fbpx

Kriminalist Simon Golub je strokovno in korektno obravnaval sum pranja denarja – odgovor policije

Simon Golub (foto: STA)

Za zagotovitev objektivnejše obveščenosti javnosti in v skladu z 42. členom Zakona o medijih zahtevamo, da objavite naslednji odgovor policije v zvezi z 29. junija  2017, objavljenim  prispevkom  na  spletni strani http://nova24tv.si z naslovom Razkrivamo, kako je osumljeni kriminalist Simon  Golub v predalu namerno zadržal zadevo Farrokhzadeh, dan pred zaslišanjem pa padel z lestve in se ubil! Odgovor v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Simon  Golub,  tedanji  vodja  oddelka  za finančno kriminaliteto in pranje denarja, je strokovno in korektno obravnaval  sum pranja denarja in ni zadrževal  zadeve v predalu. Zahtevo za objavo odgovora vam pošiljamo glede na   dejstvo,  da  je  Simon  Golub pokojni  in  da  se  ne  more  braniti neutemeljenih očitkov o svojem delu.

V  konkretnem  primeru  je Urad za preprečevanje pranja denarja 14. oktobra 2010 policiji  posredoval zaprosilo za podatke o posameznih fizičnih in pravnih osebah, domnevno vpletenih v  sumljive  finančne transakcije. V nadaljevanju je urad poslal še dve obvestili o sumljivih transakcijah, katerih  navedbe so kriminalisti temeljito preverili (med njimi tudi Simon Golub). Z zbiranjem obvestil so želeli potrditi obstoj razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, kajti iz vsebine dopisov teh razlogov ni bilo  moč  ugotoviti.  Iz  obvestil  je bil razviden zgolj podatek o višini finančnih transakcij tujega državljana, ki je posloval preko transakcijskega računa, odprtega pri banki.

Z  zbiranjem obvestil in z obsežnim povpraševanjem pri različnih tujih in slovenskih organih policija ni potrdila sumov, navedenih v obvestilu urada, oziroma kljub intenzivnemu preverjanju ni  potrdila dokaznega standarda razlogov  za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Z zbiranjem obvestil so končali in zadevo konec leta 2011 zaključili.

Policija v začetni fazi preverjanja obvestil Urada za preprečevanje pranja denarja ne izvaja procesnih pooblastil v skladu z določbami Zakona o kazenskem  postopku, dokler ne potrdi dokaznega standarda razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Policija je tako preverjala obvestila urada in zbirala podatke v tej zvezi na podlagi 54. člena Zakona o policiji,  zato o ugotovitvah tudi ni obveščala državnega tožilstva.

Na podlagi zahteve Specializiranega državnega tožilstva RS iz 14. junija 2017 bo policija dodatno zbrala obvestila in preverila določene okoliščine v povezavi s predmetno zadevo ter  o  ugotovitvah  obvestila pristojno tožilstvo.

S spoštovanjem

Drago Menegalija
Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete