fbpx

Pomenljiva demografska struktura migrantov v Sloveniji

Foto: STA

Zanimivo je spremljati demografsko strukturo migracijskih skupin, ki vstopajo na ozemlje naše države. Čeprav nas na vseh koncih in krajih prepričujejo, da gre večinoma za družine in da je veliko otrok, realni podatki kažejo drugačno sliko. Večinoma gre za moške, stare med 20 in 35 let. 

Poglejmo, kakšna je bila demografska struktura migrantov v posameznih zbirnih oziroma nastanitvenih centrih po Sloveniji v preteklem tednu.

V Lendavi predvsem Iračani in Afganistanci
V zbirnem centru v Lendavi prevladujejo migranti iz Iraka in Afganistana, bilo jih je približno 560, medtem ko v namestitvenem centru Gornja Radgona prevladujejo moški, mlajši od 30 let. Okoli 60 odstotkov je moških, 40 odstotkov pa je žensk z otroki. Večina migrantov govori samo arabsko.

V Lendavi so opazili več oseb z mongolskimi oz. kitajskimi obraznimi potezami. Po opisu bi jih lahko šteli k evroazijskim skupinam, kot so: Kazahstan, Čečenija, Turkmenistan in Kirgizistan. Stari so okrog 30 let, oblečeni pa so bili v kvalitetna oblačila.

Agencija za begunce Združenih narodov (ZN) je izdala poročilo, v katerem izraža izjemno zaskrbljenost glede številnih posilstev žensk in spolnih zlorab otrok med in nad begunci na njihovi poti skozi Evropo. V poročilu so zapisali, da po zanesljivih podatkih veliko beguncev ponuja tihotapcem seks s svojimi otroki v zameno za denar, da bi lahko nadaljevali svoje potovanje.

80 odstotkov moških in le 20 odstotkov družin
Na lokaciji Gruškovje prevladujejo moški, stari od 20 do 35 let, medtem ko je bilo žensk in otrok zelo malo. Policisti povedo, da je Sircev okoli 20 odstotkov, prevladujejo Afganistanci, Iranci in Iračani.

V zbirnem centru Rigonce je kar 80 odstotkov mladih moških in le 20 odstotkov družin. V zbirnem centru Dobova 1 gre večinoma za družine, ki jih pripravljajo za transport proti Avstriji, medtem ko je v zbirnem centru Dobova 2 in zbirnem centru Brežice 70 odstotkov moških, družin pa le 30 odstotkov.

Afganistanci hierarhično organizirani z vodji skupin na čelu
Z jutranjim vlakom so v nastavitvenem centru Šentilj prispeli predvsem mladi moški v starosti med 15 in 20 let, ki naj bi prispeli iz Afganistana in Pakistana. V Gornji Radgoni je bilo zaznati več moških kot žensk, povprečna starost pa se giblje med 25 in 30 leti. Prisotnih je manj otrok.

Foto: iStock

Foto: iStock

V Šentilju prevladujejo mladi moški od 20 do 30 let večinoma iz Afganistana. Mlajši moški se bolj zadržujejo v skupinah, kjer je moč zaznati organiziranost, hierarhičnost in vodstvo. Pri skupinah družin tega ni bilo zaznati. Ženske nosijo rute, 30 do 40 jih je nosilo burke, veliko jih je bilo nosečih. V Petišovcih je 90 migrantov čakalo na premik v Gornjo Radgono, več je bilo moških do 40 let.

 

V Dolgi vasi je večina moških starih od 20 do 35 let, družine z malimi otroki pa so iz Afganistana, Iraka in Sirije. V Gornji Radgoni so pretežno družine, ki naj bi jih bilo okoli 250, iz Afganistana, povprečna starost ljudi pa je med 35 in 40 let. V Petišovcih prevladujejo moški, stari med 30 do 40 let iz Afganistana.

J. F.