fbpx

Poslanec SMC Marjan Dolinšek – nekdanji udbovec, ki se ob besedi petokolonaš počuti užaljenega

Marjan Dolinšek, Foto: STA

Pred dvema dnevoma smo bili priča napadu poslancev SMC na predsednika Odbora za obrambo Žana Mahniča. Zmotila jih je predvsem izjava, da lahko zdaj, ko so petokolonaši, in tisti, ki so nasprotovali osamosvojitvi, šli, normalno delajo naprej. Poslanci SMC so skočili v zrak in rekli, da je izjava poslanca Mahniča neprimerna in da je šel predaleč. 

V našem uredništvu pa smo se odločili, da bomo preverili, če je bil kdo od teh štirih poslancev SMC-ja, ki jih je ta izjava tako prizadela, res petokolonaš in proti osamosvojitvi. Marjan Dolinšek, Erika Dekleva, Aleksander Kavčič in Marko Ferluga so poslanci SMC, ki smo jih vzeli pod drobnogled. Ugotovili smo, da eden zagotovo ustreza opisu, in to je Marjan Dolinšek.

Dolinšek je bil sodelavec Udbe
Uspeli smo pridobiti fotografijo mikrofilmov dosjejev Udbe, kjer je Marjan Dolinšek, ki ga je Mahničeva izjava tako prizadela, naveden pod opravilno številko 14.000. Ob pripadajočem šifrantu, v katerem so tisti, ki so našteti med številkami 14.000 in 14.999, veljajo za stalne vire na zvezi uslužbencev, pripadnike rezervne sestave ali pa registrirane sodelavce SDV, postane marsikaj jasno. Marjan Dolinšek se torej težko pritožuje nad izjavo o petokolonaših in nasprotnikih osamosvojitve.

Dosje Udbe v katerem je naveden poslanec SMC Marjan Dolinšek

Dosje Udbe v katerem je naveden poslanec SMC Marjan Dolinšek

Spomnimo tudi, da je Dolinšek že večkrat glasoval proti zakonodaji, ki bi ga ogrozila kot poslanca. Seveda je sedaj, po razkritju, da je bil član Udbe, marsikaj bolj jasno. Ko je SDS na plenarni seji Državnega zbora predlagala sklep, da tisti, ki so bili sodelavci tajnih služb, ne bi mogli kandidirati na volitvah, je glasoval proti. Razumljivo, saj ne bi mogel ponovno kandidirati.

Njegov čut za slovensko osamosvojitev se je pokazal tudi, ko je Odbor za obrambo obravnaval blatenje brigadnega generala Antona Krkoviča. SDS je na tej seji predlagala sklep, da odbor za obrambo obsoja poskuse kriminalizacije posameznih osamosvojiteljev. Dolinšek je spet glasoval proti, kljub temu, da je tudi sam veteran vojne za Slovenijo. Vedno se sicer pohvali, da je bil borec za osamosvojitev in da mu gre za veterane, v svoji razpravi pa ni stopil v bran Krkoviču.

V različnih krogih pa kroži tudi prepričanje, da je Dolinšek desna roka generala Ladislava Lipiča, ki je že večkrat odprto napadel osamosvojitelje. Ne samo to. Kljub temu, da je Lipič predsednik združenja vojnih veteranov, pa ne izpusti nobene priložnosti, da bi ne zagovarjal tistih, ki so se v času osamosvojitvene vojne borili na strani JLA. Nazadnje je to storil v Državnem zboru na odboru za obrambo, kjer se je postavil na stran brigadirja Davida Humarja, o katerem smo že pisali, da se je v času slovenske osamosvojitvene vojne boril na strani JLA. Med vseslovenskimi ljudskimi vstajami pa je pomagal s svojim društvom rušiti Janševo vlado.

Glede na vse napisano, glede na udbovsko ozadje, glasovanje v Državnem zboru, sploh pa če držijo navedbe o povezavah Dolinška z Lipičem, lahko sklepamo, da se Dolinšek ob izrazih petokolonaš in nasprotnik osamosvojitve nima kaj počutiti užaljenega. Če so drugi trije člani SMC “petokolonaši” zato, ker podpirajo prodajo bojne moči Slovenije, je Dolinšek s svojo zgodovino, precej bolj primeren za takšen ali drugačen vzdevek.

Aleksander Rant