fbpx

Ponedeljek minil brez novih smrti med okuženimi, potrjenih pa 9 novih primerov okužb s SARS-CoV-2!

Slika je simbolična (foto: STA)

V ponedeljek je bilo v Sloveniji po podatkih vlade zabeleženih 9 novih primerov okužb s SARS-CoV-2, dan pa je minil brez smrtnih žrtev med okuženimi. Kot je napovedal govorec Jelko Kacin, bo vlada danes obravnavala dopolnila prvega protikoronskega zakona in celoten drugi protikoronski zakon. Višina sredstev drugega protikoronskega paketa, ki se bo osredotočil na zagotavljanje likvidnosti podjetij, bo primerljiva s prvim paketom. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch pa je na tiskovni konferenci Slovenijo seznanila o gesti rojakov iz Porabja, ki so nam predali 2 tisoč pralnih mask, ki so jih izdelali sami.        

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do ponedeljka, 20. aprila do 24. ure v Sloveniji potrjenih 9 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.344.

V ponedeljek je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 1.174 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj znaša 42.976.

Ponedeljek minil brez smrti med okuženimi
V ponedeljek ni bilo novih smrti med okuženimi, skupno število umrlih v Sloveniji tako ostaja 77.

Na enotah intenzivne terapije 25 pacientov
Skupno je po zadnjih podatkih v Sloveniji hospitaliziranih 87 oseb, od tega 25 na enotah intenzivne terapije. Iz bolnišnic so bile včeraj odpuščene 4 osebe.

Foto: UKC Ljubljana

Višina sredstev drugega protikoronskega paketa bo primerljiva s prvim paketom
Kot je na današnji vladni tiskovni konferenci napovedal govorec Jelko Kacin, bo vlada danes obravnavala dopolnila prvega protikoronskega zakona in celoten drugi protikoronski zakon, ki se bo osredotočil na zagotavljanje likvidnosti podjetij: “Višina sredstev, ki bodo na voljo za ta namen, bo primerljiva s prvim paketom.”

Sredstva za blaženje posledic bodo po njegovih besedah ključnega pomena za uspešen izhod iz te krize: “A pri zajezitvi epidemije pomembnejšo vlogo kot denar igrajo drugi dejavniki. Solidarnost in sodelovanje, povezanost in pomoč, enotnost v tem skupnem izzivu.”

“To je v tem času neprecenljivo,” je poudaril.

Rojaki iz Porabja Sloveniji predali 2 tisoč pralnih mask, ki so jih izdelali sami
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch pa je na tiskovni konferenci Slovenijo seznanila o gesti rojakov iz Porabja: “Včeraj sem se na mejnem prehodu Hodoš srečala s Porabskimi Slovenci, ki so nam predali dva tisoč pralnih mask, ki so jih sami izdelali.”

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se je po njenih besedah konec preteklega meseca s pismom obrnil na rojake v zamejstvu in po svetu in jih prosil za pomoč pri spopadanju s pandemijo.

“Porabski Slovenci so izdelali 5500 pralnih mask, 3500 je bilo razdeljenih v Porabju. Dobile so jih institucije, vrtci, trgovci in seveda prebivalci slovenskih naselij. 2000 mask so podarili CZ Murska Sobota,” je pojasnila in se zahvalila Zvezi Slovencev na Madžarskem za njihovo solidarnost do matične domovine.

Foto: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Težji potek napovedujejo hitro dihanje, občutek pomanjkanja zraka in potreba po dodanem kisiku. Do poslabšanja najpogosteje pride po 7 do 10. dneh
Prof. dr. Matjaž Jereb z Infekcijske klinike je pojasnil, da inkubacija traja od 2 do 14 dni, v povprečju 4 do 6 dni: “Bolezen je podobna številnim drugim virusnim okužbam dihal, kot je gripa ali običajni prehlad, ki ga povzročajo rinovirusi. Med bolniki, ki imajo znake bolezni vodita vročina in kašelj, ki je suh. Pri bolnikih v nekoliko odmaknjenem obdobju bolezni lahko opažamo motnje voha in okusa. V času okrevanja opažamo hujšo urejenost, še lahko vztraja manj izrazit kašelj.” Do včeraj smo po njegovih besedah v Sloveniji dokazano imeli 1335 bolnikov. “Težji potek bolezni je pogostejši pri moških, saj je kar 2/3 bolnikov na intenzivnih oddelkih moškega spola in tudi med umrlimi prevladujejo moški,” je dejal.

Na vseh intenzivnih oddelkih v Sloveniji so do danes zdravili 65 bolnikov COVID-19, 11 jih je žal umrlo: “Starost je pomemben dejavnik tveganja, saj najvišjo smrtnost beležimo pri osebah starejših od 80 let. Bolezen pri večini posameznikov poteka z manj hudo klinično sliko, večina ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja in samo pri 3 do 5% je potek bolezni hud.” Težji potek napovedujejo hitro dihanje, občutek pomanjkanja zraka in potreba po dodanem kisiku. Do poslabšanja najpogosteje pride po 7 do 10. dneh. Povprečen čas bolnikov na intenzivni negi je bil po Jerebovih besedah dobrih 10 dni: “Ocenjuje se, da je smrtnost zaradi COVID-19 v primerjavi z gripo vsaj 10x višja, po ocenah nekaterih pa celo do 35x višja.”

Glede na rezultate maloštevilnih raziskav ocenjujemo, da ima okrog 20 do 40% oseb brezsimptomno okužbo. Tudi ti posamezniki lahko prenašajo novi koronavirus: “Ni jasno, koliko posameznikov bolezen preboli popolnoma brez težav. Odgovor na to vprašanje bo lahko dala populacijska raziskava ki se je pod vodstvom IMI v Ljubljani pričela v začetku tega tedna.” Epidemija COVID-19 ni zaključena, a jo dobro obvladujemo. Verjamem, da bomo ta trend nadaljevali tudi v naslednjih tednih, ko se bomo soočali s sproščanjem ukrepov. Za COVID-19 umirajo tudi mlajši in redko tudi otroci. Nihče ni varen pred okužbo in morebitnimi zapleti poteka bolezni. V Sloveniji je dovolj zaščitne opreme za vsa delovišča, ki to opremo potrebujejo. “Imamo kar nekaj okuženih v posameznih domovih za starostnike in razmišljamo o različnih strategijah, kako ta problem varno obvladati. V svetu je veliko različnih stališč, kdaj se posameznik po preboleli bolezni lahko vrne npr. na delo. V Sloveniji velja priporočilo, da je to varno obdobje 14 dni po tem, ko je izzvenela vročina,” je še sporočil Jereb.

Zaradi poplave različne opreme prihaja zadnje čase do določenih reklamacij
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da Skrbijo za distribucijo opreme do vseh uporabnikov, organizacijo karantene (trenutno samo še 11 oseb v Postojni): “Sodelujemo v vseh 212 občinah in pri organizaciji izvedb nalog na lokalni ravni.”

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje po njegovih besedah sodeluje pri pregledu ponudb za nabavo zaščitne opreme: “Pri pregledu dobavljene opreme oziroma kakovostnem prevzemu velikih količin materiala, ki ga izvaja Zavod za blagovne rezerve, včasih pride do nedoslednosti.”

“Zaradi poplave različne opreme prihaja zadnje čase do določenih reklamacij, ki jih sproti rešujemo. Načeloma gre za neustrezne oznake na embalaži ali za odsotnost certifikata na embalaži. V nekaterih primerih pa zaradi neustrezne izdelave,” je še povedal.

Rok Krajnc