Znova črni oblaki nad Gregorjem Židanom: Delo pomočnika trenerja naj bi opravljal brez ustrezne licence, NZS zaenkrat molči

Gregor Židan je prestopil iz stranke SMC v SD in postal manjkajoči glas aktualne koalicije pri poskusu rušenja predsednika DZ Igorja Zorčiča. Foto: Nova24TV

Poslanec Socialnih demokratov Gregor Židan, kateremu zaradi njegovega nedovoljenega sodelovanja z Nogometno zvezo Slovenije, ki ga ni prijavil Mandatno volilni komisiji Državnega zbora, grozi izguba poslanskega mandata, naj po najnovejših informacijah sploh ne bi imel licence za nogometnega trenerja. Spomnimo; nekdanji poslanec SMC, ki je v parlamentu zamenjal Zdravka Počivavška, ko je ta postal gospodarski minister, je dva tedna v Mariboru deloval kot pomočnik selektorja mlade reprezentance do 21 let Milenka Ačimoviča. Požareport poroča, da mu je licenca za nogometnega trenerja že potekla in je očitno ni obnovil.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport sicer navajajo, da Gregor Židan kot nekdanji poklicni nogometaš ima ustrezno strokovno usposobljenost v skladu z zakonom o športu, saj je iz spletne aplikacije Špak razvidno, da ima strokovni naziv “trener nogometa UEFA A” in s tem strokovno usposobljenost prve stopnje za opravljanje strokovnega dela na področju športnega treniranja v športni panogi nogomet, res pa je tudi, da Židan ni vpisan v razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu, piše spletni portal Požareport.

Na nogometni zvezi sicer še vedno molčijo o statusu Gregorja Židana, kjer na konkretna vprašanja, ki jim jih je zastavil Bojan Požar, še niso odgovorili. Torej, ali ima Gregor Židan dejansko veljavno licenco za nogometnega trenerja? In če jo ima, kdaj je bila izdana in do kdaj velja? Ali lahko s to licenco, če jo seveda ima, opravlja delo pomočnika trenerja (mlade) slovenske nogometne reprezentance?

Poslanec DeSUS Ivan Hršak (Foto: STA)

Spomnimo, Mandatno-volilna komisija je zasedala prejšnji četrtek, a kakšnih konkretnih sklepov v povezavi z usodo poslanca SD ni sprejela, čeprav so se iz vrst SMCja vrstili pozivi, naj pristojne institucije njegov primer preučijo. Koalicija trenutno čaka na pravno mnenje Zakonodajne službe, kar je napovedal že vodja poslanske skupine Danijel Krivec. Predsednik MVK Ivan Hršak pa je dejal, da je Židan resda kršil zakon o poslancih, a naj njegovo opravljanje dela pomočnika trenerja ni bilo nezdružljivo s funkcijo poslanca, s čimer naj tudi ne bi bili izpolnjeni pogoji za njegovo odstavitev.

Doslej se sicer sicer odpoklic kakšnega poslanca, ki ga lahko z navadno večino izglasuje državni zbor, še ni zgodil, se je pa leta 2014 v času vlade Mira Cerarja zgodili, da Državni zbor ni potrdil mandata Janezu Janši, ki je bil takrat politični zapornik. Ustavno sodišče je pozneje Janši potrdilo mandat.

T. F.