fbpx

Popravek: Mediji razkrili, da ima tožilka na računu 67 milijonov evrov – “podaril” ji jih je kar njen mož, predsednik uprave NLB Priština!

Kosovska tožilka in bankir s premoženjem vrednim 70 milijonov evrov! (Foto: Facebook)

V nedeljo, 13. 8. 2017, smo v elektronskem mediju www.nova24tv.si objavili prispevek z naslovom “Mediji razkrili, da ima tožilka na računu 67 milijonov evrov – “podaril” ji jih je kar njen mož, predsednik uprave NLB Priština!”  V nadaljevanju v celoti objavljamo popravek oz. prikaz nasprotnih dejstev:

Prispevek ˝Mediji razkrili, da ima tožilka na računu 67 milijonov evrov – “podaril” ji jih je kar njen mož, predsednik uprave NLB Priština!˝, avtorja M.S., ki je bil na spletni strani www.nova24tv.si objavljen dne 13.8.2017 vsebuje popolnoma neresnične podatke, zaradi česar se jima kosovska protikorupcijska agencija in naš spletni portal, Nova24tv.si, opravičujeta.

Kot izhaja iz uradne objave kosovske protikorupcijske agencije je prišlo pri vnosu podatkov z obrazca o premoženjskem stanju državne tožilke ga. Lumezi, sicer zakonske partnerice predsednika uprave NLB Priština g. Lumezija, v elektronski sistem protikorupcijske agencije do tehnične napake, zaradi česar je bil na njihovi spletni strani prikazan napačen znesek. Vrednost prijavljenega premoženja državne tožilke, ga. Lumezi, po podatkih protikorupcijske agencije tako niti približno ne dosega napačno objavljenega denarnega zneska v višini 67 milijonov EUR.  V zaključku izjave za javnost kosovske protikorupcijske komisije se slednja javno opravičuje ga. Lumezi za nevšečnosti, ki so ji bile povzročene zaradi napačno objavljenega podatka o njenem premoženjskem stanju.

Glede na navedeno so bila namigovanja medija Nova24tv, da ga. Lumezi pri opravljanju državnotožilske službe ne ravna nepristransko, v skladu z ustavo in zakoni ter v skladu z načeli pravne države, neutemeljena in nepravilna. Glede na javno opravičilo kosovske protikorupcijske komisije je tako več kot očitno, da ga. Lumezi ni sodelovala pri nobenem korupcijskem dejanju, kot tudi ne njen zakonski partner, g. Lumezi, ki torej ni pridobil te »bajne vsote«, kot se to napačno sklepa v objavljenem članku. Ga. Lumezi tako ni ena »najbogatejših« državnih uslužbenk na Kosovu, niti njeno premoženje ni vredno 70 milijonov EUR. Popolnoma neresničen pa je tudi sklep v članku, da afera o pranju iranskega denarja v NLB ne seže le do Slovenije, ker prizadeta zakonca Lumezi, s to »afero o iranskem denarju« nimata popolnoma nič skupnega.

Ga. Lumezi svoje celotno življenje posveča borbi proti kriminalu na Kosovu, zaradi česar jo je objava članka s takšno vsebino zelo prizadela.

G. Lumezi že dlje časa uspešno vodi banko NLB Priština, ki je sicer v slovenski lasti. Korupcija in pranje denarja sta zanj dejanji, ki ju ostro obsoja. Nikoli ni bil udeležen v takšnih dejanjih, sam pa si že vse od prihoda na to funkcijo prizadeva, da takšnih dejanj v banki, ki jo vodi, ni. Celo več, v banko je vpeljal sistem takšnega nadzora, ki onemogoča prav takšna dejanja, kakršna se mu očitajo v objavljenem članku. Glede na to, je bil tudi sam izjemno prizadet ob njegovi objavi.

Merita in Albert Lumezi
po pooblaščenki, Odvetniški družbi Sibinčič Križanec Medak o.p. d.o.o.

[Besedilo je v izvorni obliki in ni lektorirano.]

Uredništvo Nova24TV