fbpx

Popravek: Povezave nadzornikov drugega tira vodijo vse do TV Slovenija in Pop TV

V uredništvo smo prejeli zahtevo za popravek članka “Povezave nadzornikov drugega tira vodijo vse do TV Slovenija in Pop TV“, ki je bil na naši spletni strani objavljen 5. 4. 2017. Popravek objavljamo v celoti:

V prispevku je avtor označen s inicialkama M.S. med drugim zapisal:
“Šetinc naj bi z drugim tirom zaslužil kot svetovalec pri Luki Koper, ki po navedbah omenjenega vira »vsebinsko, moralno in bržkone tudi finančno« podpira famozni svet za civilni nadzor (projekta drugega tira), ki sta ga pod okrilje vzela Milan Kučan in njegov Forum 21.”
in “Se je pa za člana sveta za civilni nadzor drugega tira uspelo zrniti tudi Miletu Šetincu – ta po poročanju Pozareporta tako pri drugem tiru kot pri Luki Koper deluje po “preverjenem medijskem receptu”, to je kar prek svoje žene Mojce Pašek Šetinc, ki je na TV Slovenija urednica dnevnoinformativnega programa. In v okviru tega bodo ta četrtek na TV Slovenija 1 predvajali Tarčo, ki bo menda popolnoma po okusu Mileta Šetinca, Luke Koper in sveta za civilni nadzor drugega tira.” Zapisano bralcu sporoča, da je Mile Šetinc svetovalec naše stranke za drugi tir in da naša stranka “vsebinsko, moralno in bržkone tudi finančno” podpira civilno združenje Svet za civilni nadzor, ki naj bi le na videz deloval kot civilna družba, dejansko pa naj bi deloval pod okriljem politike (Milana Kučana in Foruma 21). Prek Mileta Šetinca oziroma njegove soproge, naj bi naša stranka vplivala tudi na vsebino oddaje Tarča na TV Slovenija, ki naj bi bila prav zaradi povezav med Šetincem oziroma njegovo soprogo, urednico dnevnoinformativnega programa na TV Sloveniji, prikrojena željam (tudi) naše stranke.
Pisec z navedenim javnosti sporoča, da poskuša Luka Koper izven uradnih poti in svojih upravljavskih struktur, z zlorabo »vez in poznanstev« vplivati na javno mnenje glede drugega tira, s tem pa tudi na odločevalce. To nikakor ni res. Takšen zaključek tudi nima opore v dejstvih, kar bi pisec članka zlahka ugotovil, če bi ta pred objavo prispevka preveril oziroma se z vprašanji obrnil na našo stranko. Z objavljenim prispevkom je bil prizadet interes naše stranke, grobo je bilo poseženo v njen poslovni ugled, saj je prikazana kot subjekt, ki skuša obiti formalne možnosti vplivanja na odločitve in tudi s finančnim podpiranjem civilne družbe ter izrabljanjem zvez in poznanstev na nacionalni televiziji prek najbolj gledanih informativnih oddaj doseči vpliv na javno mnenje v prid njenim pogledom in interesom. Zaradi navedenega se z zahtevo za objavo odgovora in prikaza drugih oziroma nasprotnih dejstev odzivamo v zakonsko določenem 30 dnevnem roku po objavi prispevka – v skladu s 26. in 27. členom Zmed. Pravica do odgovora in prikaza drugih oziroma nasprotnih dejstev je namenjena varstvu zasebnega interesa prizadetega (posameznika, organizacije ali državnega organa), ki lahko v odgovoru na objavljeno obvestilo zatrjujejo netočno oziroma nepopolno prikazovanje dejstev in ščitijo svoje pravice (v tem primeru ugled podjetja). Hkrati se s pravico do odgovora in prikaza drugih oziroma nasprotnih dejstev varuje tudi interes javnosti po uravnoteženi, celoviti in objektivni informiranosti.
V skladu s 26. in 27. členom Zakona o medijih zato zahtevamo, da v celoti in v nespremenjeni obliki v 48-ih urah od prejema zahteve v elektronskem mediju Nova24TV.si objavite spodnji prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev:
Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek Povezave nadzornikov drugega tira vodijo vse do TV Slovenija in Pop Tv, objavljenem 5.4.2017:
V prispevku je avtor označen s inicialkama M.S. med drugim zapisal, da je Mile Šetinc svetovalec Luke Koper d.d. za drugi tir in da Luka Koper d.d. “vsebinsko, moralno in bržkone tudi finančno” podpira civilno združenje Svet za civilni nadzor, ki naj bi le na videz deloval kot civilna družba, dejansko pa naj bi deloval pod okriljem politike (Milana Kučana in Foruma 21). Prek Mileta Šetinca oziroma njegove soproge, naj bi Luka Koper d.d. vplivala tudi na vsebino oddaje Tarča na TV Slovenija, ki naj bi bila prav zaradi povezav med Šetincem oziroma njegovo soprogo, urednico dnevnoinformativnega programa na TV Slovenija, prikrojena željam (tudi) Luke Koper d.d.
Luka Koper d.d. poudarja, da zapisano ne drži in nima nobene opore v dejstvih. Luka Koper z Miletom Šetincem ni sodelovala in ne sodeluje ne po vprašanjih drugega tira ne kako drugače. Luka Koper s Svetom za civilni ne sodeluje in ga tudi nikakor finančno ne podpira. Lahko ugibamo, da je pisec ali njegov vir pri tem mislil na plačilo študije o možnostih financiranja izgradnje drugega tira. To je Luka Koper naročila pri Centru za odličnost Ekonomske fakultete in zanjo plačala 10.000,00 eur, kar je razvidno iz objav na spletni strani Luke Koper: https://luka-kp.si/slo/arhiv-objav
Svet za civilni nadzor Luka Koper d.d. ni namenila nobenih finančnih sredstev.

Luka Koper d.d., Dragomir Matić, predsednik uprave
zanj po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji, o.p., d.o.o.