fbpx

Zorčič ne bo sklical izredne seje zaradi protiustavnega programa Levice

Predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič (Foto: STA)

Predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič vedno znova dokazuje, da ni predsednik vseh poslancev, ampak le levega pola parlamenta. Odločil se je namreč, da ne bo sklical izredne seje Državnega zbora RS za obravnavo programa Levice, ki sta jo zahtevali SDS in NSi. Več kot očitno je, da Zorčiča, ki se z vsemi kremplji oklepa svojega položaja, niti najmanj ne moti, da program Levice kaže na možnost protiustavnega delovanja. Ko prvorazredni rušijo ustavo, predsednik DZ pa o tem ne dovoli niti razprave. Belorusija? Ne, Slovenija 2021,” je v odzivu kritično komentiral premier Janez Janša.

Čeprav Ustava RS kot najvišji zakon v državi zavezuje vse in vsakogar, kar še posebej velja za parlamentarne stranke, imamo v Sloveniji parlamentarno stranko, ki se javno zavzema za omejitev kapitalizma, za uvedbo socializma, za zaplembo premoženja. Levica, ki ima v svojih programskih točkah številne protiustavne zahteve. Tam med drugim glorificirajo oktobrsko revolucijo, enega največjih zločinov v zgodovini človeštva, NOB ter predstavljajo nevarnost za svobodno podjetništvo. Tukaj gre za uničevanje tistega, kar je bistvo moderne demokratične družbe.

Razen tega, da bi vse podržavili, zagovarjajo rešitve, ki grejo v smeri cenzure. “Jaz trdim, da je vsaka cenzura nedopustna, politična cenzura je popolnoma nedopustna – to je kršitev ustavne norme o pravici do svobode govora,” je glede sklica izredne seje kritično poudaril poslanec SDS Branko Grims. Prav tako je med drugim razkril, da ko je Levici v parlamentu prebral čestitko za 1. maj Adolfa Hitlerja in jih vprašal, če se res strinjajo s tem, so ti noreli od navdušenja in rekli, da stojijo za vsako besedo. Šele nato jim je Grims pojasnil, da jim je prebral Hitlerjeve besede. Ne pozabimo, da je bila poslanka Violeta Tomić v preteklosti pripravljena podpisati fašistični manifest. “Vsi socializmi so namreč totalitarni in kot pravi slovenski pregovor, “gliha vkup štriha”,” je ob tem komentiral Grims.

Kakorkoli, Igorju Zorčiču se takšna stališča očitno ne zdijo problematična. Predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič se je namreč sporočil, da seje ne bo sklical, saj vsebinski pogoj za presojo dopustnosti vložene zahteve naj ne bi bil izpolnjen. “Ustavna, zakonska in poslovniška ureditev DZ preprečuje, da bi vrednostno ocenjevali ustavnost programskih dokumentov in ravnanj politične stranke ter se o njih izrekali ter drugim organom priporočali, naj nad njenim delovanjem opravljajo okrepljen nadzor, jo obravnavajo, spremljajo ali preprečujejo ravnanja, ki bi jih ocenili kot poskus rušenja parlamentarne ureditve in ustavnega reda.”

Foto: STA

Zorčič je odločitev sporočil po tem, ko se je na zahtevo koalicije iz vrst opozicije usul val burnih odzivov. V poslanski skupini SD so izpostavili prepričanje, da razprave o programu posameznih političnih strank sodijo na strankarske manifeste, kongrese in podobne dogodke. “Pri tem dokumentu ne gre samo za politično obračunavanje z opozicijsko stranko, ampak za obračunavanje z državnim zborom kot institucijo ter željo po dokončnem uničenju zmerne, preudarne in k ljudem in njihovim težavam usmerjene politike v slovenskem prostoru.” V Šarčevi LMŠ so zahtevo za izredno sejo označili kot “odvračanje pozornosti in odpiranje ideoloških tem, ko zmanjka vsebine in argumentov”. Še več, vodja poslanske skupine Brane Golubović je po poročanju STA zatrdil, da naj ne bi bilo nič nenavadnega, da politične stranke predstavijo svoj pogled na družbo, tudi preko programa. “To delamo vsi, v tem ni nič spornega, dokler je to v okviru demokratičnih načel, ustavne ureditve in spoštovanja pravnega reda.”

Socialisti držijo skupaj

Namesto da bi Zorčič stopil v bran ohranitvi ustavnega reda, se je ta odločil, da bo za mnenje o dopustnosti zahteve zaprosil Zakonodajno-pravno službo Državnega zbora RS. Vse skupaj pa je nato vodilo v odločitev, da seja ne bo sklicana. Nekaj takšnega je še posebej žalostno, če spomnimo na primer iz preteklosti, ko se je seje sklicevalo samo zato, ker je kontroverzni raper Zlatko izgubil status kulturnika!? Ko vidimo, da tistim, ki so v vrhu, ni jasno, kaj so prave prioritete, nas lahko resno zaskrbi. Sicer pa, kot je Grims v eni izmed izjav zatrdil, socialisti držijo skupaj. “Levica pove naglas, kar si med levičarji misli tudi marsikdo drug, kar zajema še vsaj LMŠ, zdaj tudi nepovezane poslance in seveda tudi SD. Se pravi, to so vsi oboževalci socializma – pač računajo na to, da so ljudje že pozabili, kaj socializem je, socializem vedno prinese uničenje, razkroj gospodarstva in bedo ter ogromne socialne razlike.”

Sara Kovač