Zver: Jourova postane zelo živčna, ko pogovor nanese na obisk v Sloveniji

EU podpredsednica Vera Jourova (foto: epa)

“Evropska komisija še vedno skriva zahtevane dokumente in lahko si mislimo, zakaj. 30. 6. me je generalna sekretarka Evropske komisije prosila za podaljšanje roka, ker se glede dokumentacije “še posvetujejo s kabinetom Věre Jourove”. Kmalu sledijo novi koraki glede tega. Bo še zanimivo,” sporoča evroposlanec Zver. 

Evropski poslanec Milan Zver je pred meseci podal zahtevo za objavo celotnega poročila o obisku evropske komisarke Věre Jourove na Ustavnem sodišču RS, a je nedavno znova dobil prošnjo za podaljšanje roka o objavi poročila, ki je bilo skoraj v celoti cenzurirano (tukaj). Spomnimo, da se je pred meseci Jourova mudila v Sloveniji in obiskala ustavno sodišče prav v času, ko je to odločalo o prihodnosti spornega Golobovega zakona o RTVS, pa tudi iz njenih preteklih izjav je razvidno, da novelo zakona podpira (tukaj). Mnogi so njen obisk na sodišču razumeli kot poskus političnega vplivanja na delo ustanove, kar je velik škandal in madež za videz nepristranskosti dotične slovenske in evropskih institucij. Zadeva je še toliko bolj zaskrbljujoča, saj prav levica (domača in tuja) sebe dojemata kot zaščitnico neodvisnosti državnih inštitucij ter medijev, s prstom pa kažeta na nasprotno stran. Zagotovo je Jourova prejela signal iz Slovenije in našim levičarjem tovariško priskočila na pomoč pri obleganju “utrdbe” RTV Slovenija.

Zver: “Jourova je ob mojem vprašanju izgubila živce!”  
O tem, kaj blamaža Jourove pomeni za Slovenijo ter kaj za zaupanje v evropske institucije v luči morebitnega korupcijskega škandala, smo govorili z evroposlancem: “Jeseni nameravam iti do ombudsmana, potem pa se lahko gre na sodišče. Je bila pa Jourova na zadnjem plenarnem zasedanju izjemno živčna.” Zver ji je postavil tudi vprašanje. Vsem poslancem je odgovarjala normalno, pri Zveru pa se ni mogla kontrolirati. Dejala mu je, da naj ji “da mir s to zgodbo“. “Očitno jo zadeva precej moti in je živčna in bo slej ko prej to bitko izgubila. Vprašanje je samo, kako dolgo bodo zadevo še vlekli,” pravi Zver. Jourova se očitno boji političnih posledic. Očitno so v dokumentih sporne zadeve, še bolj vprašljivo pa je, v kolikšni meri se bodo domači mediji zgodbi posvetili, ko bo stvar razkrita. Zadeva je očitno zelo pereča, saj ne skrbi le Jourove, ampak celotno Evropsko komisijo. Zver je prepričan, da se pred volitvami lahko še marsikaj zgodi, Jourova pa je ena od šibkih točk aktualne komisije.

Foto: Luka Dakskobler

Unionisti bi članicam EU odvzeli suverenost
Zadeva pa ni pomembna samo za aktualno EK, ampak gre za širši vzorec delovanja evropskih komisij, ki skušajo na račun držav članic EU pridobivati na moči. Vse pogosteje posredujejo tudi na področjih, ki niso predmet skupne evropske politike. “In prav to dogajanje je zaskrbljujoče. Zato bi bilo pred naslednjimi evropskimi volitvami treba jasno povedati, da imamo tega dovolj. Evropa bo začela pokati po šivih, če se bo s to unionistično politiko nadaljevalo.” Nekaterim je v interesu, da Bruselj postane čim močnejši. Na zadnji konferenci o prihodnosti Evrope so se pojavljali predlogi, da bi imeli namesto Sveta EU “voljen senat”. To pomeni, da bi po principu večinske demokracije izvolili senat, kar pomeni, da bi države članice izgubile moč odločanja v EU, predvsem veto, ki vsem članicam zagotavlja suverenost, avtonomijo, neko vlogo. Manjše članice v sedanji ureditvi mnogo bolj pridejo do izraza kot bi v prihodnje. Vse pa se zapakira v celofan večje učinkovitosti. Zvezo držav se skuša spremeniti v “dokaj unitarno paradržavo”. Glavni pobudniki te zamisli so Nemci, Francozi ter drugi zahodni in severni narodi.

Evroposlanec Milan Zver (Foto: STA)

EU gospodarstvo duši rdeče-zelena politika, kar koristi Kitajski
K sreči pa druge države tega tako ali tako ne bodo dopustile. Vsakič se je pred volitvami poskušalo reformirati volilni sistem, tu je bila zamisel o spitzenkandidatih itd. Marsikaj se lahko spremeni tudi glede zelene agende Fransa Timmermansa s projektom Evropske komisije na področju kmetijske politike, avtomobilske industrije idr. Zver: “Prepričan sem, da se bodo ti “ukrepi” Evropske komisije bistveno in relativno hitro spremenili. Nemčija ne more več tako naprej (glede gospodarstva) kot tudi ne druge države. Ta paradigma bo s Timmermansom odšla.” Dušenje avtomobilske industrije bo z njegovim odhodom končano. On je bil kot podpredsednik Komisije zadolžen za pripravo zelene agende, zaradi katere EU postaja nekonkurenčna, saj stopa v ospredje zlasti kitajska avtomobilska industrija. Rdeče-zelena koalicija bi morala izgubiti na volitvah, sicer bo EU doživela popolne izgube na ekonomskem in socialnem področju.

Domen Mezeg