fbpx

Zopet prozorna akcija vodstva KNOVS z Nemcem na čelu: Nadzor bil usklajen z nekaterimi mediji!

SD MP Matjaž Nemec (Photo: STA)

Notranji minister Aleš Hojs se je odzval na današnjo akcijo KNOVS-a, ki mu predseduje poslanec SD Matjaž Nemec, in ki je izvedla nenapovedan nadzor na NPU-ju, ob čemer se je dotaknil tudi poročanja medijev, ki so blizu stranki SD, in ki naj bi na sumljiv način pridobivali informacije, pri čemer je bil mišljen predvsem POP TV: “Ja, glede na to, kar ste napisali na vaši spletni strani, bi verjetno to lahko komentiral tako, da ste verjetno že včeraj članek napisali, ker glede na dolžino članka o samem obisku, ste verjetno bili včeraj že o tem obveščeni.” Članek, ki so ga objavili na portalu 24ur, je bil namreč spisan tako ekspresno in obširno, da se utemeljeno sumi, da je bila akcija vodstva KNOVS in medijev znana v naprej in usklajena. O podobnih zanimivih praksah smo v preteklosti sicer že poročali prav v primeru POP TV-ja in tednika Mladina. 

Nekaj poslancev, ki so člani KNOVS-a (Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb), je na današnji dan v času, ko je imela vlada redno sejo na Gregorčičevi ulici, izvedlo nadzor na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), ki ni bil napovedan. Kot razlog za nadzor se navajajo “posegi politikov, predvsem stranke SDS in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, v neodvisnost policije”.

Hojs pa naj bi bil o že omenjenem nadzoru obveščen med sejo oziroma po njej, kar je tudi komentiral: “Torej obveščen sem bil iz medijev, to, kar sem lahko zdajle prebral. Mislim, da je bila zadeva objavljena, ne vem, kje sem bral, na Siolu ali na 24-ur.” Po njegovem mnenju gre za politično promocijo poslanca SD Matjaža Nemca ter dodal, da se oni za razliko od Nemca, ne branijo nikakršnega nadzora, obenem pa še pristavil, da prav ta poslanec SD rad govori, kaj vse oni počnejo nezakonito. Kot je še navedel so vedno dobrodošli. “Je pa po navadi običajno, da ga minister vsaj na kavo povabi, če nič drugega. Ampak očitno ima gospod Nemec neke druge načine nadzora,” poroča Topnews. 

Hojs se nadzora ne boji
Predsednik KNOVS-a Nemec po dogodku zadeve ni želel komentirati, komentiranja pa so se vzdržali tudi drugi člani, ki so bili soudeleženi pri nadzoru, je pa objavil nekaj tvitov pozneje. Hojs pa je bil povprašan tudi glede tega, ali bi komisija lahko odkrila nepravilnosti pri delovanju NPU-ja, kar je Hojs celo potrdil: “Mislite v delovanju NPU-ja. Jaz pričakujem, da bodo odkrili kakšne nepravilnosti v delovanju NPU-ja. Nenazadnje imamo sodbe sodišč, ki jih bo tudi obširno lahko predstavil, kjer je sodišče ugotovilo, kaj je vse NPU narobe delal.” Notranji minister pa je podal tudi odgovor na vprašanje v zvezi z inšpekcijskim nadzorom, ki naj bi ga poslanci, sodeč po objavah na Twitterju predsednika že omenjene komisije, preverjali. Do inšpekcijskega nadzora so bili zelo kritični, njihovi kritiki pa se niso izognila niti Hojsova navodila, ki so se nanašala na to, kateri primeri na NPU-ju naj bodo znova pregledani. Hojs je bil ob tem povprašan tudi, ali se boji, da bi bile tudi tukaj najdene nepravilnosti, na kar je odvrnil: “Jaz se ničesar ne bojim. Jaz sem vesel, da pridejo pogledat. Predvsem pa, da se ovrže tisto, da bo sedaj, kar gospod Nemec, ali pa promocija stranke SD tista, ki bo govorila, kaj je zakonito in kaj je nezakonito.”

Usklajene akcije levice, medijev in preiskovalnih organov imajo dolgo brado
O zlizanosti preiskovalnih organov in nekaterih levičarskih medijev smo v preteklosti že pisali, stvar pa je že komentiral tudi nekdanji predsednik KNOVS mag. Branko Grims: “Tukaj sta sedaj dva vidika. Eden je, da kadar obstaja utemeljen sum, da je kaj narobe, je prav, da se to razišče. Drugo, kar je bistveno raziskati, je potrebno storiti tako, da je zagotovljena dosledna zakonitost. Torej, da se spoštuje zakone in postopek, da v nobenem primeru ne more in ne sme priti do tega, da ena televizijska hiša, konkretneje POP TV, več ve o preiskavah kot pa tisti, ki je preiskovan. To pove, da gre za politično gonjo, kar je v demokratični državi popolnoma nesprejemljivo.”

Podobni pomisleki pa so se v preteklosti pojavljali tudi v primeru tednika Mladina: “Hišna preiskava, o kateri podatki pridejo v javnost, preden se opravi, je farsa! Prav tako so farsa preiskave, ki so opravljene po nekaj letih, ko je bilo dejanje že storjeno. Seveda je problem, če so na kraju novinarji, preden se sploh začne hišna preiskava. To je problem odtekanja informacij,” je v odzivu na nedavne hišne preiskave za Nova24TV komentiral profesor za področje kriminologije na Fakulteti za varnostne vede in predsednik stranke Dobra Država dr. Bojan Dobovšek.

Domen Mezeg