Zver: Namesto da bi se Poljski priskočilo na pomoč, je večina evropskih poslancev zahtevala takojšnjo uveljavitev ekonomskih sankcij!

Evropski poslanec dr. Milan Zver (Foto: STA)

V času, ko v Ukrajini divjajo ruske agresorske sile, iz Ukrajine pa se proti Poljski in drugim sosednjim državam vijejo begunci, so v Evropskem parlamentu sprejeli resolucijo, ki od Evropske komisije zahteva takojšnje gospodarske sankcije proti Poljski in Madžarski. Namesto, da bi Poljski priskočila na pomoč, je večina poslancev v Evropskem parlamentu zahtevala takojšnjo uveljavitev ekonomskih sankcij zoper Poljsko, ki je v dveh tednih sprejela več kot 1,4 milijone beguncev iz Ukrajine,” je bil glede ravnanja evropskih poslancev kritičen poslanec dr. Milan Zver, ki je glasoval proti.

Večina poslancev v Evropskem parlamentu je z resolucijo pozdravila nedavno odločitev sodišča EU, ki je zoper uredbo o proračunskem pogojevanju, zavrnilo tožbi Madžarske in Poljske. Poudarili so, da je napočil čas, da Komisija poskrbi za izpolnitev dolžnosti varuhinje pogodb EU in se po njihovih besedah odzove na “nenehne kršitve načel pravne države v nekaterih državah članicah EU, ki ogrožajo finančne interese EU”. 478 evropskih poslancev je glasovalo, 155 jih je bilo proti, 29 pa se jih je vzdržalo. Milan Zver in Romana Tomc sta bila edina slovenska evropska poslanca, ki resolucije nista podprla. Zver je glasoval proti, Tomčeva pa se je vzdržala.

Spomnimo. Ko je prejšnji mesec sodišče EU zavrnilo tožbi Poljske in Madžarske glede zakonodaje Evropske unije o pogojevanju evropskega denarja s spoštovanjem vladavine prava, je uradna Budimpešta ocenila, da gre za zlorabo moči v Bruslju, saj gre za politično in ne pravno vprašanje. Z odločitvijo sodišča, bodo bruseljski birokrati lahko kaznovali ideološke nasprotnike. Kritiki so poudarili, da gre za še en žebelj v krsto EU, kot so si jo mnogi predstavljali. “Ta sodba je nov način pritiska na našo državo,” je poudarila madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. Madžari menijo. da EU ne more biti pristojna za presojanje vprašanj o vladavini prava, temveč je zato lahko pristojno samo sodišče. “Če o nečem odloča politični organ, je to potemtakem politično in ne pravno vprašanje,” so jasni.

Zver: Ta mehanizem se ne bi smel uporabljati proti državam članicam
Evropski poslanec Zver je pojasnil, da gre tukaj v povezavi z resolucijo, ki je bila sprejeta, za uveljavitev pogojevanega mehanizma, ki ga je Evropska unija že sprejela. “Na primeru Poljske in Madžarske bi se ta mehanizem sprožil, kar bi pomenilo, da ne bi mogli črpati denarja iz evropskega proračuna in dodatnega fonda New Generation, ki je namenjen okrevanju gospodarstva po pandemiji.” To po njegovih besedah pomeni, da bi bili kaznovani iz finančnega vidika pri obeh finančnih virih.

Foto: epa

“Sam sem bil proti sprejetju resolucije. Načeloma sem tudi proti, da se sploh uporablja ta mehanizem. Tukaj mora še svoje reči sodišče,” je izpostavil in v luči nedavne odločitve kolegov poslancev kritično izpostavil, da Poljska doživlja največje begunsko breme ob napadu na Ukrajino.  Meni, da od evropske politike ni prav, da se z mehanizmom, ki je bil sprejet lani, Poljsko sankcionira ravno sedaj, ko ta najbolj trpi. Kot pravi ga žalosti, da so za glasovali tudi slovenski evropski poslanci in pa veliko poslancev na desni.

Fajonova in Joveva izrazili veliko zadovoljstvo nad potezo večine evropskih poslancev
“Voditelji s težnjami po nedemokratičnih prijemih predstavljajo resno nevarnost za Evropo. Svoboda medijev, pravica do protestov, neodvisnost javnih institucij; stebre demokracije moramo zaščititi,” je v znak zadovoljstva nad sprejeto revolucijo zapisala evropska poslanka Tanja Fajon in dodala, da pozdravlja, da ima “Evropska komisija končno zeleno luč za uporabo mehanizma pogojevanja izplačil”. “Izgovorov ni več. ECJ je pričakovano potrdil veljavnost uredbe, Komisija je pripravila (sicer nepotrebne) “smernice”. Nemudoma je treba sprožiti mehanizem. Dovolj je bilo rušenja vladavine prava in zlorab EU sredstev,” je v odzivu sporočila poslanka iz vrst LMŠ Irena Joveva in dodala, da po njeno temu oporekajo tisti, ki so na strani avtoritarnih režimov.

Evropska poslanka Tanja Fajon (Foto: European Parliament)

Opazna je dvoličnost
Čeprav bo šla ta zadeva na sodišče in bo še to nekaj časa trajalo, Zver opozarja, da trenutek vendarle ni primeren. “Problem je, ker se vpeljuje ravno sedaj, ko Poljska najbolj trpi in je tudi najbolj ogrožena članica Nata ta hip. Je najbolj proaktivna, ne samo pri sprejemanju beguncev, ampak je aktivna tudi pri konkretni pomoči Ukrajini, tudi z orožjem. S tem Poljska nosi veliko tveganje. Gre vendarle za najbolj proaktivno članico Nata,” poudarja Zver. Po njegovih besedah ta resolucija pomeni nek politični da in nima nobene efektivne moči. Na koncu namreč odloči sodišče. “Vendarle pa se mi zdi zelo dvolično, da se je takšen postopek sprožil ravno v tem času,” je zaključil.

Nina Žoher