Župan Leljak dosegel, da v Radencih nikoli več ne bo Titove ceste

Datum:

Potem ko je ustavno sodišče odpravilo odlok o preimenovanju Titove ceste v Radencih v Cesto osamosvojitve Slovenije, je občinski svet na torkovi seji preimenovanje znova podprl. Odlok bo začel veljati 15. dan po objavi v uradnem listu, s čimer bodo po besedah župana Romana Leljaka v celoti spoštovali odločitev ustavnega sodišča, poroča Vestnik.

V Radencih so znova umaknili v demokratičnem svetu nedostojno poimenovanje ceste po jugoslovanskem diktatorju Josipu Brozu Titu in cesto preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije. Kot je dejal župan Roman Leljak, so to storili na zakonit način, skladno z navodili ustavnega sodišča.

Levica se je županovi pobudi uprla
Toda na seji občinskega sveta je bilo burno. Na seji je bilo 16 svetnikov, predsednik sveta krajevne skupnosti in član občinskega sveta Drago Kocbek je predlagal umik točke z dnevnega reda, vendar so svetniki s šestimi glasovi za in osmimi glasovi proti predlog zavrnili. Pet svetnikov je sejo pred glasovanjem protestno zapustilo, preostalih osem je županov predlog podprlo. Kocbek je pred tem pojasnil, da je svet krajevne skupnosti pozval župana, naj umakne predlog ali skliče zbor občanov, česar ni storil. S tem je po Kocbekovih besedah jasno pokazal, da dela proti volji občanov s ciljem, da uveljavi njemu lastno ideologijo, povzroča spore med občani in vsem po vrsti, tudi mladim, vsiljuje svojo ideologijo delovanja na delitev naši in vaši.

Titova cesta v Radencih je preteklost. (Foto: Nova24TV)

Kocbek je dodal, da preimenovanju odločno nasprotujejo prebivalci Titove ceste, ki so na predhodnem posvetovanju podali skupno pripombo oziroma zahtevo, da ne želijo spremembe imena ulice, poroča STA. Izjavo je po njegovih besedah podpisalo 44 polnoletnih stanovalcev Titove ceste, kar predstavlja več kot dve tretjini polnoletnih oseb na tej cesti.

Sedaj so ravnali skladno z ustavno odločbo
Občina Radenci je v začetku junija objavila predhodno posvetovanje k predlogu odloka, pripombe, mnenja in predloge so poslali svet krajevne skupnosti Radenci, podjetje Erinox, ki ima sedež na Titovi cesti, in stanovalci ceste. Komisija za poimenovanje ulic, trgov, naselij in cest v občini Radenci je dokumente in pripombe obravnavala 8. junija in jih zavrnila. V obrazložitvi so zapisali, da so pobude v nasprotju z resolucijo Evropskega parlamenta o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope, še piše Vestnik. Ustavno sodišče je prejšnji odlok razveljavilo, ker je župan ravnal nepravilno, ko je odlok razglasil pred potekom 15-dnevnega roka. Ta je namenjen vložitvi zahteve za razpis referenduma o odloku, zato odlok ni bil zakonit.

Sara Kovač

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...