lahko tam relativno svobodno govori. “Ta relativno je problem. Ampak ne po sebi, ampak zato, ker je zamolčano, ker ni konsenza, ker ni jasno dogovorjeno kdo, kaj in zakaj ne. Vse je nekako megleno in zavito v celofan puhlic, v govor o javnem dobrem,” zaupa svoj pogled Ernecl.

Bil že velikokrat žrtev blokiranja, osrednje tri cenzorje pa imenuje za krte bivših zloglasnih tajnih služb
Ernecl je dokazal, da v svojih intervjujih daje možnost tudi osebam, ki z njim ne delijo istih pogledov in mnenj. Tako je v intervjuju gostil znanega levo usmerjenega aktivista in slikarja Arjana Pregla. A zaradi svojih besed je že nekajkrat doživel enodnevno blokado. “Velikokrat sem že bil blokiran za en dan. Enkrat se mi je pa zgodilo, da so se mi celo opravičili, ko so pregledali mojo objavo,” je povedal Ernecl.

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasilo nekaj uporabnikov, ki so doživeli podobno izkušnjo. Na kratenje svobode govora se je odzval znani slovenski psiholog Roman Vodeb, ki je v javnosti velikokrat povedal kritične misli o slovenskih progesivcih, LGBT gibanjih in samooklicanih umetnikih. “Jaz sem bil v zadnjih 5 letih na Facebooku blokiran vsega skupaj pol leta. Navadi se. Leva cenzura je ubitačna,” sporoča svojo težavo s svobodnim deljenjem mnenj Vodeb.

Eden izmed uporabnikov je zapisal, da so mu zaradi objav po več dneh samodejno ukinili račun brez pojasnila. Uporabniki, ki ne delijo istega mnenja kot FDV, Mirovni inštitut in Inštut za kriminologijo, se morajo soočiti z cenzuro in težavami ves čas. “Pač, algoritem je le – algoritem. Da. A to spet ni glavni problem. Glavni problem je, da kriteriji niso jasni,” pove Ernecl.

 

Filozofa smo izzvali, če ga dejanja cenzorjev spominjajo na dejanja zloglasnih tajnih služb, kot so bile UDBA, KGB, STASI ali katerakoli druga obveščevalna služba na svetu. Za Ernecla te tri institucije predstavljajo prav obris bivših zloglasnih tajnih služb, sam pa jih je poimenoval za krte današnje družbe. Svojo dvoličnost omenjene tri institucije izkazujejo s svojimi kriteriji, ko radikalni aktivisti pišejo sovražna sporočila o desnici in Janezu Janši, a so za svoje “neodvisno delo” prej nagrajeni kot kaznovani.

V čem je deljenje videoposnetka Ernecla bolj sporno kot omenjena objava levičarja dr. Riharda Knaflja na družbenem omrežju Facebook? (Vir: družbena omrežja)

Ernecl se bo še naprej boril za enakovreden vzporedni sistem nadzora, ki bo nevtraliziral tega, ki dela zdaj vsem škodo
V našem mediju smo izpostavili v preteklosti kar nekaj primerov, ko so ljudje zaradi zapisanih misli imeli težave z organi pregona. Težava pa se je pojavila predvsem pri tistih, ki izražajo svoja domoljubna stališča in so v preteklosti bili kritični do obravnavanja predvsem različnih levih pogledov na družbo, politiko in gospodarstvo. Tako je bila pred kratkim pogojno obsojena mama samohranilka zaradi svojega zapisa na Facebooku. Enega državljana pa je na domu obiskala policija, ker je delil kritično objavo o evropski poslanki Tanji Fajon.

Ernecl sporoča, da v demokracijo in svobodno družbo verjamejo le določeni ljudje. Po navadi tisti, ki so na zahodu pripadniki populacije, naroda, ki je ustanovil državo, razmišlja znani mariborski filozof.  “Veliko opcij pravzaprav ni: v demokracijo trmasto verjeti do zadnjega diha ali pa se organizirati in upati, da bomo v nekaj letih, desetletjih, vzpostavili enakovreden vzporedni sistem nadzora, ki bo nevtraliziral tega, ki nam je zdaj vsem v škodo,” svoje videnje predstavlja Ernecl.

Luka Perš