fbpx

Ponovno obleganje meje: policisti so na južni meji čez vikend prijeli 492 migrantov

Fotografija je simbolična. (Vir: Moja Dolenjska)

Koprski policisti so čez vikend zabeležili nov val ilegalnih migrantov. Na meji med Slovenijo in Hrvaško se je pojavilo kar 290 ilegalcev. Dodatnih deset so jih zabeležili v Celju, 191 v Novem mestu in enega v Mariboru. Skupaj jih je bilo torej 492. Ob vsem tem se ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar očitno ne zaveda razsežnosti problematike, saj jih tako na domačem kot na tujem političnem parketu vztrajno zanika.

V zadnjem času je pod največjim pritiskom ilegalnih migracij prav obalna regija. Glede na včerajšnja poročila policije je zahtevno tudi na Dolenjskem. Na mariborski policijski upravi so čez vikend obravnavali le en primer ilegalnih migracij. Slovenija v vmesnem času postaja vse manj zaupanja vreden zunanji partner. Tako Avstrija kot Italija sta zaradi poroznosti meja napovedali dodatne ukrepe. Posebej glasni so bili Avstrijci, ki so navkljub prošnji zunanje ministrice Tanje Fajon naznanili zaostritev mejnega varovanja.

Koprski policisti poročajo, da so nekaj čez polnoč ustavili vozilo fiat ducato z slovensko registracijo. Voznik vozila je bil 24-letni Srb, ki je v prevažal 20 nezakonitih migrantov (12 državljanov Iraka in 8 državljanov Turčije). Policijski postopki z njimi še naj ne bi bili zaključeni. Druga intevencija se je zgodila v Hrpeljah ob 10.15, ko so ustavili audi A6 z ljubljansko registracijo. Vozil ga je 34-letni Slovenec, prevažal pa je tri ilegalne migrante iz Turčije. Kje so prijeli preostanek ilegalnih migrantov, policisti v sporočilu za javnost niso sporočili.

V Celju so policisti izsledili 10 ilegalcev, ki so nezakonito prestopili mejo. Prav vsi so državljani Afganistana in vsi so zaprosili za mednarodno zaščito.

Ekonomski migranti (Foto: Twitter)

V Novem mestu 191 migrantov
Iz Novega mesta poročajo, da so policisti med varovanjem državne meje med 25. 11. in 28. 11. na območju PP Brežice (Loče, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Brežice, Grič, Dobova) prijeli 81 nezakonitih migrantov iz Rusije, 38 državljanov Indije, 29 državljanov Kube, 23 državljanov Sirije, 9 državljanov Pakistana, 4 državljane Bangladeša, po 3 državljane Maroka in Afganistana ter enega državljana Alžirije. Tako v Celju kot Novem mestu policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Šentiljski policisti izsledili le enega ilegalnega migranta
Policisti iz Šentilja so ta vikend izsledili le enega ilegalnega migranta. Šlo je za državljana Maroka, ki je zaprosil za mednarodno zaščito. Ker bo ostal v Sloveniji, so ga odpeljali v azilni dom.

Gal Kovač