fbpx

Pomembno: V torek se odprejo volišča za predčasno glasovanje za volitve v državni zbor 2022

Foto: STA

V torek se začenja predčasno glasovanje za volitve v državni zbor 2022, volišča za predčasno glasovanje bodo odprta do vključno četrtka, 21. aprila, med 7. in 19. uro, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK). Po državi bo predčasnemu glasovanju namenjenih 96 volišč. Na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2018 je na predčasnih volitvah glasovalo (skupaj v vseh treh dneh) 53.158 oz. 3,1 odstotka volilnih upravičencev, na volitvah v državni zbor leta 2014 pa 66.754 oz. 3,9 odstotka volilnih upravičencev.

V torek, 19. aprila, se začenja predčasno glasovanje za volitve v državni zbor 2022. Volišča za predčasno glasovanje – po vsej državi jih je 96 – bodo odprta do vključno četrtka, 21. aprila, med 7. in 19. uro. Prijava za predčasno glasovanje ni potrebna, prav tako volivec s seboj na volišču ne potrebuje obvestila, pač pa zgolj osebni dokument (npr. osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje), s katerim lahko izkaže svojo identiteto.

Na Državni volilni komisiji so še pojasnili, da je “Obvestilo volivcu” informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku. Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča z nekaterimi izjemami. Tako bo denimo v Ljubljani 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču.

V Ljubljani bo predčasno glasovanje potekalo na Gospodarskem razstavišču. (Vir: DVK)

Če vas v nedeljo ne bo doma, lahko oddate glas na volišču omnia
Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen na spletni strani DVK. Volivke in volivci, ki bodo na dan volitev (24. aprila) izven okraja stalnega prebivališča, se lahko odločijo za glasovanje na t. i. volišču omnia (gre za posebna volišča, ki bodo organizirana na sedežih okrajnih volilnih komisij oz. upravnih enot).

Image

Na spletni strani DVK je objavljen tudi seznam t. i. omnia volišč. V tem primeru morajo volivci najpozneje v sredo, 20. aprila, do 24. ure oddati vlogo za posebno obliko glasovanja. Vlogo za glasovanje na volišču omnia lahko oddajo tudi izseljenci, ki imajo stalno prebivališče v tujini, a bodo na dan glasovanja v Sloveniji. Iz tujine sicer Slovenci še vedno množično sporočajo, da še do danes niso prejeli glasovnic.

Sara Bertoncelj