fbpx

Logar na srečanju Central 5 na Dunaju: Osrednja tema bo gospodarsko okrevanje po pandemiji

Zunanji minister Anže Logar je gostil srečanje neformalne skupine Central 5 na Brdu pri Kranju. (Foto: sta)

Zunanji minister Anže Logar se na povabilo novopostavljenega avstrijskega kolega Michaela Linharta v avstrijski prestolnici udeležuje srečanja zunanjih ministrov srednjeevropskih držav: Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije. Te sestavljajo skupino Central 5. Govora bo o gospodarskem okrevanju po epidemiji covida-19. 

Novi avstrijski zunanji minister Michael Linhart je bil postavljen na svoj položaj v preteklem tednu. Na Dunaju bo poleg slovenskega kolega Anžeta Logarja gostil tudi češkega ministra za zunanje zadeve Jakuba Kulhaneka in slovaškega zunanjega ministra Ivana Korčoka. Prisoten pa naj bi bil tudi madžarski zunanji minister Péter Szijjártó, STA.

Srečanje nameravajo posvetiti zlasti področju okrevanja po epidemiji. Po srečanju je predvideno delovno kosilo, v sklopu katerega se nameravajo pogovarjati o Vzhodnem partnerstvu EU, Ukrajini, Belorusiji in Rusiji. Na sestanku nameravajo izmenjati svoja stališča na področju regionalnega sodelovanja ter spregovoriti o perečih temah povezanih z Evropo in svetom.

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo. Minister za zunanje zadeve Anže Logar je gostil srečanje zunanjih ministrov skupine Central 5 (C5). (Foto: sta)

Logar naj bi priložnost izkoristil za predstavitev aktualnih tem, povezanih s predsedovanjem naše države Svetu EU. Prvo tovrstno neformalno srečanje, je na Dunaju že potekalo v začetku poletja 2020. Pobudo za srečanje je dal takratni zunanji minister Avstrije Alexander Schallenberg. ki pa je nedavno prevzel kanclerski položaj, potem ko je Sebastian Kurz odstopil.

Logar in madžarski zunanji minister Péter Szijjártó (Foto: STA)

Domen Mezeg