fbpx

Populističen prosti 2. januar bo odnesel milijone evrov že tako nestabilnemu gospodarstvu

Foto: M. S.

V tajnem glasovanju Državni svet ni podprl zahteve interesne skupine delodajalcev, naj DZ ponovno odloča o uzakonitvi 2. januarja kot dela prostega dne. Za odložilni veto jih je glasovalo 14, proti pa 20 svetnikov. V interesni skupini delodajalcev so nad rezultatom popolnoma ogorčeni, saj bo obremenil že tako nestabilno gospodarstvo.

Prejšnji teden je Državni zbor sprejel spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih in tako 2. januar ponovno vrnil na seznam dela prostih dni. Prvič bomo tako 2. januarja prosti že čez nekaj dni. Ob tem sprejetju pa je interesna skupina delodajalcev pod vodstvom Milana Lukića DZ opozorila, da je predlagatelj SMC sicer ponudil populistično rešitev, a so pozabili na negativne posledice, ki jih dela prosti dan prinaša.

Slovenija začenja novo leto z rdečimi številkami
Lukić je tudi opozoril, da je vložitev zakonskega predloga v zakonodajni postopek potekala izjemno hitro in brez predhodnega usklajevanja o vsebini ter o posledicah uveljavitve predloga zakona z Ekonomsko-socialnim svetom. Prepričan je, da je predlagatelj SMC preslišal opozorila gospodarstvenikov o še vedno nestabilnem gospodarskem okolju ter da dodatni prosti delovni dan, 2. januar, delodajalcem povečuje stroške dela.

Po njegovih besedah bodo višji stroški dela v trgovini, varovanju, transportu, energetiki in javnem zdravstvu, predvsem zato, ker bodo morali delodajalci izplačati dodatke za praznično delo. Skupno ocenjuje, da bodo stroški dela v zasebnem sektorju zaradi ponovne uvedbe prostega 2. januarja višji za deset milijonov evrov, ustvarjena dodana vrednost pa se bo znižala za okrog 6,8 milijona evrov. To pomeni, da bo dobičkonosnost v le enem dnevu manjša za 16,8 milijona evrov.

Glede 2. januarja pa je analitik Boris Tomašič že pred časom dejal, da bo vlada spet razdelila bombončke ljudem. “Vsi imamo radi proste dneve, a nič ni zastonj. Gre za klasično predvolilno potezo. To je božično darilo volivcem, da bodo rekli, da jim je super vlada dala dela prosti dan. Ta vlada se dejansko norčuje iz ljudi. Drugi januar se bo imenoval Mirovanje. Simboliziral bo velikega vodjo, ki je uspel to spravit “noter” in dokazuje tudi, kaj dela sedanja vlada,” je bil do ponovne uvedbe 2. januarja za praznik kritičen Tomašič.

M. S., STA