fbpx

Zoran Stevanović anticepilske proteste izrablja kot volilno kampanjo stranke Resni.ca!

Organizator proticepilskega protesta Zoran Stevanović (Foto: STA)

Tako kot prejšnjo sredo smo bili tudi tokrat priča neprijavljenemu protestu proti uvajanju pogoja PCT v vse sfere javnega življenja, kjer ni manjkalo anticepilcev, tistih, ki v obstoj virusa še vedno ne verjamejo, in protivladnih protestnikov. V vlogi glavnega frontmana je nastopil kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović, sicer tudi predsednik stranke Resni.ca, ki več kot očitno proteste izrablja za lastno samopromocijo na prihajajočih volitvah drugo leto. To med drugim dokazuje velik plakat, ki se je nahajal za njim, ko je nagovoril prisotne na ljubljanskem Trgu republike.

“Vladajo nam še 18 mescev z odloki. Čez tisoče odlokov so sprejeli, vsaj pet odlokov na dan. S temi neustavnimi in nezakonitimi odloki nam vsak dan posebej zagrenijo in to prav vseh 90 krokarjev v slovenskem parlamentu,” je med drugim zatrdil Zoran Stevanović z namenom, da bi očrnil aktualno oblast, kot tudi ostale poslance v parlamentu. To ne čudi, saj se zaveda, da bo nabiral volivce iz levega političnega bazena.

Prejšnji teden je sicer na družabnem omrežju Twitter zaokrožila informacija o tem, da naj bi bil Stevanović že dvakrat cepljen. Glede na to, da gre v primeru sredinih shodov za proticepilske shode, bi to še pomenilo še dodaten dokaz, da gre zgolj za politično samopromocijo. Ker je to informacijo nemogoče preveriti, gre zgolj za domnevo. Sam pa sicer trdi, da se nikoli ne bi cepil.

Tudi tokratni shod ni bil prijavljen, zato je morala za varovanje skrbeti policija. Takšnih izgredov, kot smo jim bila priča prejšnji teden, na srečo ni bilo, saj je policija dodatno okrepila varovanje in število prisotnih policistov. Doslej so policisti doslej zaznali pet kršitev: dve kršitvi zakona o javnem redu in miru, kršitev po zakonu o orožju, dve kršitvi zakona o javnih zbiranjih in eno s pristojnosti drugega prekrškovnega organa. Iz policije so sporočili, da nadaljujejo z zbiranjem obvestil. V primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Foto: STA

Ni manjkala niti jugoslovanska zastava
Čeprav imamo v državi še naprej slabo epidemiološko sliko, je bilo mogoče na shodu videti tudi cele družine. Glede na to, da protestniki v glavnem niso nosili zaščitnih mask, je jasno, da je shod predstavljal tudi zdravstveno grožnjo. Videti je bilo mogoče tudi zastave prejšnjega totalitarnega režima, slovensko zastavo na tleh, kamor ta nedvomno ne spada. Poleg tega se je med drugim v množici pojavil zapis: “Nemože nam niko ništa, jači smo od PCT”.

Pred dnevi smo pisali o tem, da kranjskega mestnega svetnika toži tudi Mestna občina Kranj (MOK), in sicer zato, ker si je prisvojil več kot dva tisočaka za svoje odvetniške stroške iz javnega denarja. Občina je sicer najprej pozvala svetnika, naj vrne denar, a ni bilo odziva. Stevanović je namreč sredstva porabil iz postavke proračuna za svetniške skupine. MOK nam je potrdila, da je konec oktobra 2020 izdala odvetnici naročilnico za pravno zaščito političnega izražanja mestnega svetnika med izvrševanjem funkcije svetnika in v začetku decembra 2020 odvetniške storitve v višini dobrih 2 tisoč evrov tudi plačala. Nato je ugotovila, da so bile odvetniške storitve opravljene za zastopanje v treh sodnih sporih oziroma osebnih zadevah Stevanovića in ne za zastopanje ali pravno svetovanje svetniški skupini. “Ker se na dopis MOK g. Stevanović ni odzval, niti ni vrnil zahtevanih sredstev, smo pripravili in 1. septembra 2021 zoper njega vložili tožbo, s katero smo zahtevali vračilo sredstev skupaj z zamudnimi obrestmi od dneva prejete koristi dalje.”

Včasih je bil Stevanović v stranki SNS, sedaj pa prvak stranke Zmago Jelinčič pravi, da z njim noče imeti več nobenega opravka. Kar je samo po sebi dovolj zgovorno. Več kot očitno je, da je vedno več ljudem jasno, zakaj se v celotni zgodbi gre. “Zoran Stevanović je eden (pre)mnogih oportunističnih hujskačev s sumljivo “politično” in zasebno kariero, ki mu je uspelo zavesti množico labilnežev, ki se v življenju ne znajdejo brez “velikega” vodje. Te vrste kričač jih lahko pripelje le z dežja pod kap in se pri tem okoristi,” je namreč zapisal eden izmed sledilcev.

Ustavni pravnik in član izvršilnega odbora stranke Nova Slovenija dr. Janez Pogorelec je poudaril, da so srede seveda nore, petki pa tudi, z vsemi temi ljudskimi skupščinami, ikonografijo iz druge svetovne vojne ipd. In vendar prav srede po besedah Pogorelca razgaljajo levico v vsej praznoti in brezidejnosti. “Rabimo le eno: odgovore, kako bomo reševali aktualne probleme sedanjosti. In tu levice ni.”

Novinar RTV Igor Pirkovič je v zvezi s sredinim protestom poudaril, da je mogoče videti, kako je RTV Slovenija poročal, da ta protest, tako kot prejšnji, ni bil prijavljen. “Čakam, če bodo isto izpostavili tudi jutri pri t. i. “kolesarjih”,” je dodal.

Prisotnim je zapel Werner Brozović, ki v času epidemije ni skoparil s kritikami na račun ukrepov za zajezitev covida-19.

Sara Kovač