POPRAVEK: Tudi Obrtno-podjetniška zbornica se ne strinja z izračuni FURS-a glede davčnih blagajn

Predsednik OZS Branko Meh (foto: V.V.)

Na našem portalu smo 21. 1. 2017 objavili članek z naslovom: Poglejte, kako je Slavko Bobovnik javno obračunaval s “tviterašem”, ki je poročanje Televizije Slovenija postavil na laž. V njem pišemo o lažnem poročanju RTV o višini zbranega denarja iz naslova davčnih blagajn in o arogantnem odnosu voditelja Slavka Bobovnika. 

V članku smo zapisali: “Novinar Televizije Slovenija Slavko Bobovnik je 3. januarja letos v informativni oddaji Odmevi gostil Petra Jenka, namestnika generalne direktorice pri FURS, in Branka Meha, predsednika Obrtno-podjetniške zbornice, ki sta gledalcem zatrjevala, da je imela uvedba davčnih blagajn pozitiven vpliv na povečanje slovenskega proračuna, saj naj bi bil izkupiček od blagajn v višini kar 75 milijonov evrov”.

Pri Obrtno-podjetniški zbornici niso zatrjevali, da so imele davčne blagajne pozitiven vpliv
Predsednik OZS Branko Meh pa v oddaji na RTV ni zatrjeval, da je imela uvedba davčnih blagajn pozitiven vpliv na povečanje slovenskega proračuna, kar je razvidno tudi v prispevku.

Predsednik OZS Branko Meh v Odmevih ni izpodbijal številk FURS-a, je pa ob tem pojasnil, da je izkupiček manjši, če upoštevamo tudi stroške davčnih blagajn ter plačan DDV. In dodal: “Če še prištejemo, da je gospodarska rast v RS, kar je za pozdraviti … in da se je skozi domačo potrošnjo povečal DDV in tudi DDV prinaša v državno blagajno večji prihodek, in se mi zdi, da ta izkupiček ni takšen, kot ga zdaj predstavlja Finančna uprava RS”. Meh je v Odmevih med drugim dejal, da davčne blagajne niso zajezile sive ekonomije in dela na črno.

Očitno je, da se tudi Obrtno-podjetniška zbornica ne strinja povsem z izračuni Finančne uprave RS. Kljub napaki novinarja, za katero se gospodu Mehu in OZS iskreno opravičujemo, pa je sedaj s tem popravkom še bolj jasno, da je Slavko Bobovnik zavajal slovensko javnost in da izračuni FURS-a niso točni. Zbornica in pa ekonomski strokovnjaki so potrdili, da se je FURS uštel pri svojih izračunih, Bobovnik pa je to neresnico brez pomisleka prenesel slovenski javnosti.

A. R.

 • janez zorman

  Še pomnite tovariši, kako je Bobo kolesaril z prvim možem Merkurja – Binčetom ?

 • Opazovalec

  @”Meh je v Odmevih med drugim dejal, da davčne blagajne niso zajezile sive ekonomije in dela na črno.”

  Glede na to, da se je po podatkih DURS na novo zaposlilo (prijavilo v zaposlovanje, delali so nedvomno že doslej na črno) 24.569 oseb/blagajnikov v gostinstvu, in da je stopnja povečanja pobranega davka v gostinstvu 19,6% (povečanje turističnega prometa v prvih 7 mesecih 8,1% (nočitve in 13% v prihodih) je uvedba davčnih blagajn imela velik vpliv na zajezitev sive ekonomije vsaj v gostinstvu. Ravno to očevidno Meha hudo žuli!

 • Opazovalec

  Pa še to, mali zavezanci za DDV v gostinstvu (bifedžije etc…) so plačali 21,6% odstotka več DDV kot leto poprej, vse podatki za prvih 9 mesecev 2016, vse iz poročila DURS “Devetmesečni učinki uvedbe davčnih blagajn”, 18.11.2016.

 • Mihilus

  Če je izkupiček davčnih blagajn res polnih 75m, potem smo imeli realno ničelno gospodarsko rast. Naše podjetje je lani plačalo cca. 20.000 eur manj DDV kot leto prej in tudi od maših partnerjev ni noben zrastel.

 • tarantela
 • TOML

  Še en udarec socialističnemu režimu in lažnivi RTV Slovenija!
  Ukinit RTV prispevek.
  Slovenci vam pa ponovno, NE VOLITE SOCIALISTOV,
  mar ne vidite, da je to tolpa lažnivcev in lopovov,
  ki nam uničuje življenje.
  Pogumno naprej!
  Aleluuuuuja!

 • južnificirana_si

  koliko pa je prodaja samih blagajn dvignila prihodke državi?

 • Anton

  pač v stilu presstituta, čemu ste potemtakem lahko sploh še presenečeni

 • domovina mili dom

  Prefinjeno ti družbeno politični delavci F571 zavajajo narod. To je s primerom dobro opisal kolumnist:

  https://www.domovina.je/zdaj-se-norcujejo-iz-trumpa-a-z-alternativnimi-dejstvi-so-vas-prej-zavajali-sami/

  • janez.pokoncni

   Izpod prstov Turka prihajajo vsake toliko časa fantastični prispevki.

   • domovina mili dom

    Če bi namesto z alkoholom prepojene točilnice, nekateri prebrali 10% tekstov kolumnistov, bi se Kranjcem vremena zjasnila.

 • TOML

  Obrtniki svetujem vam, losite se te OZS, katera se ni prestrukturirala
  še iz prejšnjega režima in sodeluje s trenutnim socialističnim režimom.
  Verjamite, oni ne delajo za vas, ampak delajo za Organizacijo.
  Zato tudi tak medel odziv.
  Enaka zgodba, kot gospodarska zbornica, ki jo vodijo večinoma socialisti
  in nekdanji novinarji Dnevnika.

  • domovina mili dom

   Vse kar je podedovano iz prejšnje države zradirati.
   Od SZDL sindikatov, GZS,OZS…….
   Združenja naj ponovno ustanovijo zdrava ekonomsko močna podjetja, ki bodo imela dejanski vpliv na zdravo ekonomsko politiko države. Ne pa ti deformirani SZDL- FDV lumpenproletarijat, ki se mu še rože v teglcih posušijo.

   • TOML

    Saj vem, da gor rotira sama banda.
    Tudi to bomo Slovenci renovirali, oziroma na novo postavili.
    Pogumno naprej!

  • xtc

   Si pa dolgo rabil ;da ti je kliknalo;Meh =ZL in komunist je obrtnik ;ma ja da:Enako velja za Pavljinerka in ostalo druščino skupaj z GZS:

   • traktor

    Same pizde, ki z namerno neaktivnostjo pridobivajo posle in ugodnosti zase.

 • janez.pokoncni

  Eno vprašanje. A se komu sanja zakaj vsak mesec državne inštitucije plačajo OZS “orng dnarje”? Zanimivo bi bilo videti koliko denarja se tja steče še iz državnih firm! Jebeš takšnega partnerja v raznih “pogajanjih”, ki je odvisen od strani s katero se “kao” pogaja.

  http://erar.si/prejemnik/62841220/

  • domovina mili dom

   Enostavno, plačaš in ga držiš v šahu.
   Zato zbrcat iz proračuna vsa združenja, agencije,…… Kdor preživi z lasnim proračunom, ta naj operira interesno. Verjetno se bo potrudil za lastni denar.

  • domovina mili dom
   • janez.pokoncni

    Dobro, a ne?
    In sedaj se gremo pogajati. ;)

  • traktor

   To Janez. Resnica je da tele naše organizacije niso napravile popolnoma nič za članstvo. Še več. ker so proti volji svojega članstva, z neaktivnostjo in pasivnostjo, omogočile vse pizdarije, ki se dogajajo so eden glavnih krivcev za stanje v Sloveniji. Pizde skorumpirane.

 • xtc

  Tako OZS kot GZS je treba uikiniti in razpustiti;gre za dva socialistična relikta;polna levih prisklednikov;kvazi podjetnikov in poslovnežev;ki obstajajo zgolj in le ;če črpajo denar od države in posle;ki jih dodeljuje država ali pa po vezahvmes si rihtajo nepovratna sredstva;kredite in gulijo drugo gospodarstvo:Poznal sem kar nekaj PREDSEDNIKOV ozs PO sLOVENIJI VEČINOMA SO BILI LEVAKI in še so;nekateri celo člani ZK in levih strank;nekateri špiclji SDV itd:
  Če hoče gospodarstvo na noge se mora losati raznih GZS OZS IN SE ZOORGANIZIRATI RESNIČNO NA OSNOVI GOSPODARSTVA NE PA POLITIČNEGA ŽICANJA ZA POSLE IN DENAR:tI PRISKLEDNIKI IZ ozs in GZS BODO UNIČILI Z KOMUUNISTI sLOVENIJO;SEVEDA VSI PA BIRADI NEKE OBVEZNE ČLANARINE;ZA KRAJO ČASA IN DENARJA:
  vE PA SE ;DA ČE IZRAČUNATE STROŠEK BLAGAJN IN NABRANEGA DENARJA IN POVZROČENO KODO JE MINUS KREPAK IN ZATO TAKO OBUPNO SKRIVANJE RESNICE PREDnarodom:

 • xtc

  :;