fbpx

POP TV odkril toplo vodo o Danilu Türku – pred petimi leti pa so ga branili z vsemi močmi

Foto: Nova24tv

Se spomnite tistih floskul izpred nekaj mesecev, ko je vsa levica s Türkom na čelu zagotavljala, da nas kandidatura za generalnega sekretarja OZN ne bo stala ničesar? Podatki, ki smo jih prejeli z ministrstva za zunanje zadeve kažejo ravno nasprotno. 

Kandidat za generalnega sekretarja OZN Danilo Türk je nekoč dejal: “To ni projekt, ki zahteva veliko dodatnih sredstev. To kandidaturo bo mogoče voditi na način, ki te države ne bo prav nič obremenjeval.”

Z ministrstva za zunanje zadeve so nam poslali izračun stroškov Türkove kampanje, ki kažejo, da smo davkoplačevalci za njegove letalske prevoze, nočitve v najboljših hotelih, prevode besedil in pokritje nekaterih diplomatskih dogodkov, plačali skoraj 30 tisoč evrov.

Niti enega davkoplačevalskega centa?
Türk je še dejal, da v dveh letih lobiranja ni zapravil niti centa davkoplačevalskega denarja, a v isti sapi dodal: “Kadar sem v krajih, kjer imamo veleposlaništvo, mi to omogoča običajen servis, ki je normalen v takih primerih, ko gre za nekdanjega predsednika.“ Türk se je torej hvalil, da ni porabil niti centa, potem pa dejal, da ima dostop do diplomatskih servisov. Te storitve, ki jih ambasada nudi nekdanjemu predsedniku, če Türk tega ne ve, se financirajo iz davkoplačevalskega denarja.  ​

Türk ni bil primeren kandidat
Ko je takrat največja opozicijska stranka SDS opozarjala, da gre za potratno kandidaturo, saj Türk zaradi neprimernosti nima realnih možnosti za izvolitev, so jo večinski mediji napadali, češ “da ni državotvorna.” Šli so celo tako daleč, da so spet začeli z zgodbo o Janševem razdvajanju naroda, češ, da noče podpreti skupnega kandidata vseh Slovencev. A vendar, Türk ni imel podpore opozicijskih strank, zato je težko skupni kandidat vseh Slovencev. Sploh pa je to človek, ki je za tisoče okrutno pomorjenih žrtev komunistične revolucije dejal, da so drugorazredna tema.

Levi mediji – leta 2011 tako, danes drugače
Ko smo ravno pri Türku pa je treba izpostaviti prispevek medijske hiše POP TV, ki se je predvajal pretekli torek. Tam so “razkrili”, da je bil Danilo Türk udbovec. “Šokantno” razkritje, ki pa bolj kot Türka, razkriva oportunistično naravo levih medijev.

Se spomnite februarja leta 2011, ko je Slovenska demokratska Stranka objavila dokumente, ki so dokazovali Türkovo vpletenost v posle SDV (Udbe)? Takrat je Slovenijo zajel medijski tajfun. Vsi levi mediji so ponoreli, kako da, SDS kopira dokumente in zlaga nepovezane dokumente na kup. Na Delu so zbirko dokumentov poimenovali zlepljenka, 24ur pa je objavil članek z naslovom “Dokument ne dokazuje ničesar”. Vsi so se ukvarjali s formo. Dejstvo je, da so bili dokumenti narobe zloženi, v nepravilnem vrstnem redu, a vsebina o Türku je bila pristna. Türk je bil seznanjem s terorističnim napadom v Velikovcu, kot sodelavec Udbe.

Sedaj pa isti mediji, ki so pred petimi leti izvajali pogrom nad SDS, objavljajo prispevke o Türkovem udbovstvu. Le kaj se je zgodilo, da so nenadno zamenjali ploščo in začeli napadati človeka, ki so ga pred petimi leti na vse kriplje branili. Branili so ga tudi skozi vseh teh pet let in predvsem pri kandidaturi za generalnega sekretarja OZN. Je razlog morda to, da so po ponedeljskovem fiasku s praznim stolom hoteli pokazati svojo politično nevtralnost in so pač volkovom vrgli nekoga, ki je v politiki tako ali tako “oplel”?

Slak naj bi dokumente o Türku imel pri sebi že 9 dni pred oddajo
Še bolj neverodostojni pa izpadejo ob dejstvu, da je novinar Uroš Slak imel arhivske dokumente pri sebi že 9 dni pred njihovim prispevkom. Takrat Türku na stavnicah za generalnega sekretarja še ni kazalo, da bo popolnoma pogorel in ga je bilo kot takega treba ščititi. Ko pa se je, po tretjem glasovanju, pokazalo, da bo nima nikakršnih možnosti, pa so odsluženega politika malce popljuvali, da dokažejo, kako so neodvisni.

Türk je bil iz pravega testa za Službo državne varnosti

Danilo Türk, Franc Šetinc in Mitja Ribičič

Danilo Türk, Franc Šetinc in Mitja Ribičič

Arhivski dokumenti službe državne varnosti razkrivajo, da je nekdanja udba spremljala Türka, ko je davnega leta 1984 hodil v ameriški kulturni center s kodnim imenom “Sončnica,” kjer se je dobival z ameriškimi profesorji in intelektualci. Kot je zapisano v zapisniku SDV, se je takrat mladi profesor udeleževal diskusij in izmenjav mnenj s tujimi udeleženci, kar pomeni, da je bil zelo primeren kandidat za sodelavca SDV, saj bi preko njega vzpostavili nove operativne možnosti, zato so zapisali, da bi z njim opravili razgovor.

Teroristični napadi v Velikovcu
Veliko bolj obremenjujoča, kot nedavna afera, ki so jo sprožili pri POP TV v zvezi s SDV, pa je afera Velikovec, ko so pri SDS razkrili, da je Danilo Türk takrat vedel za bombne atentate v zamejstvu. Namesto, da bi kot resen medij zadevo raziskali, so raje z vsemi topovi zopet ustrelili po SDS.

Konec leta 1979 je Türk namreč postal član IO RK SZDL Slovenije, zadolžen za mednarodne odnose in v RK SZDL hkrati predsednik Komisije za narodnostna, manjšinska in izseljenska vprašanja. S tem je postal najvišji politični funkcionar, zadolžen tudi za avstrijsko Koroško oziroma za našo tamkajšnjo manjšino. V 70.- ih letih prejšnjega stoletja je udba na veliko izvajala teroristične napade na avstrijskem Koroškem, zato glede na takratno prepletenost političnih in kadrovskih funkcij in zadolžitev med omenjenimi organi SZDL, Slovensko matico in Službo državne varnosti obstaja resen sum, da je v tej pomembni in specifični funkciji dobil kako informacijo ali vedel o delovanju SDV v zamejstvu.

M. P., A. R.