fbpx

Ponovno bratstvo v političnem pregonu? Slovensko tožilstvo podpisalo sporazum o sodelovanju z največjo kršiteljico človekovih pravic!

Foto: Twitter

Generalni državni tožilec Drago Šketa in ruski generalni tožilec Jurij Čajka sta v četrtek na Gradu Strmol podpisala program, ki natančno določa sodelovanje tožilstev in tožilcev obeh držav v letih 2019 in 2020. Podpis je po besedah Škete izjemnega pomena, saj državi do zdaj nista imeli programa za tesnejše sodelovanje na tem področju kazenskega pregona. Oba generalna državna tožilca je sprejel tudi predsednik Borut Pahor. Po podatkih Evropskega sodišča za človekove pravice je Rusija največja kršiteljica človekovih pravic, saj je bila samo v letu 2018 obsojena 305-krat.

Program med drugim prinaša konkretni načrt izmenjave tožilcev, ki bodo vodili postopke v boju proti terorizmu in korupciji ter izmenjevali izkušnje pri pregonu vseh drugih oblik najtežjih kaznivih dejanj, so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva.

Dokument sta podpisala v času obiska Čajke z rusko delegacijo državnih tožilcev v Sloveniji. Delegacijo sta sprejela tudi predsednika republike in državnega zbora Borut Pahor in Dejan Židan, pa tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič, še poroča STA.

C. Š.