fbpx

Znani uredniki, ekonomisti, analitiki o Erjavčevem pismu, kjer ga je “zaneslo” proti iliberalnemu taboru: Bo DeSUS pod njim izstopila iz ALDE?

Ideologija Desusa ni “liberalni kapitalizem” je v svojem pismu članom stranke zapisal Karl Erjavec, ki se poteguje, da vnovič prevzame vodilni položaj v upokojenski stranki.

Za politično stranko, ki je del grupacije evropskih liberalnih strank, je to precej čudno, saj jih združuje prav zavzemanje za liberalizem (v vrednostnem in ekonomskem smislu) kapitalizem oziroma liberalna demokracija (progresivizem), ki je postala mantra bruseljskih elit z različnimi ideološkimi predpostavkami.

O tem smo vprašali nekatere ekonomiste, filozofe, zgodovinarje, podjetnike, novinarje in urednike.

Peter Jančič, urednik portala Siol:
“Kaj pomeni trditev Erjavca, da je proti ideologiji liberalnega kapitalizma, ne razumem. Zahodni svet načeloma temelji na spoštovanju temeljnih svoboščin ljudi, od tod je ideologija liberalizma in nasprotovanje temu je v preteklosti vodilo v diktature, totalitarizem. Vrednote spoštovanja človekovih pravic, tudi zasebne lastnine, so vpisane v našo ustavo in jih varuje ustavno sodišče. Kaj s nasprotovanjem ideologiji liberalnega kapitalizma misli, mora pojasniti Erjavec.”

Peter Jančič (vir Nova24tv)

Peter Jančič (Foto: Nova24TV)

Vito Bobek, ekonomist:
“Izjavo Erjavca si lahko razlagam na dva načina. Prvič, da absolutno ne pozna osnov, na katerih temeljijo evropske liberalne stranke. Ali pa drugič, da operira s politično všečnimi floskulami, saj v Sloveniji izraz “liberalizem” še vedno predstavlja psovko za precejšen del prebivalstva. Evropska liberalna stranka je bila ustanovljena v nemškem mestu Stuttgart leta 1976.

Izredni profesor dr. Vito Bobek (foto: Polona Avanzo)

Vitomir Bobek (Foto: Polona Avanzo)

Njen vizionarski temeljni dokument (t. i. Stuttgartska deklaracija), ki opisuje vodilna načela, podrobno predstavlja  liberalno vizijo svobodne in liberalne Evropske skupnosti. Med gospodarskimi načeli deklaracija poudarja: spodbujanje svobodne konkurence v sistemu prostega trga, zaščito pred zlorabami monopolov in kartelov ter pred pretiranim vplivom javnih podjetij, tako da se zasebnim podjetjem omogoči ves potreben prostor, da se oblikujejo v resnične instrumente demokracije in napredka v kontekstu usklajenega gospodarstva, da se zagotovi optimalna gospodarska rast in zadostna sredstva za učinkovito pomoč socialno ogroženim…”

Andrej Drapal, poslovni svetovalec, publicist in praktični filozof:
“Komentirati izjave o političnih opredelitvah v Sloveniji je nemogoče. Vse politične stranke bi bile liberalne in nobena si ne želi etikete kapitalizma. Živimo v povsem drugem svetu kot ALDE, kot večina Evrope in zato smo “lahko” hkrati tič in miš. Nihče nas ne razume, saj ne razumemo niti samih sebe.”

Andrej Drapal

Andrej Drapal (Foto: Osebni arhiv)

Tino Mamič, neodvisni novinar in zgodovinar:
“V naši državi papir prenese vse. Zato je samo v Sloveniji možno, da parlamentarna stranka negira temeljne demokratične vrednote. Kapitalizem je dejstvo, je gospodarski sistem, v katerem vsi živimo. Kdor je proti temu, sam sebe smeši. V svojem bistvu pa je celo protiustaven. Alde je liberalna skupina, kjer je svobodni trg še veliko pomembnejša vrednota kot med socialisti in social-demokrati. V Aldeju so stranke centra, desne sredine in desnice, nikoli pa levice. Desus je v tem kontradiktoren, mogoče celo izdajalski do svojih evropskih prijateljev, saj se šteje za levico in dvomi v ustavno zagotovljeno svobodno tržno gospodarstvo. Desus je s takimi pogledi v resnici protiustaven.”

Tino Mamič, predsednik Združenja novinarjev in publicistov Slovenije. (Foto: STA)

Vane Gošnik, nekdanji poslanec in ekolog:
Denimo, da bi g. Hans iz Berlina leta 1936 v Volkischer Beobachter objavil naslednje pismo: Sem sicer član NSDAP (nacionalsocialistične nemške delavske partije), a se z njenim programom ne strinjam, še več, v celoti ga zavračam. Prepričan sem, da bo moje mnenje vodstvo NSDAP s herr Hitlerjem na čelu sprejelo z demokratičnim razumevanjem. Seveda želim ostati zvest član NSDAP tudi v prihodnje. V pričakovanju dobrega sodelovanja se ponujam za vodilne funkcije v stranki in pošiljam lepe pozdrave. Hans bi o posledicah svojega pogumnega pisma nekaj tednov razmišljal v Treblinki, vse do (so)sežiga. Erjavec na srečo zaenkrat živi v drugih časih.”

Vane Gošnik (foto: Demokracija)

Vane Gošnik (Foto: Demokracija)

Sebastjan Jeretič, politični analitik:
DeSUS je bil sicer vedno pragmatična in centristična stranka, a je v strukturi njihovih volivcev prevladoval pogled na levo. Končno so v zadnji kampanji poskusili graditi levi blok. To izjavo pa štejem v kontekst pozicioniranja pred trenutkom, ko bo nastopil formalni pogovor novega predsednika stranke s predsednikom vlade. To bo pogovor dveh najbolj izkušenih politikov v Sloveniji in trenutno postavljata okvir za ta pogovor.”

Sebastjan Jeretič (Foto: Nova24TV)

Primož Bohinc, ekonomist:
“Članstvo stranke Desus v evropski skupini Alde, ki temelji na ideologiji liberalnega kapitalizma, je podobno, kot bi bil vegan član društva Mesojedec. Karel Erjavec je v tem primeru vegan, ki med tednom svojim sodelavcem v službi razlaga, kako dober je pasulj brez mesa, za vikend pa sede v svoj prestižni Porsche (katerega mu iz srca privoščim), ki je simbol liberalnega kapitalizma in se odpelje na festival ljubiteljev dobrot z žara. Karel Erjavec je dokazano (pre)izkušen politik, ki je očitno sposoben za dosego osebnih oportunističnih ciljev, preko svojih aktualnih dnevno-političnih izjav prepričati vegane, da mu jedo iz roke pregovorno anemično sojo, po drugi strani pa za prestiž, preslepiti milijarderje tipa Andrej Babiš, da je eden izmed njih, malo bolj ´krvoločnih’.”

Primož Bohinc / Foto: Polona Avanzo

Primož Bohinc (Foto: Demokracija)

Bojan Požar, urednik portala Požareport in oddaje Faktor:
“Ta izjava Karla Erjavca je skrajno ponesrečena in bizarna, ne pa tudi iracionalna. Ponesrečena in bizarna predvsem zato, ker je že Gregor Golobič nekoč dejal, da je DeSUS stranka tistih upokojencev, ki imajo visoke pokojnine, torej bogatih upokojencev, Erjavec si je, vemo, omislil celo porscheja, in nenazadnje, njegova hčerka se je pravkar poročila z enim od najbogatejših Slovencev. Sicer pa DeSUS sodi v liberalni Alde ravno toliko kot LMŠ in SAB, ter prej Zares. Torej sploh ne sodi, saj so omenjene stranke prejkone klasične leve stranke. Se mi pa zdi, da so te Erjavčeve izjave, oziroma celotno njegovo pismo članom Desusa pred kongresom, ko se je, s tem pismo, na tak način izrazito nagnil zelo na levo, predvsem njegov manever za to, da ga prevladujoči levi (večinski) mediji pred kongresom pustijo na miru.”

Bojan Požar. (Foto: STA)

Demokracija