fbpx

Zunanji minister Logar povsem osmešil opozicijo: Odnosi med Slovenijo in ZDA so pod to vlado na najvišji možni ravni! Prej teh odnosov ni bilo, Šarec pa je državi povzročal sramoto!

Zunanji minister dr. Anže Logar. (Foto: STA)

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes pred odborom DZ za zunanjo politiko, jasno dejal, da so odnosi med Slovenijo in ZDA na najvišji ravni, in da sporočila na Twitterju s strani Janeza Janše, ki se nanašajo na nedavne volitve v tej slovenski partnerici, nikakor ne morejo ogroziti odločnih odnosov med državama. Ob tem je predstavnike opozicije še pozval k skrbi za interese naše države v tujini ter za podporo stališčem aktualne vlade Janeza Janše. “Ne se smešiti s takšnimi površinskimi vprašanji. Ne zreducirajte razprave o transatlantskih odnosih na en tvit. Veste, kaj so to transatlantski odnosi, sodelovanje na vseh nivojih?” je odgovarjal opoziciji.

Zunanji minister Anže Logar je že ob začetku današnje seje odbora za zunanjo politiko jasno poudaril, da nedavni tviti predsednika vlade Janeza Janše glede ameriških predsedniških volitev, nikakor ne morejo škodovati izvrstnim odnosom med državama. Logar je sicer odgovarjal na vprašanja poslanca stranke SD Matjaža Nemca, Andreja Rajha iz stranke SAB in Nika Prebila iz stranke LMŠ, poroča STA.

Njihova vprašanja so se nanašala na stališča slovenskega premierja, ki je že pred volitvami v slovenski čezatlantski partnerici, jasno pokazal naklonjenost republikanskemu predsedniškemu kandidatu in aktualnemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, medtem ko je njegovemu demokratskemu nasprotniku Joeju Bidnu, očital njegove zaskrbljujoče karakterne pomanjkljivosti, ki bi lahko resno ogrozile uspešnost vodenje te velesile, če bi njeno vodenje prevzel prav predstavnik demokratov.

Janez Janša. (Foto: STA)

Znano je tudi, da je Janša že kmalu potem, ko so bili znani prvi izidi volitev, čestital dosedanjemu ameriškemu predsedniku Trumpu. Pozneje se je izid v mnogih državah sicer obrnil v prid demokratskemu tekmecu Bidnu, kar pa tako Trump, kot mnogi drugi pripisujejo domnevnim volilnim prevaram, kar je v teku preiskave. Po mnenju poslanca Nemca je Slovenija zaradi Janševih tvitov “osramočena po vsem svetu”, Rajh pa je izrazil mnenje, da slovenski premier “izvaja samomorilsko zunanjo politiko”. Oglasil pa se je tudi Prebil, ki je dejal, da je Janša “spet izgubil stik z realnostjo”.

V osmih mesecih naredili velik napredek, prej odnosov med Slovenijo in ZDA praktično ni bilo
Prav tako je poslanec stranke SD še dejal, da gre za  “prvovrstni škandal”. Vendar pa je naš zunanji minister vse te pripombe odločno zavrnil ter poudaril, da bi bila tovrstna vprašanja sicer bolj primerna kar za samega premierja. Poleg tega je še prepričan, da so odnosi med državama na najvišji možni ravni, saj prejšnje vlade temu odnosu niso dajale pretiranega pomena. Pristavil je še, da ob njegovem prihodu na mesto zunanjega ministra v začetku pomladi v letošnjem letu, “teh odnosov praktično ni bilo”.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo na srečanju s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. (Foto: sta)

“V osmih mesecih smo naredili velik napredek,” je bil še jasen slovenski premier ter dal sogovorcem jasno vedeti, da si bodo še naprej prizadevali za krepitev odnosov med ZDA in Slovenijo. Obenem je še pristavil, da en sam tvit ne more ogroziti teh izvrstnih odnosov med čezatlantskima partnericama. Odnosi med njima so namreč stkani na različnih ravneh.

Sodelovanje med Slovenijo in ZDA ni omejeno na en tvit, ampak poteka na več nivojih
“Ne se smešiti s takšnimi površinskimi vprašanji. Ne zreducirajte razprave o transatlantskih odnosih na en tvit. Veste, kaj so to transatlantski odnosi, sodelovanje na vseh nivojih? Od najnižjega administrativnega do najvišjega,” je Logar še nalil čistega vina svojim poslanskim kolegom ter še izrazil prepričanje, da Janševi tviti Sloveniji nikakor niso v sramoto. Kot je še dejal, je bila po njegovem prepričanju mnogo večja sramota, ko je Marjan Šarec še kot predsednik vlade zavrnil nagovor Evropskega parlamenta.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo, slovenski predsednik vlade Janez Janša in zunanji minister Anže Logar. (Foto: sta)

Logar je tudi zavrnil vprašanje kdaj bo ministrstvo, ki ga vodi, čestitalo demokratskemu kandidatu Bidnu za zmago na predsedniških volitvah, in sicer z besedami, da on pošilja čestitke preostalim ministrom za zunanje zadeve, ko so na to funkcijo imenovani, ne pa ko gre za zmago na volitvah in še to pisno, ne pa preko spleta. Logar se je prav tako ostro odzval na vprašanje poslanca Rajha, ki ga je vprašal, “kaj si mislijo nemška kanclerka Angela Merkel  in preostali evropski kolegi o glede nedavnih zapisov Janše, ob čemer je bil zunanji minister jasen, da “to vprašanje ni vredno odgovora”.

Slovenija je v zadnjih osmih mesecih dosegla izjemen uspeh v odnosih z ZDA, pred tem smo bili priča šestletnemu vakuumu
“Vi morate braniti in zastopati slovenske interese, v stikih z drugimi, tujimi poslanci. Sam sem to vedno počel. Ne glede na to, da sem bil v opoziciji, sem branil interese in ukrepe slovenske vlade in kot zunanji minister enako pričakujem tudi od vas.” Poslanka SDS Eva Irgl pa je ob tem zatrdila, da aktualna vlada Slovenijo vrača na diplomatski parket. “Izjemne uspehe slovenske diplomacije” pa je pohvalil tudi Jožef Horvat iz stranke NSi. S pohvalami pa ni skoparil niti do Logarja, ki mu je ob tej priložnosti dejal, da mu je “v osmih mesecih uspelo nadoknaditi šestletni vakuum v odnosih z ZDA”. 

“ZDA so naš strateški partner. Vse vlade, ki sem jih vodil, so z njimi gradile tesne, prijateljske odnose. Ne glede na to, iz katere stranke je bil predsednik ZDA. Tako bo tudi v prihodnje. Histerija vas, ki ste doslej namesto v Washington hodili v Moskvo, je povsem odveč,” se je premier Janša odzval na številne medijske napade, manipulacije in dezinformacije. Osrednji mediji se bolj kot s koristnim poročanjem ukvarjajo s tviti premierja Janše in agresivno popadejo karkoli zapiše ter vsebino iztrgajo iz konteksta in jo prilagodijo za potrebe medijskih napadov.

Med najbolj brutalnimi v zadnjem obdobju je zagotovo tvit Janše, v katerem naj bi čestital Donaldu Trumpu za ponovno izvolitev še pred koncem zaključenega glasovanja in s tem Slovenijo spravil v neroden položaj. Seveda Janša ni čestital Trumpu, temveč republikancem, ki so v obeh domovih kongresa dosegli boljši rezultat v primerjavi s prejšnjimi volitvami. Hkrati pa je izrazil mnenje, da je Trump zmagovalec volitev, kar je njegovo osebno prepričanje, še posebej v kontekstu številnih nepravilnosti in goljufij, ki bodo predmet sodnega odločanja. Pri tem pa je najbolj zanimivo to, da so k čestitkam Bidnu pohiteli tisti, ki so napadli Janšo, čeprav volitve še zdaleč nimajo uradnega zmagovalca in bo nanj potrebno še nekaj časa počakati.

Domen Mezeg