Politikanstvo v času epidemije

Ali bo ena od prednostnih nalog nove vlade Janeza Janše ureditev kritičnih razmer na mejnem prehodu Obrežje, ki jih ni bila sposobna urediti padla Šarčeva vlada? (Foto: STA)

Kdor je pričakoval, da se bodo v času epidemije koronavirusa, ki predstavlja najhujšo globalno grožnjo javnemu zdravju v obdobju po drugi svetovni vojni, politične strasti na Slovenskem umirile, da bo politiki, medijem in ostalim končno postalo jasno, kaj so ključne prioritete sedanjega trenutka, se je močno uštel.

Že prvi teden po nastopu tretje Janševe vlade je prišlo do konfliktov med njo in dominantnimi mediji. Pri tem so se vrstile ostre besede na obeh straneh. Na eni strani kritike medijskega poročanja, ki so jih v svoji tvitih izrekali vodilni predstavniki vlade, na čelu s premierjem; na drugi strani obsodbe vmešavanja vlade v medijsko avtonomijo s strani novinarjev in njihovih organizacij.

Zgodila se je repriza iz časa prvih dveh Janševih vlad, ko so bili odnosi med izvršno oblastjo in precejšnjim delom medijev zaznamovani z visoko stopnjo nezaupanja, če že ne odkrite sovražnosti.

Nekaj očitnih spodrsljajev v kriznem komuniciranju
Sedanja vlada je nastopila mandat v daleč težjih razmerah kot njene predhodnice. V njenem začetnem kriznem komuniciranju bi bilo kar nekaj očitnih spodrsljajev. Izjave za javnost, predvsem tiste o določenih ukrepih, so bile včasih premalo usklajene ali celo kontradiktorne, kar je vnašalo negotovost med ljudi (tako da jih denimo ni bilo čisto jasno, kaj smejo in česa ne). Preveč je bilo solističnih nastopov predstavnikov vlade, kakšen je bil tisti obrambnega ministra Mateja Tonina, ko je na nacionalni televiziji povsem brez potrebe govoril o ‘izginulem’ tovornjaku z zaščitnimi maskami, ki da naj bi jih vlada še plačala; čeprav se je kasneje izkazalo, da je šlo za poskus prevare (to se pač v kriznih časih pogosto dogaja), pri katerem pa Slovenija ni bila nič finančno oškodovana. To je samo vnašalo dvome v operativnost vlade

Tudi zvišanje plačnih razredov ministrov in državnih sekretarjev se je zgodilo ob neprimernem trenutku; ne glede na dejstvo, da so plače le-teh primerjalno gledano relativno skromne.

Namesto nepristranskosti in profesionalnosti prevladal aktivizem in politikanstvo
Vendar je navkljub kriznim razmeram medijska srenja tudi to Janševo vlado pričakala ‘na nož’. Na vsak način se je skušalo najti napake v sprejetih ukrepih. Tako se je pojavila dezinformacija, da se je z nastopom nove vlade število testov na okužbo s koronavirusom zmanjšalo in postalo nezadostno. Potem pa se je izkazalo, da se to ni zgodilo; še več, Slovenija je po številu opravljenih testov na milijon prebivalcev v svetovnem vrhu. Širiti so se začela zimzelena namigovanja o tem, kako da Janša uporablja krize ukrepe zgolj za krepitev svoje oblasti (čeprav ti ukrepi niso nič drugačni kot denimo tisti v sosednji Avstriji). Vrhunec vsega pa je bila sinhronizirana gonja glede tistih dveh plačnih razredov. Mediji so bili polni vsemogočih pravičnikov, ki so histerično stresli gnev na vlado in njenega predsednika. Nekateri so celo pozivali k ponovnim vstajam.

Foto: Socialna omrežja

Ko je potem vlada napovedala znižanje funkcionarskih plač, je bilo to deležno bistveno manj pozornosti. Zopet so torej prišla do izraza dvojna merila. Ko je namreč odhajajoča vlada na veliko zaposlovala svoje kadre, drugim pa delila velikodušne odpravnine, se dominantni mediji za to skorajda niso zmenili. Sploh pa se niso ukvarjali s katastrofalno zapuščino Šarčeve vlade, ki je pustila državo izjemno slabo pripravljeno na prihajajočo epidemijo.

Obešanje plač ministrov in državnih sekretarjev na veliki zvon je torej služilo predvsem za preusmerjanje pozornosti od tega dejstva. Namesto nepristranskosti in profesionalnosti sta ponovno prevladala aktivizem in politikantstvo.

Seveda mora tudi v kriznih razmerah obstajati nadzor nad oblastjo. Še posebej s strani medijev.
Vendar se pri nas dominantni mediji tega svojega poslanstva spomnijo le tedaj, ko vlada njim neljuba politična opcija. Ni se mogoče znebiti vtisa, da se mnogi pravzaprav bojijo, da bi Janševi vladi s premišljenimi in pravočasnimi ukrepi dejansko uspelo zajeziti smrtonosno epidemijo. Ker potem bi Janez Janša s svojo stranko močno pridobil na priljubljenosti in zelo verjetno prepričljivo zmagal na naslednjih volitvah. In ponovno bi sestavil vlado, ki bi imela precej bolj trdno večino, kot jo ima sedanja. Tega si postkomunistična globoka država nikakor ne more privoščiti. Zato je že sedaj aktivirala svoje eksponente za rušenje vlade in spodkopavanje njenih operativnih kapacitet. Pa četudi za ceno zdravja ljudi.

Matevž Tomšič, Časnik

 • Antonius

  Janez, politikantski ideologi bodo na naslednjih volitvah doživeli kvokavt.
  Ne sekiraj se, rešuj Slovenijo, volivci bomo pa k naporom tvoje koalicijske vlade svoje dodali na volitvah.
  Ideologi ne bodo prišli na kahlo kakati, v kahlo bodo pokakani.

  • Emma23

   Želite najti dekle za eno noč? Dobrodošli – http://trim4.me/Zx6

   • Anton

    Še zmer čakam na odgovor.

 • Miro Jereb

  Želel bi si da serpentinšku damo imuniteto v zamen da VSE izblebeta kaj se je dogajalo za kulisjem in kdo vse mu je kaj govoril, svetoval. To bi bla BOMBA. Ni pa slaba ideja…tako bi VSA resnica prišla na dan. Večino tako že vemo.

  • zaslosds

   Miro,tišler tega ne bo nikoli izdal,mu je mali murgeljc preveč možgančke opral,njegovi levi rdeči bi ga linčali.

  • Joc 52

   čakam na objavo pisma/dokumenta, ki ga je JJ pokazal glede paralelne vlade

 • Vrhovni sodnik

  Sedaj pa tako naj mi nekdo razloži nekaj kar si sam ne znam . Bratuškova je najela kredita 13 milijard in ni bilo denarja za upokojence naredilo se praktično ni nič denar je shlapel . Je prišel C”s”erar na vlado 15 milijard kredita upokojenci zopet nič naredila se je maketa drugega tira Cserar je odstopil in denar izginil . Pride Šarec vzame 4 milijarde kredita mi upokojenci za božič 6.50 € in po letu in pol strahopetno zapusti vlado .

  • Andrej

   Kaj naj ti razložim? Saj si vse povedal. Vse naštete milijarde so pobasali levaki. Zdaj pa vedo, da je kraje konec in jih je groza. Branili se bodo na vse možne načine, da pridejo nazaj do zastonj bankomata.

 • Vrhovni sodnik

  Dejmo zamaške zbirat za tožilce in sodnike..ubogi revčki…

  • janko

   S krepelom po puklih, pa mrš vsi iz pisarn ter v tovarno delat! Zamašek pa kvečjemu komu v gofljo lažnivo!

   • Zgornji

    Amennn !!! ! !!! :-))

 • Vrhovni sodnik

  Dejan Židan, veliki tajun, še terana ni rešil. Zdaj bi pa pandemijo in ekonomijo.

 • Vrhovni sodnik

  Vlada naj javno objavi plače direktorjev nevladnih organizacij. Zanimivo bo, v glavnem gre za levičarje

 • Vrhovni sodnik

  Takoj vojsko na mejo! Migranti nimajo pojma o higieni in karanteni! Popolna neprodušna zapora takoj! Levaki pa, KUŠ!

 • Vrhovni sodnik

  VSI KI PODPIRAMO VLADO JANEZA JANŠE STOPIMO SKUPAJ PROTI LEVIČARSKIM EKSTREMISTOM NE PUSTIMO JIM DA TROSIJO LAŽI NA FB

 • Vrhovni sodnik

  Če so mediji en čas Marjana Šarca imenovali vladni Luka Dončič? Kaj je potem Janez Janša? Superman?

  • rubec

   Ni superman, ampak samo janša. In to je dovolj.

 • Vrhovni sodnik

  BO ŠARČEVA VLADA, KI NAS JE V ČASU EPIDEMIJE PUSTILA GOLE IN BOSE, VRNILA VSAJ NEZASLUŽENE ODPRAVNINE?

  • zaslosds

   In razveljavila kadrovanje komunajzarjev

 • Vrhovni sodnik

  Ali bodo naši vodilni sindikalisti sledili vladi in si znižali svoje nadpovprečno visoke plače v korist delavcev?

  • Zgornji

   Dobro Vprašanje !!! ! !!!

 • rubec

  ŽIVEL JANEZ JANŠA in živel Matevž Tomšič, eden najzanimivejših komentatorjev na slovenskem.

  • Vera

   Tomšič se naj raje malo brzda, vsaka vlada oziroma kakšen njen člen naredi napako, kar jim v teh težkih časih ne smemo zameriti.

   • rubec

    Tu se ne pogovarjamo o Vidi. Daj si špegle gor, ura je že čez devet.

    • Vera

     Oprosti, meni moje najmočnejše špegle ne pomagajo več dosti ( starost in siva mrena) . Ne bom se več oglašala, ker vse jemljete za hudo,kar pa ni bilo v mojih mislih .

     • rubec

      Oprosti ti meni, ampak Matevž Tomšič je dečko, ki ga v slovenskem prostoru težko najdemo. Pronicljiv pa še simpatičen za povrh.

 • karpelec

  Upam, da taki članki odpirajo obzorja ljudem, da bomo videli, kako smo živeli v laži.

  • janko

   ********************
   Upam, upam, upam!

 • Aleksander

  A ljudje, ki tukaj berete te blodnje, sploh pogledate na RTV? O kakšnih anti-Janša člankih ne duha ne sluha, to je samo v glavi nova24 piscev, da lahko še najprej bijejo donkihotsko bitko proti mlinom na veter. Trenutni mlini so Šarec in RTV, Kučan je šel malo v ozadje. Ko pa Šarec ne bo več aktualen, pa bodo spet bili boj proti mlinu na veter Kučanu. Tako to je. Najlažje si je ustvarit fiktivne sovražnike in rajo zapeljati v negativnost.

  • Ivan Ivanovič

   Aleksander, živiš ti v Sloveniji, ali morda na luni?

   • Aleksander

    No, pojdi pogledat na RTV in boš videl, koliko anti-janša člankov je. 0.

    • Amerikanc

     Preberi si vse laži dominantnih medijev od Tomašiča, da se saj malo razsvetliš.

    • mali plavooki

     Do pričetka afere Patrija je bilo na RTV približno 24 000 negativnih objav o JJ.

  • Andrej

   Čisto na novo se boš moral učiti, ker si v osnovi zavozil.
   Primerjaj članke o dvigu poslanskih plač in članke o tem, ali se bodo sodniki odpovedali 30%. Če ne opaziš razlike ti resnično ni pomoči. Pri poslancih so rjoveli ko zmešani in navlekli kupe nekih kvazi mnenj, ki so izgledala resnična. V resnici pa je šlo za manipulacijo, ker so povedali samo del resnice. Drugi del, da si bodo plače znižali za 30% je šel na MMC skoraj neopazno mimo. Poročila o teh dveh dogodkih so popolni novinarski fiasko, zgled slabega amaterskega navijaškega poročanja. Pa še to skušaj ugotoviti, zakaj je članek o sodniškem znižanju zaklenjen za komentiranje.
   Na SIOL pa o sodniških znižanjih ne poročajo.

 • Ivan Ivanovič

  Jamranje nič ne pomaga. Če kdo misli, da je nekje neka pravična instanca, ki skrbi za ravnotežje v družbi, je pač naivec. Neokomunistična levica je štartala v našo demokraturo veliko bolje opremljena kot demokratična desnica. Imela je v rokah vse ključne vzvode oblasti, vključno z mediji, Demokratična desnica pa je bila kadrovsko in kapitalsko veliko šibkejša, za povrh pa še neskončno naivna. Že takoj na začetku nove držžave je Peterle, tedanji premier, zavrnil predlog za pluralizacijo RTV po italijanskem zgledu, kjer en kanal tedaj obvladovala levica, en desnica, tretji kanal pa je bil celo v rokah italijanskih komunistov (ko so ti še obstajali). Menil je, da se bomo Slovenci, če se bo slišal glas demokratične desnice, še bolj skregali med sabo. Naivnost ali kaj drugega? V vsakem slučaju je bila to velikanska strateška napaka, zaradi katerega desnica skozi vso tranzicijo skorajda ni imela svoje medijske podpore. Peščica pokvarjenih osebkov je na javni RTV ves čas dosegala, da je ta ustanova poročala in komentirala izrazito pristransko, v prid udbomafijske plenilske klike, ki je ugrabila državo. Pri tem so se sklicevali na svobodo novinarskega dela. Ampak to je bila svoboda samo za udbomafijske aktiviste, za novinarje, ki bi želeli objektivno obveščeta javnost, ali, Bog ne daj, celo komentirati v prid desnice, te svobode nikoli ni bilo.

  • trumpet2018

   naj janša raje pove, kdaj bo referendum o prisilnem rtv prispevku, pa da to lažnivo komunististično greznico zapremo za vedno. In trajno zabetoniramo, kot tisti sarkofag v Černobilu. Ker brez davkoplačevalskega denarja bodo lažnivi smradi propadli v mesecu dni

   • Ivan Ivanovič

    Če boš pričakoval, da bo vse naredil Janša, boš verjetno razočaran. Organiziraj ti referendum. Poveži se z Milanom Gregoričem, ki je vsem slovenskim desnim nergačem dokazal, da se da nekaj narediti, če je volja in znanje za to – brez trohice oblastne moči.

    • trumpet2018

     lejga, pa nisem jaz na oblasti :) torej tisti, ki kritiziramo janšo, smo nergaći. zakaj se nisi včeraj oglasil, ko smo o tem imeli debato, mogoče zato, ker nimaš nobenih proti argumentov. ne vem kdo je milan gregorič

     • Ivan Ivanovič

      Očitno ničesar ne razumeš. Ni treba, da si na oblasti, da si lahko politično aktiven. Referendum lahko vsakdo organizira. To je demokratična pravica vsakega polnoletnega državljana. Milan Gregorič pa je človek, ki je organiziral referendum zoper 2. tir. Sicer ni uspel, ampak dokazal je, da se da, če je volja in znanje za to. Organiziraj referendum zoper pristransko RTV. Janša ga ne bo organiziral, ker bi ga nemudoma diskreditirali-likvidirali.

     • trumpet2018

      ok, grem zbirat podpise za referendum , samo masko dam gor, pa šibam ;) Ne vem, zakaj bi janšo likvidirali zaradi enega ubogega referenduma.

 • trumpet2018

  madonca, danes pa kar sneg in hud mraz 0 stopinj celzija, to bo verjetno krivo globalno segrevanje ali kako :)))) bo treba Greto vprašati za strokovno mnenje, to je tista podnebna ikona naših dragih levičarjev, me prav zanima njihova strokovna razlaga, kako bodo sedaj to obrnili. Dobro da sem vćeraj vse nakupil, ker zimskih gum pa res nimam

 • Emil

  Sam tukaj ste pa res modeli zdravi za psihiatrično ustanovo. Ne glede politične usmeritve, to je ok. Ampak ko preberem komentarje, ne je sram, ne strah. Ampak sram da na volitvah volimo iste.

  • trumpet2018

   saj ti ni treba brati vseh komentarjev :)

  • rubec

   Emil, raje merkaj dedka, da ti ne stopijo na avtomobilček ali vlakec. Tudi trgovine z igračami bodo še kar nekaj časa zaprte.

   • trumpet2018

    hehehe, ne vem, v mega mercatorju lahko tudi kupiš igrače

  • Andrej

   Emil, slab detektiv si.

 • totex39

  Naši voditelji so izpostavljeni raznemu medijskemu populizmu in levičarskemu ekstremizmu, sedaj pa še covidu-19 , zato je potrebno poskrbeti tudi za njihovo zdravje in bi bilo pametno, da se zaščitijo tudi z zaščitnimi oblačili, ko se gibajo naokrog po domovih za starejše in drugod, kajti sedaj jih resnično rabimo. Nasprotniki brusijo jezike, samo iz svojih domov, kjer so zaščiteni in samo čakajo………

 • sloustava

  Ti, zmene od pijanega banana Kordisa, uresnicila se je zelja tvoje Tomicke: poslance na minimalce. Zakaj torej nisi zadovoljen z Vlado, ki vam uresnicuje zelje? Dr. Mravlje 8ma prav, ko pravi, da je treba uniciti vse usi, ki najedajo Slovenijo.

 • Ivan Ivanovič

  Japonska je dokaz, da je epidemija koronavirusa prenapihnjen problem. Hujše posledice bo imel upad gospodarske aktivnosti kot virus, ki ni nič bolj nevaren od navadne gripe. Tudi gripa vsako leto pobere veliko kroničnih bolnikov in starejših ljudi z oslabljenim imunskim sistemom, pa ni nobene histerije zaradi tega. Navaditi se bomo morali tudi na koronavirus in živeti naprej. Prej kot ukinemo nepotrebne restrikcije, bolje za nas.
  https://www.rtvslo.si/svet/azija-z-oceanijo/japonski-odziv-na-koronavirus-ni-veliko-testiranja-ni-panike/518266

 • Peter

  Dober čivk:
  Veste zakaj se levim tako trga?
  Toliko miljard je v igri, oni pa ne morejo zraven…

 • šmentanamuha

  Jedrnat zapis bistvenih stvari, ki se dogajajo v tem času, razumljiv tudi butnglavcem.

 • Andrej

  Levaki imajo čas protestirat, saj ne delajo drugega. Pa še poslanske plače dobivajo. Morda bodo zdaj, ko jim bodo plače za 30% znižali tudi protestirali za 30% manj.

 • črnaovca

  Janša si je sam kriv, kaj pa si je nabral nesposobne kljukca a la Tonin, samo zvestoba še ni zagotovilo za pamet. Seveda tui v medijih so različni jih pač nima v lasti da bi imel samo svoje, imamo pač Rosvite, Možine, Na eni in nekaj na drugi strani, vmes je vendar večina poštenih profesionalcev

  • xtc

   A bi ti butl utihnil o pošternih lervakih-Ti NE OBSTAJAO.

 • est

  Leta 1991 smo postali svobodni, čeprav nekaterim to ni bila intimna opcija, leta 2020 bomo premagali virus, čeprav to nekaterim ni intimna opcija. V obeh primerih se krize loti Janez Janša s svojo ekipo in zmaga. Prišel bo čas, ko mu bodo levaki še bolj nagajali in naša sveta naloga je, da mu stopimo v bran, kot smo to storili na Roški in na Dobu.

 • xtc

  Čeprav ima Tomšič v ugotovitvavh zelo prav,pa me moti njegova neizmerna naivnost glede SLo levakov.
  Tem ni pomembno koliko žrtev vzame bolezen in želijo,da bi Janši spodletelo, ni izključeno ,da bodo kljub restrikijami zorganizirali ulico,ko bodo videli ,da Janši uspeva,niso pomembni mrtvi in okuženi-pomemben je cilj zrušenje Janše in ulica sedaj bi bila za njih zelo dobrodošla,”diktator” Janša,ki nad “uboge borce za demokracijo,ki tvegajo tudi svoje zdravje” pošilja vojsko in policijo,,tiste ,ki pa bi se okužili in poflikali bi pa itaq razglasili za žrtve Janševe represije in zahtevali kazensko odgovornost,pa še “novi rdečio mučeniki bi bili”,vendar pa je težava v tem ,da za ulico nimajo trenutno nikjer več v EU podpore,sploh po pozivih k pobojem in likvidacijah na protestu v Ljubljani in vse bolj besno zaganjanje v Janšo,dela ljudi vse bolj imune na “antijanša virus” skratka anitijanšizem in boj proti fašizmu se izpevata,kot so se izpele druge laži in tudi levakom bo počasi zmanjkalo arzenala laži in nategov oz. ljudi preprosto ne bodo več zanimali imuni bodo nanje pa še druge skrbi bodo imeli.

 • marta

  Oj, Miha, ne vem zakaj moliš ven tvojo pest. Kaj želiš s tem sporočit ljudem zunaj ?
  Ali ne bi raje začel molit ?
  Molitev je že staro in premnogokrat preizkušeno “zdravilo” – tudi pri mladih veš, da te slušajno
  ne “sreča” gospa Corona, ki na veliko kuži po svetu in z roko v roki z gospo Smrt posega tudi po mladih življenjih.
  Saj pravi sv. Pismo – Rim 10,11, da – Kdor koli Vanj veruje, ne bo osramočen.
  12 Ni namreč razločka med Judom in Grkom, kajti isti je Gospod vseh, bogat za vse, ki ga kličejo.
  13 In res: Kdor koli bo klical Gospodovo ime, bo rešen.

  Jezus, Jezus, Jezus, …….