fbpx

Župan Rojc odgovarja Fajonovi: “So what?”

Župan Ilirske Bistrice in član Socialnih demokratov Emil Rojc. (Foto: YouTube)

“So what?”, se je na Twitterju odzval Emil Rojc, član Socialnih demokratov in župan Ilirske Bistrice, znan po nasprotovanju ilegalnim migracijam, zaradi česar je večkrat postal tarča nekaterih vidnih članov te stranke. Tokrat je po njem udarila – in to ne prvič – Tanja Fajon, nova vršilka dolžnosti predsednice SD.

Župan ilirske Bistrice Emil Rojc je znan po svojem uporništvu, vendar ne brez razloga, zaradi česar je postal trn v peti stranki SD, katere član je že vrsto let. Predvsem vprašanje ilegalnih migracij jih je mnogokrat razdvojevalo, kar pa ni bilo povšeči vidnim zagovornikom multikulturalizma, zato je v medijih slišal že marsikatero pikro na svoj račun. Prav ne podpira vsakotedenskih petkovih protestov, ki se jih prav udeležujejo vidni člani SD.

Rojc je znan predvsem kot župan, ki se bori za svoje občane, saj se ti dnevno soočajo z ilegalnimi migracijami – občina Ilirska Bistrica je namreč najbolj oblegana vstopna točka na Primorskem. Med drugim se kljub drugačnim stališčem SD aktivno zavzema za uveljavitev 37.a člena Zakona o obrambi, ki bi Slovenski vojski omogočil, da pri varovanju meje pomaga policistom. Aprila je tako ministru za obrambo Mateju Toninu predal podpise 23 županov obmejnih občin, ki podpirajo aktivacijo 37.a člena. Trdijo, da se ljudje slovenskih vojakov ne bojijo in da želijo večjo varnost.

Na vprašanje Mladine o sodelovanju z Rojcem je tako Tanja Fajon odgovorila: ” /…/ in če bosta najina pogleda diametralno nasprotna, potem ne vidim vezi, ki bi naju povezovala.” Na izjavo Fajonove v svojem tvitu Rojc odgovarja: “So what?”, s čimer nakazuje, da mu je popolnoma vseeno za njeno mnenje, ki očitno ni v interesu članov stranke. Njuni pogledi pa so že razhajali v preteklosti, ker je dejansko verjel deklici, ki so jo napadli migranti in tega ni skušal prikriti, temveč je opozarjal na nevarno stanje v državi. Fajonova tega ne vidi. Ona se skriva v Evropskem parlamentu. Ko pa odjeknejo streli na božičnem sejmu v Strasbourgu, kakor se je to zgodilo lanskega decembra, pa skoči v bran terorista.

Rojc tako postaja trn v peti novemu vodstvu stranke, saj se bori za sprejetje 37.a člena, ki bi dovoljeval vojsko na meji; brani občane pred razdejanji migrantov; ne želi se udeležiti protestov, ki so organizirani s strani užaljene opozicije, ki je izgubila oblast in javno pohvali nekatere ukrepe in delo trenutne vlade ter podpira medsebojno sodelovanje v dobro države. “Vendar je v tem trenutku NUJNO potrebno pozabiti na politična sovraštva in se skoncentrirati zgolj na tista opravila in izjave, ki pomagajo pri ohranitvi družbenega in zdravstvenega standarda naše družbe NA ČIM VIŠJEM MOŽNEM NIVOJU. Za vse ostalo bo še čas,” še poziva Rojc. Glede na izjavo Fajonove, se lahko župan boji izključitve iz njihove stranke, kar so že poskušali v preteklosti, a jim ni uspelo.

Sara Kovač