Zveza združenj borcev za vrednote NOB ima novega predsednika: Slab, slabši, Marijan Križman…

Marijan Križman (Foto: twitter)

Ste že slišali za Marijana Križmana? Večina verjetno ne, jaz pa. Spoznal sem ga leta 2008, ko je Borut Pahor zasedel mesto predsednika vlade, ga je v državnem zboru nasledil, kot nadomestni poslanec, prav Marjan Križman.

Moj spomin je še kar dober. Poslancev nikoli nisem ocenjeval po tem, kakšno izobrazbo imajo, sem jih pa pogosto ocenjeval po tem, kako so opravljali svoje delo. Izobrazba pogosto ni odraz delavnosti ali sposobnosti posameznega poslanca. Spomnimo se poslanca LDS Antona Anderliča. “Šlosar” po poklicu, če se prav spomnim. Ne glede na najina popolnoma nasprotna politična stališča, pa je jasno, da je bil za marsikaterega univerzitetno izobraženega poslanca pravi mali “doktor znanosti”. Tudi z Janijem Müderndorferjem se nikoli nisem strinjal, vsaj politično ne. Tudi njegova izobrazba je menda zgolj poklicna, toda njegove retorične sposobnosti (vsebina je drugo vprašaje) bi si želela marsikatera poslanska skupina.

Formalne izobrazbe Marijana Križmana, vsaj na Googlu, ne najdem. Kar se mene tiče, je lahko tudi doktor znanosti, mislim pa, da je srednješolsko izobražen. Se pa zato natančno spominjam njegovih prav “butastih” izjav, ki jih je izrekel v državnem zboru, v mandatu 2008-2011, ko je bil nadomestni poslanec SD, poslansko skupino SD pa je takrat vodil sedanji župan Velenja Bojan Kontič. Dne 19. 5. 2009 je v DZ dejal tole (objavljam magnetogram z vsemi slovničnimi napakami): “Gospod podpredsedujoči, seveda tega predloga ne bom podprl. Danes je bilo veliko povedanega o vinjetah, ki so bile uvedene na pamet, ki so bile uvedene zgolj zaradi tega, da se je reševala zgodba v proracunu. Takoj, ko so bile vinjete uvedene, nekdo je danes o tem že govoril, se je ob meji v Kopru na vseh krajevnih skupnostih, ki gravitirajo na hitro cesto, na avtocesto dogajal ob vikendih infarkt. Nekdo je govoril, da je prišlo tudi do smrti, res je in vse to ste zakuhali vi, ker vam ni bilo mar kaj se dogaja. …/Oglašanje s klopi./… Se opravicujem gospod podpredsedujoci, za to ker sem izrekel nisem imel namena kršiti Poslovnika vendar vse kar je bilo zakuhano in vsi zakoni, ki so bili sprejeti, jih je potrebno popraviti zato, da bo tej državi vladal red.”

Križman sploh ne pozna dejstev
Vsaj dva “butasta” podatka, ki ju je navedel Marijan Križman. Kaj je torej trdil? “Da se je reševala zgodba v proračunu” z vinjetami leta 2008, torej v času prve Janševe vlade. Čista “butasta” izjava torej, v času Janševe vlade so bile letne vinjete po 55 evrov, takoj, ko je mandat nastopila Pahorjeva vlada (SD), katere član je bil in je še tudi Marijan Križman, pa so letno vinjeto podražili na 95 evrov. Kdo je torej z vinjetami reševal proračun, Janša ali Pahor? Odgovor je jasen. “Butasta” izjava Marijana Križmana pa tudi. In drugi del “butaste” izjave Marijana Križmana? “Vsi zakoni, ki so bili sprejeti, jih je potrebno popraviti zato, da bo tej državi vladal red.” Ste dobro prebrali? Po mnenju “butastega” Marijana Križmana so torej vsi zakoni, sprejeti po letu 1991, potrebni sprememb. Le njegova SD je sposobna narediti red v državi s spremembo vseh zakonov. Potrebujete še kakšno utemeljitev za to, da so bile izjave Marijana Križmana “butaste”?

Neprimerne izjave Križmana do bolnikov, ki pogosto umirajo za rakom
Le dan kasneje, torej 20. 5. 2009, je “butasti” Marijan Križman ponovno “butasto” udaril. Na balkonu državnega zbora so se zbrali azbestni bolniki, ki so imeli simbolno z maskami prekrita usta. Takole je dejal (objavljam nelektoriran magnetogram): “Hvala, gospod podpredsednik. Če dovolite samo eno vprašanje, ki ne spada v to točko dnevnega reda. Nekateri obiskovalci na balkonu imajo povezo na ustih, pa bi jaz rad vprašal, ali imamo kakšno bolezen v Državnem zboru, da se izognem tej nevarnosti.” Marijan Križman je torej s svojim vprašanjem izpadel naravnost “butasto”, še več, milo rečeno je izpadel skrajno žaljivo do azbestnih bolnikov, ki pogosto umirajo za rakom. V hudo zadrego je spravil tudi Mirana Potrča (tudi SD), ki je takrat vodil sejo državnega zbora. Odvrnil mu je, da mu “njegovo vprašanje ni dobrodošlo”. Miran Potrč in Marijan Križman sta bila strankarska kolega, zato tako blaga reakcija Mirana Potrča. Prav bi bilo, da bi Marijanu Križmanu izrekel opomin ali celo odredil njegovo odstranitev iz dvorane državnega zbora, saj je grobo žalil hude bolnike, ki so sedeli na balkonu državnega zbora in niso imeli pravice govoriti.

Ob neki priliki sem javno omenil, da “butaste” izjave poslancev beležim, zaradi kasnejših objav. Namignil sem, da tudi izjave Marijana Križmana. V dvorani državnega zbora je k meni prišel šef Marijana Križmana, Bojan Kontič, sedaj župan Velenja. Obe izjavi sem mu pokazal. Prijel se je za glavo in brez komentarja odšel. In danes sem zasledil tale tvit stranke SD: “Čestitamo tovarišu Marijanu Križmanu za izvolitev na mesto predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije! Novemu predsedniku @Zvezaborcev_NOB in vodstvu zveze želimo uspešno delo in vse dobro v prihodnje.”

Ja hudo. Marijan Križman, ki slovi po “butastih” izjavah v državnem zboru, je danes postal predsednik ZZB za vrednote NOB. V SD so na to očitno ponosni. In kaj ima leta 1953 rojeni Marijan Križman s partizani v času druge svetovne vojne? Prav nič. Razen zlorab, čistega dela partizanskega boja in prikrivanja vseh medvojnih in povojnih zločinov komunistov, prav nič. Tudi besede “tovariš” od leta 1991 v državnem zboru nismo slišali. V državni zbor jo je leta 2014 prinesla Levica. SD pa jo očitno “butasto” ponavlja v želji naslavljanja istega volilnega telesa in strahu izpada iz državnega zbora.

Me pa veseli, da javnost vse bolj prepoznava politične zlorabe ZZB za vrednote NOB. Če je bil razvpiti Janez Stanovnik vsaj “mednarodno sprejemljiv strokovnjak”, je bil njegov naslednik Tit Turnšek javno prepoznan radikalist, burkež in skrajnež. Kaj pa bo Marijan Križman? Najverjetneje bo nadaljeval s svojimi “butastimi” izjavami iz državnega zbora. In to bo dobro, vsaj za javno prepoznavanje organizacije, ki jo bo vodil.

Dr. Vinko Gorenak

 • Peter

  Zveza borcev za ohranjanje privilegijev in pokojnin borcev, no.

  • Imperial Commando

   “borcev”

  • rubec

   Si opazil, da so naju pred kratkim removed. To se mi niti v gostilni še ni zgodilo, pa sem jih kar nekaj razbil. Niti v primeru, ko sem šlatal tuje kelnarce ne. Pa sem jih kar nekaj. Razen Joži, da se razumemo.

   • Peter

    A to je blo. Še dobr, sem mislu d sm biu tok pjan, da se še loginat nism mogu, no.

  • pupa

   Tudi ta ima zelo nizko čelo. Funkcija mu je na ” KOŽO PISANA “.

  • Kapodistrias

   Ja, najbolje plačana vojska na svetu vseh časov (če bi bila to res vojska).

 • Ryuk

  Ali sploh je še ker borec v zvezi borcev?

  • Marija

   To so samo njihovi mladiči kateri imajo dedne pravice.In teh se držijo.Ne vem pa kdaj so te dedne pravice uzakonili.In teh je čez 20.000.Na leto dobi organizacija pol milijona.

  • JANEZ GUS

   Strateg z Menine ho-ho-ho-ho-ho

  • VERRZIFIKATOR

   B in n, kot veš, sta si sosedi,
   kdor zatipka se, mu vse je jasno
   in napisano ni prav nič špasno,
   norec v lastni se pojavi bedi.

 • VERRZIFIKATOR

  Janez S. Turnšek

  NI VEČ TITA

  »Ni več Tita, dragi borci moji,
  šel je naš predsednik, odkorakal,
  a naslednika je le dočakal,
  ga skrojil povsem po meri svoji.

  Ni kak Aleksander niti Edi,
  prav pobožno mož se imenuje
  je v priimku križ, a kar je huje,
  Marijan ima ime na sredi.

  Za priložnost vsako bo primeren,
  šel naprej po Titovi bo poti,
  na tej poti zlepa se ne zmoti,
  po potrebi ateist bo veren.

  Ni več Tita, vzel slovo tovariš
  in tako dejal je ob slovesu:
  »Temule sledite na drevesu,
  ti pa, Marijan, glej, kako krmariš!«

  Kaj naj rečem še, kar kranjski Janez
  borčevsko poveljstvo je zapustil,
  kar se stric brkat širokoustil,
  šlo nam je na slabše vse do danes.

  Zdaj je moral nov predsednik priti,
  Titovim pristašem da dokaže,
  da je z vsakim dnem samo še laže
  globlje še od Tita potoniti.

 • Domoljub

  VODOVODAR JOŽE O MARJANU NI IMEL ENE SAME LEPE BESEDE MARJAN IN TISTI,KI GA DOBRO POZNAJO BDO ŽE VEDELI

  • Kapodistrias

   Ja, zato pa je kot diplomirani tapetnik dobil dobro službo v pokrajinskem arhivu.

 • Marija

  Prepovedati bi jo bilo treba.Ukiniti in konec.

 • tasilo

  En iz vrtca:

  — Kaj je sto zob pa dva jajca? Krokodil.

  — Kaj je pa sto jajc pa dva zoba? ZZB.

 • JANEZ GUS

  Kje pa je ta jurišal.Za katerim šankom.Strici so mi povedali.

 • Andrej

  7. člen ustave

  Država in verske skupnosti so ločene.
  Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno.

  Glede na to, da “borci” verujejo v nesmrtnost Tita gre za vero. ZZB je torej verska skupnost. Za njih naj veljajo enaki pogoji kot za druge vernike.

  • samotoje

   Tvoja ideja je tako dobra, da jo moraš takoj avtorsko zaščititi. Nekaj takega kot tista čezvesoljna cerkev, kjer razni ku ku tipi trkljajo z lonci.

 • Ježek Teka Teka

  ZMP … zveza majskih partizanov … lol …

 • marker

  ZB naj se financira iz lastne članarine, ne pa da se zbirajo in proslavljajo ob partizanskem golažu, plačanem iz državnega proračuna.

  • Slovenec

   Drži.

 • Olga101

  So zveza za “vrednote” – genocid nad Slovenci?!! Nikoli se niso distancirali od svojih zločinov in se opravičili Slovencem!

  • Slovenec

   Tako je in se tudi ne mislijo.

  • Andrej

   Seveda so se distancirali. Kaj pa je to drugega kot njihova stalnica: pustimo zgodovino in kosti, mi gremo naprej.

  • samotoje

   Ne morejo se, bedaki, distancirati od lastnih zločinov. Za vedno bodo njihovi in to ni prijeten občutek, verjemi. Sem videl kar nekaj takih s krvavimi rokami, ki so propadli (se zapili ali pa se jim je zmešalo). Žal ne velja za vodilne v ZKS. Tu gre za notorične psihopate brez vesti.

 • Slovenec

  Oh, ali je Turnšek že odnehal? Ali borcev še ni zmanjkalo? Res imamo velike gozdove, da se danes iz njih hodijo.

 • xtc

  Kdaj bodo tale NOB SS končno prepovedali?

 • tomven

  To bo smeha…

 • Vera

  Le čemu še služi ZB,saj so pravi borci že davno mrtvi .Butasto res .

  • Andrej

   ZZB skrbno skriva podatek, koliko pravih borcev so sami pospravili, ker se niso skrinjali s komunistično ideologijo.

 • Andrej

  ZZB in Šarec mi nekako skupaj pašejo. Govorijo in delajo nekaj, realnost in življenje sta pa čisto nekaj drugega.

  https://www.sta.si/2680657/sarec-bo-nagovoril-generalno-skupscino-zn

 • Aton

  Saj ne častijo NOB. Navdušeni so samo nad povojnimi poboji.

 • Miro Jereb

  Gospod Gorenjak…on JE pravi človek, “butast” za nadaljevanje tradicij NOBeja v mirnodobnem času.

 • totex39

  Pri nas, res ni več prave pameti kam smo le zašli, ko ne bo več poslanec ga bo nadomestil Kordiš iz še mlajše generacije, to je že prava norost v tej državi.

 • dare326

  Od mojega vira. Kandidat za predsednika ZZB je bil tudi Janko Veber. Imel je podporo Janeza Stanovnika. Očitno je preveč svojeglav oz. z Križmanom bodo lažje upravljali. :)

 • tramal

  A tile posrani norci ,še kar prihajajo iz goše.Vedno več je te partizanske golazni.

 • Božidar Rodica

  Ma kak predsednik ?,to treba ukinit

 • Hribouc

  Butast skrajnež, ja – ta bo naredil večji darmar kot predhodnik in bo nevarno, razkoljniško !

 • milanček

  komunisti-borci, pa bedaki, kdo vam še verjame, tiek, kardelj, kidrić in ostali slboumneži so bili marilci naroda, pa kateri koli je že! zdrava partizanščina, ki pa se je dejansko uprla sovražniku, polovico je pobil hitler, drugo polovico pa komunisti!!!! ponavljam, komunisti!

 • NoName

  A že ima borčevski penzion?
  Spet en nov borec, ki je nekje iz hoste prilezel, torej show must go on, maškarada zajamčeno bo:)

 • Kapodistrias

  NOB ali Narodno Osovraženi Boljševizem; če komu ni všeč boljševizem, naj ga zamenja za banditizem.

 • Kapodistrias

  Gospod Gorenak, formalno izobrazbo boste na Guglu res težko našli. No, poklicno pa le ima: tapetnik. Pa nič slabega o tem poklicu. Meni je dober tapetnik lepo popravil znucano zofo.

 • Anton

  V glavo se mu vidi da je pizda.

 • NoName

  Med drugo vojno so komunisti potrebovali Domobrance, da so za izgovor izpeljali revolucijo, danes potrebujejo migrante, da bi spet izpeljali revolucijo, zgodovina se ponavlja, maškare otajajo.

 • montyamp

  Za zvezo norcev je glih dober .

 • Igor Kodelja

  ma kaki kurac borci,samo za kake privilegije.kolko že dobijo za njihove maškarade ???????

  ”’

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!