ZNP obsodil obračun koalicije z mediji: To je praksa komunističnega režima!

Nekdanja novinarka in poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek želi uničiti RTV in Novo24TV. (Foto: STA)

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) obsoja zlorabo parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc za obračun z demokratičnimi mediji. Iz glavne pisarne Državnega zbora Republike Slovenije je bil namreč 10. oktobra 2022 poslan dopis vsem občinskim svetom in županom občin, s katerim preiskovalna komisija pod vodstvom Mojce Pašek Šetinc od občin v 15 dneh zahteva dostavo dokumentacije, povezano z morebitno sklenitvijo oglaševalskih pogodb od marca 2020 do junija 2022, dvajsetih medijev, med njimi tednika Demokracija, portalov Požareport in Nove24TV.

“Seveda je jasno, da gre pri tem za nedopusten politični pritisk vladajoče koalicije na potencialne oglaševalce v teh medijih ter njihovo ustrahovanje. Takšna praksa je že sama po sebi sprevržena in zavržena, v času komunističnega režima se jo je oblast posluževala pri svojih posegih v medije,” so zapisali v ZNP-ju.

Predsednik ZNP Matevž Tomšič (Foto: STA)

Ob tem so dodali, da je poslanska skupina SDS sredi septembra vložila zahtevo za razširitev parlamentarne preiskave. Med drugim zahtevajo preiskavo portala Necenzurirano.si in komercialne televizije POP TV. Zahtevali so tudi, da se iz parlamentarne komisije izloči Tomaž Modic, novinar portala Necenzurirano, ker je v konfliktu interesov, poslanka ter predsednica komisije Šetinc Paškova pa zdaj to očitno ignorira oziroma je to ne zanima. Hkrati je jasno, da zlorablja parlamentarno komisijo za ustrahovanje in utišanje do vlade kritičnih medijev.“Združenje novinarjev in publicistov ostro obsoja pritiske vladajoče koalicije, ki jih izvaja s pomočjo parlamentarne preiskovalne komisije pod vodstvom poslanke Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc. Hkrati ZNP poziva vladajočo koalicijo, naj se vzdrži vseh ravnanj, ki bi kakorkoli zmanjšali pluralnost slovenskih medijev, omejevali svobodo medijev in s tem krnili slovensko demokracijo.”

Sara Kovač