fbpx

Nov pretep med množico migrantov v Brežicah, policisti uporabili plinski razpršilec

Med migranti tudi danes izbruhi nasilja. Če je včeraj naša kamera ujela pretep med migranti na poti v sprejemni center, kar si lahko pogledate v ekskluzivnem posnetku, je danes znova zavrelo med dvema skupinama migrantov.

Kot so sporočili s PU Novo mesto, se je pretep zgodil v sprejemnem centru v Brežicah. Do nasilja je prišlo med različnima skupinama migrantov, nekaj oseb pa je bilo tudi poškodovanih.

Posredovali so policisti posebne policijske enote in vzpostavili javni red in mir. Pri interveniranju so morali policisti uporabiti plinski razpršilec. Poškodovane v pretepu so oskrbeli reševalci, po prvih podatkih naj bi šlo za lažje poškodbe.

Žalostna statistika
Več kot 13.000 migrantov je po ocenah policistov včeraj in danes vstopilo v Slovenijo preko zelene meje pri Rigoncah. Policisti jih poskušajo preusmerjati tudi z vlakovnimi kompozicijami. Tako so preteklo noč tujce v notranjost države pospremili s tremi vlaki, nekaj po 5. uri pa je na pot krenil še četrti.

Iz namestitvenega centra v Šentilju, kjer se je danes popoldne nabralo več kot 3000 ljudi, so nekaj pred 17. uro začeli spuščati begunce do avstrijske meje. Tam sicer še vedno čaka nekaj tisoč ljudi na avtobuse, s katerimi jih že ves dan prevažajo v nastanitvene centre drugod po Avstriji.

Zadnjo skupino migrantov so policisti začeli sprejemati v jutranjih urah na območju Rigonc. Na vlaku, ki je v bližino državne meje pripeljal nekaj po 5. uri, naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1339 migrantov, so sporočili s PU Novo mesto.

Zgoraj si lahko ogledate ekskluzivni posnetek pretepa med migranti, ki smo ga posneli v Rigoncah. Na njem se jasno vidi, da si vsi med seboj niso naklonjeni (poleg Sircev je tudi veliko Afganistancev in Irancev), zaradi izčrpanosti pa so tudi toliko bolj razdražljivi.

V sprejemnem centru Brežice je bilo v jutranjih urah nastanjenih okoli 2300 tujcev, okoli 2700 jih v spremstvu policistov v sprejemni center prihaja iz Rigonc. V začasnem objektu Dobova pa je v tem trenutku okoli 300 tujcev.

Včeraj zvečer je bilo iz nastanitvenega centra v Lendavi v Šentilj odpeljanih okrog 770 migrantov. V sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi pa trenutno poteka evidentiranje okrog 350 migrantov. Po končanih postopkih bodo migranti prepeljani v nastanitveni center v Gornjo Radgono.

Trenutno se v nastanitvenem centru v Šentilju nahaja 2000 migrantov.

Novi zapleti s Hrvati
So pa imeli slovenski policisti znova težave pri komunikaciji s Hrvati. Okrog druge ure ponoči so na območju zaselka Meja v občini Cirkulane opazili večjo skupino migrantov. “Hrvaški varnostni organi nas o prestopu tujcev niso obveščali. Pri postopku je bilo ugotovljeno, da je v skupini okoli 1500 tujcev,” so sporočili s PU Maribor. Policisti bodo sicer migrante z avtobusi odpeljali v sprejemne centre v Središču ob Dravi in Gruškovju.

Lažje z Avstrijci
Ne glede na velik naval beguncev pa avstrijske meje še naprej ostajajo odprte. Danes so avtrijski policisti prevzeli 581 migrantov, ki so pred tem zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni.

U. U.