fbpx

Pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno, javni promet bo vozil po počitniškem voznem redu, dovoljena polovična zasedenost, prehajanje iz ene statistične regije v drugo ni dovoljeno!

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs (Foto: Nova24TV)

“Vlada je morala tehtati in iskati kompromise med različnimi dejstvi, zato je pri tem upoštevala tako dogajanja in pričakovan nadaljnji potek epidemije v EU, razmere v neposredni soseščini, pri nas, še posebej pa trenutno stanje v naših bolnišnicah,” je uvodoma povedal vladni govorec Jelko Kacin in poudaril, da odločitev glede ukrepov sproščanja ni bila lahka. “Vsi niso zadovoljni, a odločitev je bila po oceni vlade mogoča. Potrebno jo je bilo sprejeti.”

Včeraj je bilo opravljenih 1.679 testiranj. Potrjenih je bilo 431 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 25,67 odstotka, kar je slabi 2-odstotni točki manj kot v nedeljo pred enim tednom. V nedeljo je bilo sicer odkritih 49 okužb manj kot pred enim tednom. V soboto je bilo opravljenih 2.648 testiranj. Potrjenih je bilo 830 okužb. Delež pozitivnih primerov je znašal 31,3 odstotka. Tudi v soboto je bilo odkritih manj okužb kot prejšnjo soboto in sicer kar 200. Ob tem je bilo opravljenih skoraj 1.100 testiranj več kot minulo soboto.

Število novo odkritih primerov je še vedno visoko, epidemija se še ne umirja, a primerjava med tem in preteklim vikendom vseeno daje upanje, da se razmere počasi izboljšujejo. Vsaj kar se tiče števila novo okuženih. Najslabše epidemiološko stanje je še vedno v Posavski regiji, najboljše pa v Osrednjeslovenski in Goriški.

Vir: Vlada RS

Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 80 novih pacientov, odpuščenih pa 48 covid pacientov. V soboto je bilo odpuščenih 52, torej čez vikend skupno 100 bolnikov. Skupaj je sicer bolnišnično oskrbo v nedeljo potrebovalo 1320 pacientov, intenzivno nego pa 208. V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 23 stanovalcev in 48 zaposlenih. Na novo okuženih je 40 stanovalcev in 13 zaposlenih. Kar 32 okužb je bilo med stanovalci Doma za starejše Črnomelj.

Industrije ne bomo ustavljali
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je uvodoma izpostavil, da so se na podlagi seznanitve z razmerami v zdravstvu na eni strani in gospodarstvom na drugi strani odločili, da ob zelo strogih pogojih dovolijo izvajanje nekaterih dejavnosti ter zaostrijo inšpekcijski nadzor z namenom kaznovanja morebitnih kršiteljev. “To je dobra novica in pomemben korak v smeri zagona našega gospodarstva. Industrije ne bomo ustavljali, saj do sedaj ni predstavljala perečega vira okužb,” je bil jasen in ob tem dodal, da je odgovornost industrijskih subjektov, da z doslednim upoštevanjem ukrepov, še naprej zagotavljajo varne pogoje dela.

Foto: Nova24TV

Od jutri vse do 23. decembra se v vseh statističnih regijah odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice. Dovoljuje se izvajanje higienske nege, razen dejavnosti salonov za nego telesa, piercinga, tetoviranja. Dovoljeno je opravljanje vseh finančnih storitev. V Osrednjeslovenski, Goriški, Obalno-kraški in Gorenjska pa se dovoljuje odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev ter prodajo oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje. Počivalšek je ob tem poudaril, da pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno. Odprte so lahko tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo, ter prodajalne z motornimi vozili.

Epidemiološka slika še vedno zaskrbljujoča
“Naš poglavitni cilj je zajeziti širjenje epidemije v Sloveniji,” je poudaril Počivalšek in ob tem dodal, da naj bo sproščanje ukrepov spodbuda vsem izvajalcem in uporabnikom teh dejavnosti, da strogo spoštujejo pravila in usmeritve tako NIJZ kot Ministrstva za zdravje. Epidemiološka slika je namreč po besedah Počivalška še vedno zaskrbljujoča. “Vse državljane pozivam k zmanjšanju števila in intenzivnosti stikov; delodajalce k zagotovitvi varnih pogojev dela in upoštevanju vseh higienskih priporočil; delavce pa k njihovemu spoštovanju in upoštevanju.”

Držite distanco, nosite masko, razkužujte si roke, pogosto prezračite prostor, naložite si aplikacijo Ostani zdrav in prijavite se za cepljenje proti covidu. To je šest malih a pomembnih korakov, ki jih lahko naredite za varovanje vašega zdravja in zdravja vseh okoli vas.
Počivalšek je prepričan, da lahko zajezimo epidemijo in se vrnemo v normalnost, po kateri vsi hrepenimo. “Sedaj je čas, da pokažemo, da ukrepi niso sami sebi namen in da jih zmoremo strogo spoštovati tudi v praksi. Na mizi imamo enostaven recept iz katerega lahko ustvarimo nekaj dobrega in od katerega lahko imamo vsi korist. Predvsem pa mirnejše praznike in lepši začetek novega leta. Leta, ki nam lahko prinese boljšo epidemiološko sliko in pozitivizem. Ne pozabimo, vsaka sprememba se začne pri posamezniku, zato pazite nase in na vse okoli vas.”
Javni promet bo deloval po počitniškem voznem redu, dovoljena bo polovična zasedenost
Vlada RS je včeraj sprejela odločitev, da se od jutri do vključno 23. decembra ponovno sprošča javni potniški promet v Republiki Sloveniji Glede na to, da fakultete, šole in vrtci še ne delujejo, se bo ta po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca odvijal po počitniškem voznem redu. Potniški promet se bo izvajal v skladu z navodili NIJZ (razkuževanje rok, maska, razdalja med potniki…). Vlaki in avtobusi bodo lahko polovično zasedeni. “Pomembno je, da izvajalci javnega potniškega prometa razkužujejo prevozno sredstvo in da opozarjajo potnike na nošenje mask in razkuževanje. Dovolj mora biti na voljo razkužil. Pomembno je, da se držimo vseh ukrepov.”

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. (Foto: STA)

Odpira se obratovanje krožnih kabinskih žičnic, vlečnic in sedežnic, in sicer za največ eno osebo oziroma več, če gre za člane istega gospodinjstva. “Vsem potnikom priporočam, da kupijo karte v predprodaji, če je le mogoče, da ne bo nastajala gneča na prodajnih mestih.” V nadaljevanju se je minister navezal na sliko enega izmed smučarskih središč, ki je preplavila splet in ob tem opozoril da tako ne gre več naprej. “Pozivamo vse redarske službe na smučiščih, da zagotavljajo distanco, nošenje zaščitnih mask. Pred prazniki bomo tako lažje mobilni.” Za konec je poudaril prepričanje, da je prepričan, da če se bodo vsi dosledno držali zaščitnih ukrepov (maska, higiena rok, razdalja) s sproščanjem ne bo prišlo do poslabšanja zaskrbljujoče epidemiološke slike.
V štirih regijah se sprošča prepoved gibanja med občinami ob pogoju, da je naložena aplikacija Ostani zdrav
V regijah z boljšo epidemiološko sliko (Osrednjeslovenska, Gorenjska, Obalno-kraška in Goriška) se sprošča prepoved gibanja med občinami. Znotraj teh regij gibanje ni več omejeno, če imate naloženo in aktivirano aplikacijo Ostani zdrav, je izpostavil minister za notranje zadeve Aleš HojsGibanje je, kljub sprostitvi prepovedi gibanja med občinami, omejeno na posamezno statistično regijo. Prehajanje med statističnimi regijami ni dovoljeno. Odločili so se, da bo odlok veljal do 23. decembra, nato pa se bo na račun zapovedi ustavnega sodišča, odlok tehtal na vladi, da se ugotovi, če je potrebna sprememba.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. (Foto: STA)

Glede prihajajočih praznikov je Hojs napovedal, da bomo tudi mi pogledali, kaj počnejo Nemci in po njihovem vzoru pripravili omejitve. “Omejitev gibanja znotraj posamezne statistične regije je za enkrat omejena na statistično regijo. Zaenkrat ni dovoljeno prehajanje iz ene statistične regije v drugo, recimo iz osrednje slovenske na Gorenjsko ali iz Gorenjske na Goriško. V kolikor se bodo stvari izboljšale, bomo to pretehtali.” Na vprašanje enega izmed novinarjev v povezavi z aplikacijo Ostani zdrav je minister pojasnil, da ne bo šlo za pregledovanje elektronskih naprav. “Policist vas bo povprašal, ali imate naloženo aplikacijo, in aplikacijo boste pokazali in to bo verodostojno dokazilo.”
Nina Žoher