fbpx

Žurnal24 manipulira in navaja lažne informacije glede pripadnika Štajerske varde! Ta namreč ni več član SDS!

Foto: Twitter

Poslanstvo medijev je, da poročajo gola dejstva, da so ljudje informirani o dogajanju okrog sebe. Žal pa se mnogi mainstream mediji ne držijo tega načela, saj jih bolj zanima nabiranje klikov. Tega načela se očitno drži tudi Žurnal24, ki je objavil članek v povezavi z Andrejem Šiškom in Štajersko vardo z naslovom Tožilstvo zahteva preiskavo tudi zoper člana podmladka SDS, čeprav je jasno, da Matej Lesjak že več kot teden ni član podmladka SDS.

Poslanec in predsednik podmladka SDS Žan Mahnič je namreč že v četrtkovi Tarči, 13. septembra, opozoril na dejstvo, da Lesjak ni več član stranke SDS. “Mi smo demokratična stranka. Nismo Udba, da bi naše člane nadzorovali, kaj počnejo v prostem času. V kolikor se izkaže, da počnejo nekaj nezakonitega, se jih v skladu s statutom sankcionira.”

Tudi na spletni strani Lesjaka ni več med člani IO SDM
Očitno novinarji portala Žurnal24 Tarče niso spremljali (ali je niso želeli spremljati), še manj pa so si vzeli čas, da bi v iskalnik Google vpisali Slovenska demokratska mladina in na njeni domači strani pregledali informacije glede vodstva. Če bi si vzeli nekaj minut, bi lahko opazili, da Lesjaka ni več med člani izvršilnega odbora podmladka. Pri preverjanju informacije pa bi se lahko obrnili tudi na podmladek. Očitno pa se jim to pač ni zdelo vredno, ker le gre za stranko SDS, ob katero pa se maintsream mediji zelo radi obregnejo.

Foto: Printscreen

Od ravnanj Lesjaka so se nemudoma distancirali in dejanje obsodili
Sicer pa je potrebno omeniti, da so se v podmladku SDS na navedbe medijev, da je med aretiranimi v zvezi s postrojem Štajerske varde tudi član izvršilnega odbora Matej Lesjak, odzvali nemudoma, ko je informacija prišla na dan. Tedaj so zapisali: “V kolikor informacije medijev držijo, se od njegovega dejanja in postroja popolnoma distanciramo in takšno ravnanje tudi obsojamo.” Ob tem pa so dodali, da bodo v primeru potrditve obtožb ustrezno ukrepali. Prav tako pa so izpostavili, da kot organizacija ne morejo biti seznanjeni s tem, kaj njihovi člani počnejo v svojem prostem času, niti jim ti tega niso dolžni poročati.

Na strani SDM so objavili tudi spodnje sporočilo za javnost:

Matej Lesjak NI član SDM
Včeraj je večina slovenskih medijev, ki po naročilu globoke države dnevno objavljajo lažne novice, objavila informacije, da naj bi mariborsko okrožno državno tožilstvo podalo predlog za preiskavo zoper Mateja Lesjaka, ki naj bi sodeloval v postroju Štajerske varde. Pri tem Lesjaka omenjajo kot člana SDM.

Matej Lesjak NI več član SDM od četrtka, 13. septembra 2018, kar je v oddaji Tarča na TV Slovenija poudaril tudi predsednik podmladka SDS Žan Mahnič.

Od dejanj Mateja Lesjaka v zvezi s postrojem štajerske varde se v SDM popolnoma distanciramo, kar smo tudi že zapisali (http://www.sdm.si/odziv-sdm-na-aretacije-v-povezavi-s-postrojem/).

Od medijev pričakujemo popravek v objavljenih novicah  prav tako pa tudi, da pri nadaljnjem obveščanju javnosti o dogajanjih v zvezi s Štajersko vardo Mateja Lesjaka ne omenjajo več kot člana SDM oz. SDS. V nasprotnem primeru bomo to primorani doseči po pravni poti.

Ob zavajajočem poročanju je težko verjeti, da gre za napako ali naključje, saj praksa kaže, da mainstream mediji naravnost uživajo, če le lahko v negativne zgodbe vključijo stranko prvaka SDS Janeza Janše, ko pa gre za druge stranke, je zgodba povsem drugačna. To dokazuje tudi nedavni primer, v katerem se je na krut način na račun bolne 6-letne deklice okoristila Darinka Bukovnik, ki je sicer sedaj že nekdanja visoka funkcionarka Stranke Alenke Bratušek. Glede na to, da je bila v času izbruha afere še članica, se človek vpraša, zakaj se nekje dejstva prikriva, drugje pa se jih prireja. Novinarska načelnost pa taka!

N. Ž.