fbpx

Zoki spoki! Ljubljančani 1. oktobra pred mestno hišo napovedujejo obsežen protest proti Jankoviću!

Janković je obremenjen s številnimi aferami in domnevami o korupciji, a tudi mesto Ljubljana pod njegovim vodstvom je vse bolj v rdečih številkah, položnice so vse višje, promet stoji, nova stanovanja se gradijo le za bogate. Kot kaže, imajo Ljubljančani dovolj in zato za 1. oktober pripravljajo velik protest pred ljubljansko mestno hišo. Iniciativo za proteste so zagnali na Facebooku. Pomembno vlogo pri tem bodo odigrali osrednji mediji, ki se v zadnjih tednih še vedno trudijo delovati Jankoviću v prid.

V javnosti še vedno odmeva odpis dolgov Damijanu Jankoviću, sinu ljubljanskega župana Zorana Jankovića, v višini vrtoglavih 29 milijonov evrov, ki pa je le še ena v vrsti afer. Spomnimo naj samo na primer mlade mamice v stiski, ki jo je Janković izkoristil za spolne usluge v zameno za službo pri Lekarni Ljubljana, in na nasedli projekt Stožice. A afere so le vrh ledene gore, mesto, ki je postalo prostor za urbanistične eksperimente, dejansko propada, vsako jutro se duši v prometnih kolapsih, dražijo se tudi storitve za občane, vključno z vrtci, komunalo in javnim prevozom. Prav tako v nebo letijo cene nepremičnin, saj ni dovolj ponudbe, s turizmom pa lahko bogatijo le Jankovićevi izbranci.

Meščanom prekipelo, za 1. oktober se napoveduje velik protest
Kot kaže, je občanom zdaj dokončno prekipelo, za 1. oktober je na družbenem omrežju Facebook namreč napovedan velik protest proti Jankoviću, ki se bo začel ob 17. uri in bo potekal na Mestnem trgu, pred ljubljansko mestno hišo.

Organizatorji v zvezi z županovanjem Jankovića sporočajo sledeče:
“Ljubljana ne more prenesti še enega leta višanja najemnin!
Ljubljana ne more prenesti še enega leta višjih cen in dražjih položnic!
Ljubljana ne more prenesti še enega leta pešanja javnih prevozov!
Ljubljana ne more prenesti še enega leta luksuznih gradbenih projektov!
Ljubljana ne more prenesti še enega leta izkoriščanja delavcev!
Ljubljana ne more prenesti še enega leta klientelizma in korupcije!
Ljubljana ne more prenesti še enega leta Zorana Jankovića!”

Ob tem si želijo, da bi bilo trinajsto leto Jankovićevega županovanja tudi njegovo zadnje: “Čas je, da prebivalci in prebivalke zahtevamo drugačno mesto! Odpišimo dolgove ljudem, ne pa politikom!”

Se bodo protestu pridružili tudi gostje lokala Rajgljeve Pritličje, ki obratuje prek podjetja Normala d.o.o. na naslovu Mestni trg 2? (Foto: posnetek zaslona/Google Street View)

Bodo dominantni mediji podprli prizadevanja meščanov, da se rešijo pokvarjenega župana?
Pri dogajanju bodo pomembno vlogo, kot v drugih podobnih primerih, odigrali tudi mediji. Ti so že obsežno podpirali inscenirane proteste proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, kar se je pokazalo v naslednjih letih, ko so kazenske zadeve na sodiščih padale ena za drugo. Podobna je bila zgodba v zvezi s padcem druge vlade Janeza Janše.

Foto: STA

Protest proti Jankoviću bo tako test državljanov in medijev proti globoki državi, proti prvorazrednemu tajkunu, ki že celotno tranzicijo bogati na račun davkoplačevalcev in se nam smeji v brk, ko le nemo opazujemo neodzivnost organov pregona in sodišč – in to le zato, ker prihaja iz kroga Milana Kučana. Le sprašujemo se lahko v tem primeru, ali bo pritisk javnosti presegel vpliv globoke države, ki ga ta ima v slovenskih mainstream medijih, in se bodo slednji končno postavili na stran resnice.

Rok Krajnc