fbpx

POPRAVEK: Tudi Obrtno-podjetniška zbornica se ne strinja z izračuni FURS-a glede davčnih blagajn

Predsednik OZS Branko Meh (foto: V.V.)

Na našem portalu smo 21. 1. 2017 objavili članek z naslovom: Poglejte, kako je Slavko Bobovnik javno obračunaval s “tviterašem”, ki je poročanje Televizije Slovenija postavil na laž. V njem pišemo o lažnem poročanju RTV o višini zbranega denarja iz naslova davčnih blagajn in o arogantnem odnosu voditelja Slavka Bobovnika. 

V članku smo zapisali: “Novinar Televizije Slovenija Slavko Bobovnik je 3. januarja letos v informativni oddaji Odmevi gostil Petra Jenka, namestnika generalne direktorice pri FURS, in Branka Meha, predsednika Obrtno-podjetniške zbornice, ki sta gledalcem zatrjevala, da je imela uvedba davčnih blagajn pozitiven vpliv na povečanje slovenskega proračuna, saj naj bi bil izkupiček od blagajn v višini kar 75 milijonov evrov”.

Pri Obrtno-podjetniški zbornici niso zatrjevali, da so imele davčne blagajne pozitiven vpliv
Predsednik OZS Branko Meh pa v oddaji na RTV ni zatrjeval, da je imela uvedba davčnih blagajn pozitiven vpliv na povečanje slovenskega proračuna, kar je razvidno tudi v prispevku.

Predsednik OZS Branko Meh v Odmevih ni izpodbijal številk FURS-a, je pa ob tem pojasnil, da je izkupiček manjši, če upoštevamo tudi stroške davčnih blagajn ter plačan DDV. In dodal: “Če še prištejemo, da je gospodarska rast v RS, kar je za pozdraviti … in da se je skozi domačo potrošnjo povečal DDV in tudi DDV prinaša v državno blagajno večji prihodek, in se mi zdi, da ta izkupiček ni takšen, kot ga zdaj predstavlja Finančna uprava RS”. Meh je v Odmevih med drugim dejal, da davčne blagajne niso zajezile sive ekonomije in dela na črno.

Očitno je, da se tudi Obrtno-podjetniška zbornica ne strinja povsem z izračuni Finančne uprave RS. Kljub napaki novinarja, za katero se gospodu Mehu in OZS iskreno opravičujemo, pa je sedaj s tem popravkom še bolj jasno, da je Slavko Bobovnik zavajal slovensko javnost in da izračuni FURS-a niso točni. Zbornica in pa ekonomski strokovnjaki so potrdili, da se je FURS uštel pri svojih izračunih, Bobovnik pa je to neresnico brez pomisleka prenesel slovenski javnosti.

A. R.