fbpx

“Poslanci SMC želijo tudi po volitvah dobre službe na račun davkoplačevalcev”

Foto: STA

Bližajo se volitve, nekateri poslanci SMC pa že bežijo v druge službe ali si jih s predlogi zakonov ustvarjajo.

Poslanke in poslanci so na predzadnji dan februarske seje državnega zbora med drugim obravnavali predlog zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne Republike Jugoslavije v Republiki Sloveniji. Stališče poslanske skupine SDS je predstavil mag. Branko Grims, ki je poudaril, da ima ta zakon napačen naslov. “Pravilno bi se imenoval zakon o nebrzdanem dodatnem zaposlovanju propadlih kadrov SMC in drugih strank vladajoče koalicije po naslednjih volitvah. Tisto, kar naj bi bila vsebina tega zakona, se pravi, pravice manjšin, urejajo že obstoječi zakoni, ščiti slovenska ustava, ščiti posebna deklaracija in v praksi dokazuje cela vrsta zakonov, ki jih je sprejel ta državni zbor, s katerimi so bile narodnosti oziroma narodi nekdanje Jugoslavije posebej zaščiteni, njihovi člani tukaj privilegirani pri posameznih rešitvah in na sploh.”

Vlada se je skrila …
Prepričan je, da je bil zakon na dnevnem redu zgolj zato, ker se bližajo volitve: “Žal vam je predvolilni šov danes klavrno propadel, kajti Vlade Republike Slovenije danes tu ni. In to veliko pove. Prvič, po eni strani pove o odnosu vaše vlade do parlamenta, pa tudi do teme, ki je danes pred nami. Po drugi strani je, saj veste, v politiki tudi molk neke vrste sporočilo. Odsotnost vlade lahko razumemo zelo preprosto, da vlada ni hotela priti sem in povedati, da pač takega zakona ne potrebujemo, in se potem konfrontirati s predlagatelji. In se je enostavno skrila. Se pravi, stališče vlade v tem trenutku ni, da zakon podpira ali ne podpira, ampak vlada se skriva. Krasna koalicija in krasna vlada, moram reči,” je poslancem SMC nalil čistega vina.

Predvsem pa se je vprašal, ali je ta zakon sploh potreben. “Vsako od teh pravic, z vso odgovornostjo trdim, vsaka od teh narodnosti oziroma njihovi pripadniki, ki živijo danes na ozemlju Republike Slovenije, uresničujejo že v celoti. Prihajam iz Kranja, kjer obstaja cela vrsta kulturnih društev pripadnikov narodnosti nekdanje Jugoslavije, se financirajo, dobro delujejo, sodelujejo z občino, sodelujejo z drugimi republikami, sodelujejo s svojimi nekdanjimi domovinami, danes domovinami njihovih narodov. Nobenega problema ni.”

Branko Grims je imel v DZ prepričljiv nastop. Poslancem SMC je nalil čistega vina. Foto: Nova24TV

Grims vidi problem predvsem nekje drugje – bližajo se volitve, kar se pozna tudi v povečani dejavnosti poslancev SMC. “Kakšna poslanka SMC je sedaj iznenada postala direktorica bolnice, kakšna druga kakšne druge institucije in tako dalje in tako naprej. To se pravi, saj vemo, kdo najprej zapusti ladjo. Sedaj pa pripravljate mehak teren za trd pristanek, ki bo na volitvah, ker veste, da bo trd pristanek. In seveda je treba ravnati birokratsko.”

“Kaj pa je pravzaprav SMC? To je zanimiva zgodba. Poučna tudi za naprej. Imeli smo nekoč LDS, ki je postala praktično v nekaj mandatih institucionalizirana birokracija. To je tisto najslabše, kar se lahko zgodi državi. Ko birokracija postane politično organizirana, kar je levičarska bila iz prejšnjega režima in potem še zraven z levičarskim potencialom oziroma poudarki, ampak bistvo je, da je to birokracija. In potem se je to preusmerilo k Pozitivni Sloveniji, pa potem k Alenki Bratušek, danes je to SMC in v naslednjem mandatu bo to Lista Marjana Šarca, ki se, tako kot pač nekoč SMC, prikazuje kot vse kaj drugega. Ampak to je bistvo te zgodbe. Zato so potem vsi ukrepi, ki se sprejemajo, ukrepi take narave, da se povečuje zaposlovanje v javnem sektorju, da se dodatno bremeni podjetništvo in da se s tem ovira razvoj, razvojni potencial Republike Slovenije, ki je zagotovo bistveno večji, kot se kaže danes.”

Začarana spirala, ki jo lahko prekinejo samo volivci
Grims še ugotavlja, da ob pregledu zakonov oziroma rešitev ni take(ga), ki “ne bi bila tako izvedena, da je na koncu povzročila dodatno zaposlovanje, birokracijo torej, v javnem sektorju, dodatno obremenila podjetništvo in to gre v nedogled. Začarana spirala, ki jo lahko prekinejo samo volivci, če enkrat za spremembo ne nasedejo novim obrazom in s tem mimogrede poskrbijo tudi za lastno varnost, saj je znano, da je najnovejši murglsko komponirani novi obraz že javno razglasil, da hoče najprej podreti vse varovalne ograje in torej spustiti ilegalne migrante neovirano na ozemlje Republike Slovenije.”

“Igra, ki se jo greste, je tudi nevarna. Kajti igra, in tudi to je najbrž danes razlog, da danes vlade ni tukaj, je v tem, da potem hočete dokazovati, da so nekateri veliki branitelji pravic in zagovorniki narodov in narodnosti nekdanje SFRJ, drugi jim pa nasprotujejo. To seveda ni res, in to vsi zelo dobro veste. Gre pa za vprašanje, čemu in na kakšen način dajemo prednost – ali dajemo prednost lastnim državljankam in državljanom v vsem na enak način in z enakimi merili ali pa se forsira samo točno določene skupine. In to vi počnete. ‘Pumpati’ eno narodnost proti drugi je pa ekstremno nevarno početje.”

Ob tem se Grimsu zdi zanimivo, da se poslanci SMC te igre lotevajo prav v predvolilnem obdobju. “To veliko pove o vas, pa tudi o času, v katerem živimo. Verjamem pa, to je človeško, da si želite tudi po volitvah imeti dobre zaposlitve na račun davkoplačevalcev, pa mesta v raznoraznih kolektivnih organih, kjer boste vlekli mastne sejnine, in tako naprej. In to rešujete torej na birokratski način.” Zaključil je še, da v SDS tega zakona, “ker je nepotreben, do pripadnikov narodov nekdanje SFRJ pa tudi poniževalen, žaljiv, ker jih jemlje kot tiste, ki ne bodo spregledali te igre, vsekakor ne bomo podprli”.

M. S.