Poplave terjale novo žrtev, sedaj so največja nevarnost plazovi

Posledice poplav v Prevaljah (Vir: GZ Črnomelj, STA)

Katastrofične poplave so terjale novo žrtev. Včeraj v večernih urah so v narasli Temenici v Ivanji vasi, občina Mirna Peč, našli utopljeno osebo moškega spola. Gre že za šesto žrtev poplav. Vremenske razmere se sicer umirjajo, posledično tudi poplavna nevarnost. Nevarne ostajajo še Drava, Mura in Sava, največjo nevarnost pa bodo sedaj predstavljali plazovi. Številne ceste so še vedno zaprte. Poplave so za sabo pustile opustošenje, blato in naplavine. 

“K sreči se razmere umirjajo, vsaj v povirnih delih porečij voda odteka in se vrača v struge,” je povedal hidrolog Janez Polajnar, a hkrati posvaril, da Mura, Drava in Sava ostajajo kritične. Posebej problematična je spodnja Drava, ki bo danes še poplavljala. “Kritična je tudi spodnja Sava na sotočju s Krko, kjer se bodo poplavljene površine še zadržale,” je napovedal. Ob dobri vremenski prognozi napoveduje, da največjo nevarnost sedaj predstavljajo plazovi.

V zadnjih 24 urah so za odpravljanje posledic poplav gasilci posredovali v 57 primerih, največkrat v Pomurju in Koroškem. Največ dogodkov so zabeležili na območju regijskega centra Murska Sobota (19) in na območju Slovenj Gradca. Dogodke so zabeležili tudi na območju Celja (10), Maribora (6), v Kranju, Trbovljah, Ptuju po 4 dogodke, dva dogodka v Brežicah in enega v Novi Gorici. V zadnjih 12 urah je bilo aktiviranih 62 gasilskih enot.

Namočena tla sprožajo plazove
Največjo nevarnost sedaj zaradi razmočenih tal predstavljajo plazovi, ki so se včeraj sprožali v velikem obsegu. Največ so jih zabeležili na Koroškem in v Savinjski dolini. Kritično je območje Koroške Bele v občini Jesenice, ki ji še vedno grozi plaz. Civilna zaščita je že drugo noč zapored pozvala prebivalce, naj evakuirajo območje. Danes zjutraj so se lahko vrnili v hiše, ali bodo morali ponovno zapustiti domove, bo operativni štab Civilne zaščite jeseniške občine odločal danes dopoldne.

Na Koroškem bo danes potekalo odstranjevanje posledic poplav. Za pomoč iščejo prostovoljce, stekle so tudi akcije za zbiranje različne materialne pomoči. Ponovno vzpostavitev prometnih povezav in vodooskrbe otežujejo plazovi in razmočen teren, poročajo mediji. Ujma je na Koroškem povzročila ogromno premoženjsko škodo. Najhuje je prizadeta Mežiška dolina, kjer so včeraj najnujnejšo oskrbo zagotavljali s helikopterjem. Cestna povezava do Črne na Koroškem je bila vzpostavljena iz Šoštanja preko Slemena, deloma za oskrbo tudi po Mežiški dolini in ponekod preko meje z Avstrijo.

Reka Meža je na Prevaljah odnesla hišo, poškodovanih je tudi več mostov in cest. V več delih občine ni vode, ki se jo sedaj zagotavlja s cisternami. Župan Občine Prevalje je zaprosil vojsko za dva pontonska mosta, na katera bi lahko obesili vodovodne cevi. Tudi elektrika v občini še vedno ni zagotovljena. Danes bodo skušali zagotoviti kemična stranišča.

V Dravogradu so največja nevarnost plazovi. Zaradi aktivnosti v plazu so na Grajski Bajti preventivno evakuirati večje število tamkajšnjih prebivalcev, prav tako tudi družino na Viški cesti. Skupno število evakuiranih oseb v Dravogradu je naraslo na 255, poroča STA.

Kranju grozi ekološka katastrofa
Poplave so poškodovale betonsko prevleko kanalizacijske cevi na mostu pri nekdanji Planiki v Kranju. Če bi prišlo do večje poškodbe cevi, na katero je priključenih 25 tisoč ljudi, bi se fekalije razlile v Savo. “V tem primeru bi se bilo nemogoče izogniti ekološki katastrofi – ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini,” so opozorili na občini, kjer dodajajo, da kratkoročno ne razpolagajo s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebujejo denarno pomoč države. “Le tako se bomo izognili odtekanju fekalne vode iz cevi v Savo,” so zapisali na občini.

Zaprta vozišča
Na regionalnih in državnih cestah ostaja 75 popolnih zapor in 91 s polovično prevoznostjo, poroča STA. Prometno-informacijski center za državne ceste obvešča, da so zaradi poškodovanih vozišč popolne zapore na cestah Maribor–Dravograd, Dravograd–Slovenj Gradec, Ravne–Dravograd, od Mežice in Šoštanja proti Črni na Koroškem, na cestah Ljubljana–Dol, Logatec–Žiri, Begunje–Bistrica pri Tržiču, Majšperk–Stanečka vas, Ptuj–Zavrč pri Borlu, Razkrižje–Srednja Bistrica, Kamnik–Stahovica, Spodnje Stranje–Stahovica, Zameško–Kostanjevica in prelaz Pavličevo sedlo–Solčava–Luče. Na glavni cesti Celje–Laško ne smejo voziti vozila nad tri tone in pol. Cesta Krnica–Radovna bo zaradi čiščenja po neurju zaprta predvidoma do konca avgusta. Več podatkov je na voljo na povezavi PROMET

Ponekod je onemogočen tudi železniški promet. Tako je na progi med Mostom na Soči in Jesenicami, vlaki pa ne vozijo niti na zasavski progi. Slovenske železnice se nadejajo, da bodo promet med Celjem in Velenjem vzpostavili danes popoldne. Na lokacijah, kjer je možno, so vzpostavili avtobusni promet.

Ž. K.