fbpx

Zorčičevo bolestno oklepanje oblasti: Po dosedanji praksi je funkcija predsednika Državnega zbora vedno pripadala koaliciji!

Igor Zorčič (Foto: STA)

20. člen Poslovnika Državnega zbora RS navaja, da ima Državni zbor RS največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine. Torej to v praksi pomeni, da opoziciji pripada 1 podpredsednik, predsednik in 2 podpredsednika pa koaliciji. Po dosedanji praksi je mesto predsednika DZ vedno pripadalo koaliciji. Zdi pa se, da predsednik Državnega zbora, ki ni več del koalicije, to namenoma zanemarja, saj ne želi odstopiti z mesta predsednika in poskuša ustvarjati navzven vtis, kako naj bi šlo v zadevi njegove zamenjave za poskus vladnega prevzema.

Potem, ko se je predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič odločil za izstop iz koalicijske SMC in skupaj s poslanci Janjo Sluga, Branislavom Rajićem in Jurijem Lepom ustanovil poslansko skupino nepovezanih poslancev, bi človek pričakoval, da se bo v znak politične higiene odločil, da sam odstopi z mesta predsednika Državnega zbora RS. Očitno pa Zorčiču funkcija preveč ugaja, da bi se za ta korak odločil. Tako v luči glasovanja za njegovo razrešitev, ki ni uspela za en glas, poudarja, da ga veseli, da državni zbor ni bil deležen vladnega prevzema.

“Hvala vsem, ki niste dali glasov za razrešitev z mesta predsednika Državnega zbora RS. Včeraj ni šlo zame, šlo je za državni zbor, ki smo ga ubranili pred vladnim prevzemom. V naslednjem poskusu pride baje glasovati kar minister – no temu bi se reklo ponižanje do konca,” je po neuspeli zamenjavi predsednika Državnega zbora RS zapisal Zorčič. Podpredsednik Državnega zbora RS Jože Tanko, ki nedvomno velja za enega izmed poslancev, ki ima Poslovnik Državnega zbora RS v malem prstu, je v poduk Zorčiču zapisal naslednje: Poslovnik državnega zbora je kar nedvoumen, upam, da ga pravnik razume. Opoziciji pripada 1 podpredsednik, predsednik in 2 podpredsednika pa koaliciji. Sedaj je situacija ravno obratna, koalicija ima le 1 podpredsednika, ostalo opozicija.”

Zorčič je s svojim vztrajanjem pri funkciji in s tem nespoštovanjem poslovnika dokazal, da mu funkcija preveč pomeni, da bi sledil načelu politične higiene. Če se odločiš, da izstopiš iz koalicije, je logično, da so posledice. V tem konkretnem primeru bi človek torej pričakoval, da preprosto odstopiš. V primeru, da Zorčiču funkcija toliko pomeni, bi moral pač že pred samim prestopom malo bolj premisliti. Žalostno pa je, da Zorčič v svojem odzivu poskuša ustvariti vtis, kako sramotno bi bilo, če bi se denimo prvak SMC Zdravko Počivalšek vrnil v poslanske skupine. Seveda je jasno čemu je temu tako. V primeru, da bi do tega prišlo, bi namreč to pomenilo njegovo zamenjavo. Konec koncev je nazadnje zmanjkal le en glas. No, vsakomur je jasno, da je precej bolj sramotno, da se oklepaš pozicije, čeprav ti ta po poslovniku ne pripada.

Če je Zorčič v nedavnem v intervjuju za Radio Ognjišče še trdil, da se se mora vsak politik zavedati roka svojega trajanja, je očitno, da je na to povsem pozabil sedaj, ko bi bilo potrebno temu slediti tudi v praksi. Glede na to, da tudi v drugih državah velja praksa, da je predsednik Državnega zbora RS iz vrst koalicije, se resnično poraja vprašanje, čemu vendarle Zorčič ne odstopi. No, čemu smo priča temu cirkusu, dobro razloži misel državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade RS dr. Vinka Gorenaka, ki je za Nova24TV povedal naslednje: “Vse to meni govori o tem, da levica hrepeni po oblasti in da ne zna živeti v opoziciji. To se vidi na vsakem koraku,” je bil jasen.

Nina Žoher