fbpx

Zrelo za odstop: “Vesel božič, umazane živali” – tako vulgarno je Pikalov državni sekretar Štromajer Slovencem voščil za božič!

Foto: STA

Ne samo, da številni slovenski politiki ne znajo ali nočejo voščiti za božič, pri tem znajo biti še žaljivi. Takšen primer predstavlja Jernej Štromajer, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Štromajer je namreč v svojem žaljivem voščilu vse Slovence označil za umazane živali. “Voščilo” je na socialnih omrežjih sprožilo številne negativne odzive, tudi po odstopu. Na ministra za izobraževanje Jerneja Pikala smo poslali tudi vprašanja o posledicah za njegovega sekretarja. 

Namesto, da bi voščil blagoslovljene božične praznike ali pa vsaj vesel božič je napisal: “Vesel božič, umazane živali!” S tem voščilom je nedvomno dal vedeti, da se požvižga na pomen tradicionalnega krščanskega praznika, ki ga praznujemo kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa.

Na žaljiv zapis se je kar usulo zgroženih komentarjev: “Za sekretarja Jerneja Pikala smo kristjani umazane živali??”; “In to želi sekretar na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje”; “Dr. Jernej Štromajer, izjemna inteligenca”; “Sem ateist. Ampak vi ste pa gnus od človeka”; “Zdaj si pa povedal, iz katere štale si”; “… no to je vaša Vlada RS”; “Boste tako voščili tudi ob bajramu?”; “Čudovita čestitka, vredna možganskega maloposestnika z nazivom dr…”; “Kar seješ, to žanješ…želim ti vse to, kar nam ti privoščiš – za dodatek pa – ker sem dobrega srca – da se opravičiš čimprej!!”; “S tem čivkom ste vse povedali o sebi, kakšen podel in pokvarjen človek ste. Če ste sploh človek, bolj ste podobni zveri”; “Primitivec z velikim P!”; “Gnusno. Pokvarjeno. Napiši to muslimanom, če si upaš”; “večjega prostaka svet še ni videl. če ste vi doktor, potem je tudi moj pošvedran čevelj”. 

Ima doktorat
Tako pokvarjen zapis človek težko razume, še posebej zato, ker je nekdanji študentski funkcionar po nazivu doktor, prav tako pa zaseda mesto državnega sekretarja na ministrstvu, zadolženo za izobraževanjih mladih. Človek se upravičeno vpraša, kakšno sporočilo s tem daje navzven. Nič boljši vzor pa ni minister Jernej Pikalo, saj ta sploh ni voščil ob božiču, ampak je na Twitterju objavil le praznično poslanico, kjer je zaželel vse dobro v letu, ki prihaja. Besede božič pa ni bila sposobna izraziti niti sekretarka na Ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je zapisala: “Ekipa kabineta Andreje Katič vsem želi spokojne in veselja polne praznične dni ter obilo sreče in uspeha v novem letu.” 
Več kot očitno je, da jugonostalgik Štromajer, katerega plačo financiramo vsi davkoplačevalci, ni sposoben zakriti svojih rdečih barv in izraziti spoštovanja do kristjanov. Označevanje praktično vseh Slovencev z umazanimi živalmi je vredno vsakršnih obsodb, zato je opravičilo še najmanj, kar bi moral storiti Štromajer. Človek se upravičeno vpraša, kako je mogoče, da delo državnega sekretarja opravlja nekdo, ki mu je kulturno izražanje povsem tuje? Očitno pa je kadrovski bazen SD pač tak. Prepričani smo lahko, da si Štromajer kaj takega ne bi dovolil glede muslimanov, saj bi ti zagnali vik in krik, žalitev kristjanov pa je očitno dopustno, saj se zaradi njegovega članstva v SD pač vse skupaj vedno pomete pod preprogo.

Hana Murn