Poslanec Grims: “Absurdno je, da država nima prav nikakršnega odgovora niti na tako temeljno vprašanje, kot koliko je sploh dejansko Slovencev”

Mag. Branko Grims (Foto: posnetek zaslona)

Slovenci so kot narod po samem ustavnem temelju samostojne Slovenije neločljiv konstitutivni del slovenske državnosti in s tem Republike Slovenije, vseeno pa dandanes ni nikakršnih podatkov, koliko Slovencev sploh živi v Sloveniji, saj je bilo vprašanje o narodni pripadnosti in veroizpovedi pred časom umaknjeno iz popisa prebivalstva.

“Rubriki o narodni pripadnosti in veroizpovedi sta bili kot neobvezni še vključeni v predzadnji popis prebivalstva, iz zadnjega pa sta bili žal izpuščeni, kar je povzročilo številne polemike in težave,” je povedal poslanec SDS Branko Grims.

Pri tem je Grims opozoril, da skoraj vse evropske države v taki ali drugačni obliki zbirajo tudi podatke o narodni pripadnosti in veroizpovedi svojih državljanov. “Ne glede na to, ali so ti podatki zbrani kot obvezni ali pa je prepuščeno posamezniku, da se o narodni pripadnosti in veroizpovedi prostovoljno izjasni samo, če to želi, so ti podatki izjemno pomembni za izdelavo analiz in sprejemanje odločitev v spreminjajočem se, globaliziranem svetu.”

Vprašanji o veroizpovedi in narodni pripadnosti črtani
Vseeno so v Sloveniji rubriki o narodni pripadnosti in veroizpovedi na predzadnjem popisu prebivalstva črtali. To je povzročilo tako številne polemike kot tudi težave. “Absurdno je, da država nima prav nikakršnega odgovora niti na tako temeljno vprašanje, kot koliko je sploh dejansko Slovencev,” je dodal Grims.

Grimsa je zato v poslanskem vprašanju, ki ga je naslovil na Vlado Republike Slovenije, zanimalo: “Ali bosta v naslednji popis prebivalstva ponovno vključeni rubriki o narodni pripadnosti in veroizpovedi, vsaj kot neobvezni rubriki, na kateri je odgovor prostovoljen?”

Sporočilo poslal(a): Damjana Kavčič/SURS/GOVSpoštovani gospod Babič,hvala za vaša vprašanja.Tudi naslednji popis…

Gepostet von Blaž Babič am Montag, 9. September 2019

Kakor je pojasnil Grims, vprašanji sami po sebi nikakor nista sporni. “Glede na doseženo soglasje, da vključitev rubrik o narodni pripadnosti in veroizpovedi kot neobveznih rubrik, ki se izpolnijo prostovoljno, nikakor ne more biti ustavno pravno sporno, je več kot upravičeno pričakovati, da bosta ponovno vključeni v naslednji popis prebivalstva. To je izjemno pomembno, saj se že pripravlja nov popis prebivalstva Republike Slovenije.”

A medtem, ko Grims vladi Marjana Šarca postavlja neprijetna vprašanja, Blaž Babič poroča, da so mu iz Statističnega urada RS sporočili, da bo tudi naslednji popis prebivalstva v Sloveniji registrski. Kakor so zapisali, “podatka o narodnosti in veroizpovedi v Popisu prebivalstva 2021 ne bo”, saj ti podatki “niso na voljo v nobenem administrativnem viru v Sloveniji”.

Ivan Šokić

 • totex39

  Potrebno bo izpeljati točni popis slovenskega prebivalstva in ne registrski, pol je bolje, da se ne dela nič, ker je škoda denarja za tako privlečeno dokumentacijo, kjer bodo označeni vsi pretepenci kot Slovenci.

 • Janez Novak

  Globalistom ni mar za narode. Obratno: njihov cilj je odpraviti narode. Globalisti pa so na levici in desnici. Juncker, Merklova, Macron … so desničarji, a so prav tako globalisti. Tudi papež je globalist.

  • antimur

   Ne kar povprek obtoževati. NSi naj bi tudi bila desna stranka, pa je hujša kot Levica, sploh od kar sta jo zajahala izdajalca nad izdajalci Novačka in Tonin.

 • Skrajno Desni

  Grims najbolje je da Slovence poiščeš v tujini, v Sloveniji boš Slovence kmalu preštel na prste ene roke.

 • rubec

  Saj niti tega ne vedo, koliko popravcev je imal predsednik vlade. Eni pravijo 6, eni pa celo 8.

  • Anton

   če mene vprašaš, glede nato, da ne zna niti en stavek normalno sestaviti,ne da se bi se mu smejali so mu izobrazbo šenkali, sej nebi bil edini s ponarejeno diplomo

   sarkazem press

   • samotoje

    Diploma na AGRFT nima nobene zveze z znanjem ali razgledanostjo. Samo to je.

   • totex39

    To, da je imel 6 popravcev na lesarski šoli, pol pa naj bi diplomiral na AGRFT pa je res malo čudno. Lahko razumemo, da je šola tako enostavna ali pa so mu podarili diplomo.

    • me

     tam je stroka , ki ne zna speči jajc.

  • Anton

   no sej če pa 6 obrneš na glavo jih dobiš 9

   sarkazem press

  • zokispoki

   Kaj tukaj ni jasno? Sfukat nas hocjo. Zadnji popis, kjer smo se lahko deklarilari je bil 2001. Ce to ne bo mogoce se na naslednjem popisu (kdaj je ta? 2021?)prebivalstva smo gotovi ! To pomeni, da bo kar naenrat, na kaksnem od prihodnjih popisov 50 % prebivalstva cefurske in kamelentreiberske origin, kenede !? Upam, da bodo vsi politiki,domoljubi, ob nasi podpori zagnali ustrezen rompompom, in postavili stvari na pravo mesto !

  • Mojca pokraculja

   Sej tud on sam ne ve, je..iga.

 • Anton

  že Marija Tereza v 18 stoletju se dobro zavedla pomembnosti tega vprašanja, ti naši levičarji pa meni nič tebi nič so to dali na drugi tir. Je pa res, to pa moramo upoštevati, da je je bila slednja znana po reformah, komunajzerji pa od leta 1945 niso na tem področju naredili prav nič za prid ljudi, razen če upoštevamo pod reforme, številne likvidacije, katerih je vršila udba?

  sarkazem press

  • samotoje

   Likvidacije je treba razumeti kot antropološke reforme.

 • Boco

  Da ponovim znamenito izjavo tov. Milana.
  Narod ne obstaja, narod je samo konstrukt.
  Včasih so temu komunisti rekli internacionalizem, zdaj pa temu pravijo globalizem.
  Takšen odnos do slovenskega naroda pač potem imamo če so levaki na oblasti.
  Grozno. Sami sebe uničujemo.
  Nam pa non stop vbijajo v glavo, da če ne bi bilo partizanov bi govorili nemško. Pizde zmešane in lažnive komunistične.

  • tomven

   Jest govorim glih tko, tud če so nas bolhači rešili. Spet lažejo

  • pajot

   Ni mi pa jasno,zakaj nemci,ki so vojno izgubili,še zmeraj govorijo nemško?

   • Igor Kavalar

    Men ni jasno zakaj kot zmagovalci, še vedno delamo za njih in zakaj imamo od poražencev nižje plače?

 • Coeus

  “Rubriki o narodni pripadnosti in veroizpovedi sta bili kot neobvezni še vključeni v predzadnji popis prebivalstva, iz zadnjega pa sta bili žal izpuščeni, kar je povzročilo številne polemike in težave,” je povedal
  poslanec SDS Branko Grims.”

  Kaksne polemike in tezave je to povzrocilo?

  Kaksno vprasanje je vprasanje o narodni pripadnosti? A tale Grims resnicno misli, da bo na to vprasanje dobil odgovore, ki bodo karkoli uporabnega povedali? Kaksen problem pa je napisati narodno pripadnost po dnevni potrebi ali zelji?

  Tudi vprasanje o veroizpovedi je podobno nesmiselno.

  Grims znova dokazuje, da lahko vsak bebcek pride v parlament in tam malo meglo mesa in se dela pomembnega, ko reklamira svojo neumnost.

  Bi pa uzakonil, da nobena verska skupnost nima nikakrsnih pravic do olajsav, podpore, javnih sredstev,… ipd. s strani drzave. Saj tudi v ustavi pise, da sta vera in cerkev loceni in cas je, da bi dejansko temu bilo tako. Skratka, da so enako obravnavane, kot vsi ostali… brez kakrsnega koli privilegija.

  • macon

   Vsak se lahko izreče za karkoli, tudi za Feničana, in to je normalno. Enako glede religije. Nenormalno je, da se ta informacija ne zajema v državni popis, po mojem je v toku močan proces raznarodovanja in ko bo končno delan tudi popis z narodnim in religijskim vprašanjem, bomo Slovenci verjetno že manjšina v lastni državi.

   Komunisti, ki se delajo patriote, so najhujši sovražnik slovenskega naroda in žal tudi najbolj uspešen.

   • Coeus

    In kaj po tvoje dela nekoga Slovenca? To, da se na popisu deklarira kot Slovenec?

    SDS se npr. tudi deklarira kot demokratska stranka… pa je v resnici totalisticno enoumna, bolj neumna, ce smo posteni, diktatura Janse, kjer nihce nima pravice, da se z Janso ne bi strinjal. ;)

  • matjaž

   Planktonarji bodite kar želite, nam pa pustite, da smo v državi Slovencev Slovenci. Narodnost se mora evidentirati! Možnost pa dati planktonarjem, da se tako opredelijo. Demokracija planktonarjem ni blizu!

   • Coeus

    Tole je pa moralo boleti, ko si tisti dve mozganci celici, ki jih premores, nenormalno obremenil, da si spisal ta umotvor :D

  • Jan Kovalski

   Cerkev je ločena od države, ti pa si ločen od pameti.
   V Ustavi piše da je Slovenija država ” … ki temelji na trajni in neodtujljivi
   pravici slovenskega naroda do samoodločbe. ”
   Že zaradi tega je pomembno vedeti za nacionalno pripadnost državljanov.

   • Steiermark

    Čeprav tega o trajni in neodtujlivi pravici niso in ne upoštevajo pri Štajerska. Seveda s takšnim nadaljevanjem, izbrisa narodne pripadnosti, tudi in predvsem za Slovence ni nič pozitivnega – počasi bodo končali, kot smo mi Štajerci, kot neobstoječi narod, na lastni zemli!

    • Boco

     Bo Šiško s Štajersko vardo poskrbel, da temu ne bo tako.

     • Steiermark

      V to pa močno dvomim, da bi v tej smeri za karkoli, v prid Štajerski, poskrbeli on in njegovi trebuharji, polni pira….

     • totex39

      Kot je meni znano Šiško časti generala Maistra, ki je kriv, da se nam sedaj to dogaja.

    • Vera

     Kaj po tvoje Štajerci nismo Slovenci ?

     • Steiermark

      Ne, nismo! Seveda avtohtoni Štajerci, nemškega rodu, ki so bili velika večina, vse do okupacije maistra, 1918, ki nam je odvzel vse pravice in na naredil za drugorazredne, če si le imel priimek oz. pripadnost Germanom! In verjetno tudi tega ne veš, da so bili “Slovenci” Kranjci (ki so okupirali Štajersko), Štajerci pa vedno Štajerci.

   • Coeus

    Ce predvsem ti ne bi bil locen od pameti, ne bi pisal taksnih bedarij kot jih. Cerkev je od drzave locena samo na papirju… drugace pa niti priblizno. Prejemajo subvencije imajo olajsave, svojim vernikom diktirajo koga voliti in so tudi drugace politicno aktivni,…

    In kaj od tega ne razumes?

    Dokler se nacionalna pripadnost vpise po lastni zelji in trenutni potrebi je to popolnoma nepomembna informacija. Priblizno tako, ko se totalitaristicna stranka SDS, prodaja kot demokraticna.

  • tramal

   Cerkev je bila v Sloveniji veliko let pred komunisti in takšnimi bedaki kot si ti.

   • Coeus

    Slovenci oz. nasi predniki so bili na tem ozemlju se veliko prej kot cerkev in taksni bedaki kot si ti.

    In bedaki tvoje sorte, s tabo vred, mislite, da so nasi predniki komaj cakali da jih RKC na silo vpelje v to bebavo vero, pokrade ogromno zemlje, ki je bila vcasih v lasti ljudi in vam pere mozgane ze stoletja.

    • tramal

     Bedanec.Vernik postaneš sam ,ko spoznaš da se nisi razvil iz opice tako kot ti .Nobeden ne sili nikogar da postane vernik in Cerkev nikogar ni pokradla.Ostani opica naprej ,ker to tudi si.

     • Coeus

      No ja, ni vas dosti taksnih, ki mislite, da ste od nekega Boga poslani na zemljo. Po neumnostih, ki jih pises, so opice svetlobna leta pred tabo, kar se inteligence tice. Dandanes RKC vsaj s silo ne spreobraca nevernike, kar so poceli nedolgo nazaj.. par stoletij nazaj. Toliko kot je cerkev oz RKC pokradla, pobila ljudi in ostalih svinjarij naredila v svoji zgodovini, verjetno ni nobena druga vera.

      Ampak bedaki, kot si ti, tega tako nikoli ne boste priznali… zato ste pa verniki oz dovolj zabiti, da vam vsak “vas” lahko vse proda. :D

     • tramal

      Bedak ,vse največje vere priznavajo Boga ,to je priblišno pet miljard,v opice pa verjameš ti in še par opic.

     • Coeus

      Vse najvecje vere res “priznavajo” Boga… hudic je, ker ne istega. Ce bi Bog dejansko obstajal, te dileme ne bi bilo. Vera je pac samo ena v vrsti orodij za kontrolo bedakov in neumnih, kot si ti in tebi podobni.

      V opice pa seveda verjamem… si jih lahko grem pogledat v zivalski vrt in se prepricam o njihovem obstoju.

      Ko bos lahko ti na tak nacin dokazal obstoj Boga, se bova pa dalje pogovarjala. Do takrat pa le uzivaj v svoji neumnosti in se tolazi, da nisi bedak, ker verjames v pravljice. :D

     • tramal

      Še enkrat si izpadel bedak.Bog je eden ,samo da ga neke vere imenujejo drugače .Vse pa izhajajo iz Svetega Pisma.Ni ti treba hodit v živalski vrt da vidiš opco,je dost da se pogledaš v ogledalo.

     • Coeus

      Ti si sele retardiran… seveda vse vere izhajajo iz svetega pisma, bedak. na svetu je okoli 300 bogov in od tega jih velika vecina nima popolnoma nobene veze s svetim pismom.

      Raje utihni preden se vecjega idiota naredis iz sebe, kot si ze. V primerjavi s tabo so opice svetlobna leta pred tabo, kar se inteligence tice.

      Pravi SDS material… retardiran do konca pa misli, da je pameten… kot Jansa :D

     • tramal

      Ti ne ločiš vere od sekte.Sekta ste tudi vi komunajzerji ki verujete v svojega boga kučana.

     • Coeus

      Ti niti ne ves kaj pomeni vera in kaj sekta se manj pa kaj je Bog. In ce vi bedaki verjamete vsakemu bebcku, ki je “vas”, to se zdalec ne pomeni, da smo vsi ostali, ki tem bedarijam ne nasedamo, komunajzerji. Ampak za bedake tvoje sorte je svet tako crno bel.

      Zato pa smo tam kjer smo. Nesposobna levica na oblasti in se precej bolj nesposobna desnica, ki bi naj bila opozicija. V resnici pa ste sami prikoritniki, ki ste zadovoljni z drobtinicami, ki vam jih vladajoci mecejo iz mize.

 • Skrajno Desni

  Le kdo bo pa štel Slovence, nima smisla saj jih nič ni.

 • tomven

  Vprašanje o narodni pripadnosti umaknjeno iz popisa. Vse to z namenom… Ja sam Slovenac, nema veze jesam ili nisam. Slovenac sam. Krivi so pa izdajalci, ki so dvignili umazane roke. Gnide

 • Dragan Krstič

  Po volilnih rezultatih zadnjih let je v Sloveniji vedno manj Slovencev, največ je zombijev. Če bi bili Slovenci v večini ne bi dovolili da rdeče vladne stranke spreminjajo Slovenijo v rusko gubernijo, zombijem pa je vseeno.

 • Unikatna

  To o narodni pripadnosti bi moralo biti, da sploh vemo koliko je vseh! Kako pa potem vedo koliko procentov je Slovencev, Hrvatov, Srbov, Bošnjakov in ostalih? Itak pa smo ex-Yu v malem.

  • samotoje

   ZKS ve, da je na pravi poti in to je vse, kar jih zanima.

 • Steiermark

  Dvomim, da bodo uvedli to vprašanje, saj bi se potem javno razkrilo, da na oblasti Slovencev sploh ni in še tisti, ki bi naj bili, so “mešanci” ali pa 100 % jugosi….. Sicer pa, za mater se ve, za očeta pa ne! In danes se nam to maščuje, z vseh plati…..

  • freddie69

   šteyer …. tokrat n8ti papež ni več vaš zaveznik v mislih
   https://www.vecer.com/papez
   so dobil8 že fse gozdove, gradove , grunte??

 • Dragan Krstič

  Kako se lahko ugotovi kdo je čisti Slovenec, kdo je pol Slovenec in kdo ni Slovenec. Kaj ste patetično bolani skupaj z Grimssom. To predalčkanje4 Slovenijo ne bo pripeljalo daleč. A če jaz spremenim ime in priimek v Janeza Novaka bom pa čisti Slovenec? Kaj pa čiste čefurke ki se poročijo s čistimi Slovenci. A s spremembo priimka postanejo čiste Slovenke? Kaj pa potomci? A so čisti Slovenci če imajo slovenske priimke? Po priimku sodeč tudi Grims ni čisti Slovenec, A je potem nečisti Slovenec?

  • macon

   Pač poveš, kar se počutiš, da si. Ne gre samo za starševsko kri, temveč za kulturno pripadnost, za vsakodnevno uporabo jezika. Za jezik v katerem sanjaš.

   Grims je imel verjetno kake nemške prednike nekoč nazaj.

   • Steiermark

    Grims in mrasikdo drugi jih še vedno imamo, čeprav so nam to po 1. sv. v. odvzeli oz. izbrisali in postali smo brezpravni, brez pripadnosti svojim prednikom, narod, ki se je moral podrediti maistru, kasneje pa tudi srbom, kot to velja še danes! Avtohtoni Štajerci smo ostali brez narodnostnih pravic (odvzeli so nam vse, pravico do materinega jezika – nemškega, pravico do izrekanja pripadnosti svoji narodnostni skupnosti itd. Postali smo “nevidni” in zanikani , na svojem!

   • Dragan Krstič

    S tem se pa strinjam. Sem že večkrat napisal da je Slovenec vsak državljan Slovenije ki smatra Slovnijo za svojo domovino, govori slovensko, se onaša in sprejema kulturne in civilizacijske norme in način življenja ki je uveljavljen v srednji Evropi, je aktiven član družbe in živi od svojega dela, sevda pod pogojem da je zdrav in sposoben delati. Ne more pa nekdo odločati za druge a je Slovenec ali ni. Saj nismo v nacistični Nemčiji ko je Goebbels določal kdo je arijec in kdo ne.

    • tramal

     Se strinjam,da kdor se ima za Slovenca,spoštuje Slovenijo in sprejme slovenske zakone in navade ,je Slovenec in to večji od izdajalskih komunajzerjev.

    • Steiermark

     Slovenec se ne postane ampak se rodi, z geni, katerih pa nikomur nemoreš odvzeti. Odvzameš mu lahko ali prepoveš, njegov jezik, kulturo itd. Z geni pa se rodiš in umreš! Zato tudi Kitajec nikoli ne postane Slovenec ampak samo slovenski državljan!

     • macon

      Glej enega Taijija Tokuhiso, ki bolje govori slovensko kot večina Slovencev, mamo ima Slovenko in očeta Japonca. Izgleda bolj Japonec in kar se mene tiče mu takoj priznam, da je Slovenec.

      Geni niso vse, pomembna je tudi kulturna pripadnost.

     • Steiermark

      Se strinjam, vendar si v tem primeru malo kotradiktoren, saj če je njegva mati Slovenka je tudi on, vsaj do polovice Slovenec, ter je pohvalno za mater, da mu je poleg genov dala tudi slovensko kulturo in svoj jezik!

    • macon

     Zame je čefur samo jugoprimitivec, ki po desetletjih ne zna slovenskega jezika in se šlepa na sociali. Vsako delo je častno, nečastno je delati se ubogega, da kradeš državi.

     Celo življenje sem živel v blokih s po pol ljudi s poreklom iz juga in več sem se družil z njimi kot z bolj potuhnjenimi Slovenci, v Srbijo in Hrvaško pa rad hodim.

     • ljubinica

      Iz tvojega posta je razvidno, da dobro razlikujes med Slovenci in neslovenci.
      Ne gre za to, kdo je posten, ampak se sprasujemo, kdo je Slovenec.

    • ljubinica

     “Ne more pa nekdo odlocati za druge, a je Slovenec ali ni.”
     O tem, kdo je Slovenec, odlocajo Slovenci. Ga sprejmejo za svojega ali pa ne.
     Je Jankovic Slovenec?

  • šmentanamuha

   Če se opredeliš za Slovenca, si Slovenec, genetika pride šele po tem. Tako jaz vidim stvari.

   • Dragan Krstič

    Če bi šli po genetiki v Sloveniji ni čistega Slovenca.Če komu zto ni jasno potem je čistzi Slovenec.

    • pajot

     Pusti genetiko. Po moje je slovenec tisti,ki se rodi v Sloveniji. Pa čeprav ima starše iz Zimbabveja.

     • ljubinica

      Ne ni.
      V drugi generaciji se ni Slovenec.

   • ljubinica

    Ni tako preprosto.
    (Po tvoji logiki si to, za kar se opredelis. Ce se opredelis za osebo brez spola in zahtevas, da te vsi naslavljajo z ono, moramo vsi ubogati tvoje kaprice …)
    A ce se Slovenec preseli v Pakistan, tam zivi nekaj let in se proglasi za Pakistanca, potem je Pakistanec?
    Seveda ne.

    • šmentanamuha

     Če se počuti kot Pakistanec, potem je Pakistanec, ker to pomeni, da je prevzel jezik, način razmišljanja in kulturne običaje sredine, v kateri živi. Pripadati nekemu narodu, je stvar duha,ker želiš s svojim delovanjem prispevati k prosperiteti družbe, v kateri se dobro počutiš in te je sprejela. Narobe je, če živiš v Sloveniji in se greš Pakistanca ali Srba ali kar koli, namerno provociraš okolje s svojim stilom oblačenja, tako kot to počno muslimanke z rjuhami na glavi, se ne želiš naučiti jezika sredine, v kateri živiš, tako kot to počno balkanjerosi, žališ Slovence in vsiljuješ neko svojo nacionalno identiteto in hkrati zavračaš večinski narod, zaradi katerega je bila ta država ustanovljena.
     Skratka, zame je večji Slovenec Pakistanec, ki se bo potrudil vključiti v slovensko družbo na vse zgoraj naštete načine (kar je sicer malo verjetno, pa vendar), kot pa en neozaveščen slovencelj, ki ne spoštuje dejstva, da imamo svojo državo, jezik, … in se mu zdi, da mu je država nekaj dolžna in ne razmišlja, kaj lahko on sam doprinese k boljši državi, k boljši družbi in se mu zdi superiorno vse, kar imajo tujci in kurc gleda to Slovenijo.
     Lep primer rojenega neslovenca je pevec Isaac Palma iz Argentine, se mi zdi. V njem je več Slovenca kot v mnogih tistih, ki se radi tolčejo po prsih s svojo čistostjo. Kulture naroda ne ustvarjajo geni, ampak daljše skupno bivanje in ustvarjanje na nekem prostoru, ki se nazadnje preoblikuje v narodno identiteto. Zato pravim, da je biti Slovenec ali pa kaj drugega, stvar duha in srca. Zato pričakujem od tistih, ki se ne počutijo Slovenci, da odidejo iz naše države in si poiščejo okolje, ki mu bodo lahko pripadali.To je njihova pravica. In dobrodošli vsi, ki so pripravljeni nekaj narediti za Slovenijo in razvijati slovensko kulturo.

  • Princ Butelezi

   Srbi hudo jamrajo da so jim Albanci ukradli Kosovo, a kako lahko Srbi sploh ugotovijo, kdo je čisti Srb in čisti Albanec? Po barvi las? Po številu kromosomov? Bi bil car Dušan Srb, če bi bil njegov oče Albanec?

   Koga ti to farbaš, Krstiću?

  • ljubinica

   Cisti Slovenec je tisti, ki ga Slovenci dojemajo, priznavajo za Slovenca.
   To bo jasno, ko bo vojna.
   Poglejte Bosno.
   V vojni se je tocno vedelo, kdo je Srb, kdo Hrvat in kdo Musliman.

 • Antonius

  Absurd je, da volivci Slovenci že 24 let volijo velezdajalčevo *opcijo*, ki z njegovimi levičarskimi vladami že ves čas delajo na tem, da do temeljev spodkopljejo in razredčijo SlovEnstvo.

  • Mojca pokraculja

   Absurd je, da je slovenski folk toliko tup, neumen, zabit, neveden, zahojen…. da ne vidi, kako kucan ves čas načrtno raznoroduje Slovence.

  • freddie69

   tonček….tokrat niti papež ni več vaš zaveznik v mislih
   https://www.vecer.com/papez
   so dobil8 že fse gozdove, gradove , grunte??

 • althar

  Taka vprašanja prepoveduje genocidna globalistična kabala. Povsod, razen seveda v Izraelu.

  • ljubinica

   Tole je bistvo.

 • if

  Edvard Kardelj, šef KPS, kot kominternovec 23.8.1939 sopodpisnik pakta s Hitlerjem, v svoji knjigi Razvoj
  slovenskega narodnega vprašanja: “Komunizem bo odpravil narod in tako pripravil spajanje narodov.”

  V času Boruta Pahorja kot predsednika vlade RS, je njegova vlada izdala Belo knjigo: “Z veliko verjetnostjo je mogoče predvidevati, da bo Slovenija postajala večkulturna država, ki bo zaznamovana z intenzivnejšimi medkulturnimi vplivi, zato je potrebno že danes misliti na prihodnje razmere in pripravljati sedanje generacije na življenje v spremenjenih razmerah.”
  https://kavarnahayek.wordpress.com/2016/03/07/desetletja-so-bile-generacije-evropejcev-vzgajane-naj-sovrazijo-same-sebe/

  • Janez Novak

   Komunisti se sploh niso zavedali, da jim je Marx pripravil ideološko platformo, za katero so mislili, da je njihova, v resnici pa jim je bila implantirana s strani recimo temu plutokratskih (proto)globalistov. Ideje o izginotju narodov so globalistične ideje. Globalistična plutokracija, ki deluje na globalnem svetovnem trgu, se ne istoveti z nobenim narodom. Njih zanima biznis na planetarni ravni. Želijo si prost pretok kapitala, blaga in storitev ter ljudi na svetovni ravni. Zanimivo je, da so tudi danes največji fanatiki za vse nore ideje (globalno segrevanje, LBTH, neomejene migracije, “teorija” spola …) , ki jih producira zakulisni plutokratski globalistični klan v svojem interesu, spet fanatični levičarji.. Zgodovina se očitno res ponavlja. Spet se bomo pošteno opekli.

  • neuralinkn1

   Leta 1939 pakt s Hitlerjem ni bil mogoč, ker nas je napadel šele dve leti kasneje, ti nisi pameten in ne veš kaj govoriš.

 • Blaž Babič

  Hvala poslancu Branku Grimsu, da je pomagal odpreti še kako pomembno javno razpravo o tem temeljnem vprašanju, #Popis2021.

  • Šarko Janshari

   Bleže Babić

  • Hugo

   Veš, da iz tega ne bo nič, saj je Grims zadolžen v stranki SDS, za benevolentni suport identitarcem. Brščič na tvoje “razkritje” ni trznil. Kaj pa pravi Laris Gaiser?

  • Ana Job

   Čestitam, Blaž Babič! Kapo dol pred tako pogumnimi kot si ti! Premike lahko naredijo le ljudje tvojega kova – s poštenostjo in domoljubjem v srcu.

 • if

  Vprašanje Sloveniji!

  Kdo bo čez dve, tri desetletja še pel slovensko himno Zdravico (6. člen ustave RS), komu bo peta slovenska Zdravica, kateremu narodu, če slovenskega ne bo, ker slovenstva ne bo, zakaj bi jo sploh še peli?
  Kdo bo s praktičnim živetjem slovenstva zajetega v vsebini ustavne himne Zdravice vzdrževal slovenski narod?

  Slovenstvo je napadano, brutalno, z vseh topov tolčejo po njem, najbolj razbijalni so neokomunistični topovi združeni z naklepno nekontroliranimi migracijami, potrošništvom in demografsko zimo.

 • me

  še tisti ki smo bomo počasi odšli iz te podalpske vukojebine!

 • Lisjak

  Politiki so nas nategnili že takrat (23.12.1991),ko so sprejemali ustavo saj v 3.členu ustave piše,da Slovenija ni država Slovenskega naroda,ampak je država vseh svoji državljank in državljanov.

  • Andrej

   Zato pa talajo državljanstvo vsakemu, za katerega računajo, da jih bo volil.

   • neuralinkn1

    Državljanstva je naša peta kolona podarila par sto tisoč rojakom iz Hrvaške, hrvaških delov bosne in Albanije, po osamosvojitvi, pa so jih vsako leto nažokali še približno 40.000 na leto. In Slovenije ni več, hrvatom ni treba živeti v dveh državah.

  • neuralinkn1

   Na prvem samostohmjnem plebiscitu si se lahko odločil, če si krščan, komunist sli cigan.

 • tramal

  Vsloveniji je manj kot milion Slovencev ,po svetu pa več kot milijon.To pove vse.

  • neuralinkn1

   Tudi v drugih državah izvajajo popise, prosim povej mi kje se je milijon tujcev izjasnilo, da so slovenci, ker tega ni.
   Niti na koroškem in v Trstu ne boš našel sto tisoč slovencev, to so zdaj sami italijani, avstrijci in hrvati.

   • Franjo Trojner

    Kak kaj tvoj pašaluk?

   • tramal

    Bedanec .Miljon Slovencev je šlo v tujino ,samo da je prejela tuje državljanstvo večina od njih.

 • Stric iz ozadja

  Kaj je fora, ce se vsak lahko sam opredeli ali pa se sploh ne. Zelo “dober” odgovor na vprasanje koliko je sploh dejansko Slovencev.

 • Andrej

  Glede na koncerte v Stožicah vsaj v Ljubljani ni skoraj nobenega Slovenca več.

 • antimur

  To je več kot genocid nad slovenskim narodom. To počnejo iz dveh razlogov, prvič, da Slovence izbrišejo za vedno, drugič pa zaradi tega, da čefurski kriminal in zločine posplošijo in smo pred svetom za njihov kriminal in zločine krivi enako Slovenci kot ta primitivna južnjaška drhal. Najmanj kar je, je potrebno to posredovati na sodišče v Stasbuorg. Halo, gre se za celoten slovenski narod, to je enako kot masovni zločin. Ta prasec Kučan, ki sovraži Slovence in vse kar je slovenskega, pa hara po Sloveniji, kot da bi bil njen dedni upravičenec. Menim, da je za takšne zločine bolj kot sodstvo, priporočljivo Brglezovo naravno pravo.

  • neuralinkn1

   Vsaj polovica slovencev so po rodu hrvati. Zakaj potem obstaja Slovenija, hrvati hočejo živeti v večji Hrvaški, menda ne mislijo še na severu gledati same srbe.

   • Franjo Trojner

    Čuj, Kosovo nič več ni del Srbije, pa ste se Srbi tak vun metali, da kosti v bitki od Turkov premaganih Srbov nikoli ne bodo ležale izven Srbije.

 • Andrej

  Brez veze, za tistih par Slovencev nima smisla delat dodatnih stroškov. Slovenci so se leta 1991 odločili, da bodo sledili Kučanu in s tem podpisali smrtno obsodbo. Demos je takrat nekaj bluzil, a komunisti temeljito popravljajo vse, kar je takrat Demos zavozil. Je že popravljeno.
  Dokončno je slovenski narod podpisal svojo smrt z izvolitvijo Janeza Drnovška, predsednika predsedstva SFRJ. Preverjen komunist iz CK ZKJ je postal predsednik vlade RS in predsednik RS.
  Drugačen konec kot izničenje Slovenije sploh ni možen. Slovenije naših očetov. Slovenija bo še, a bo sestavljena iz Mujotov, Abdulov, Mehmedov, pa Fate, Lejle, Samire in podobne bodo Slovenke.
  Tako smo se odločili.

 • neuralinkn1

  Lepo naj vsak pove, če je srb, hrvat ali albanec, da se lahko ločimo in gremo vsak na svojo stran.
  Kdor misli, da je veren, naj slovencem pokaže kje se skriva Bog, sicer bi bilo treba tem državljanom ugotoviti opravilno nesposobnost oziroma itak spadajo med hrvate ali bosanske muslimane.

 • neuralinkn1

  Ob osamosvojitvi, so se vsi slovenski hrvati izjasnili kot slovenci, danes je migriralo k nam že toliko sosedov, da se čudijo zakaj jih to sploh sprašujemo, Slovenija je itak zahodna Hrvaška.
  Koliko slovencev smo izgubili v Piranski uvali in vseh krajih ob meju z ustaši, niti enega zgleda, niti en se ni pritožil, da je zaradi Pahorjevih petokolonašev ostal izven svoje domovine. Odkar so hrvati v EU, ni več pomembno in naenkrat nihče od njih nikoli ni bil pravi slovenec.

  • Franjo Trojner

   Je reko Srbin! Čuj zdaj, ko so vas še Kosovci sfukali je pa Srbija mala, nepomebna siromašna država kaj?
   V košarki na SP, so vam v odsotnosti SLOVENCEV pa Španci in Argentinci pokazali kam sodite. Ha, ha, ha svetovni prvaki na gobcu, v košarki pa malo morgen. Ha, ha, ha…

 • Franjo Trojner

  Manj, kot 1 milijon, morda 600 000!
  Da, smo že manjšina v lastni državi.
  Glede na pospešeno izseljevanje Slovencev iz države in pospešeno priseljevanje neslovencev v državo, na teh nekoč naših prostorih čez 100 let Slovencev več ne bo.
  Sicer pa ne vem zakaj se čudite? Že lep čas združene levičarske sile iz celega sveta želijo narediti konec beli Evropi

  • neuralinkn1

   Prav imaš, Franjo je lepo hrvaško ime, noben Hrvat ne bo pljuval po Hrvaški in tudi po Sloveniji ne bi, če bi bili bolj podobni hrvatom.

   • Franjo Trojner

    Čuj a si ti Srb? Ne jaz in ne moji predniki Hrvati niso. Sem pa danes prvič slišal, da je Franjo hrvaško ime, ker ti tako trdiš.

    • Hugo

     Franjo je hrvaško ime za nemški Franz in slovenski Franc. Tako, da boš danes to “slišal” še enkrat.

     • Franjo Trojner

      Tvoje ime izvira iz Kosova?

    • neuralinkn1

     Franjo… Tuđman?

     • Franjo Trojner

      Lepo, da imam enako ime, kot nekdanji predsednik sosednje države. Tvoje ime mora biti pa zelo smešno, da ga skrivaš pred javnostjo. In tudi svojega priimka se sramuješ, kaj?
      A te je sram tvoje familije, tvojih korenin? Gotovo da, ker svoje ime in priimek skrivaš pred janostjo!

 • Novakec1

  Šerbi od Agropopa vpraši.

 • Šarko Janshari

  Pristni Slovenci so izključno tisti z zamrznjeno partijsko knjižico.

 • Sonce

  Kako, da ne ena ne druga desna vlada, ni izvedla popisa prebivalstva, z rubrikama o narodni pripadnosti in veroizpovedi?

  Absurdno.

  Kučan je kriv.

 • Hugo

  Ko berem komente, opažam, da so naši Hrvati na portalu jezni na Grimsovo pobudo.

 • Nata

  + + + + + + bravo ! Tole pa ne sme kar tako mimo nas !
  Oboje je važno !! Narodnost in vera .

  Le kateri hudir se je takrat spomnil, da narodnost ni nikjer več zabeležena.
  Tiste bi bilo potrebno tožiti za škodo, ki so jo naredili slovenskemu narodu.

  • neuralinkn1

   To bi pomenilo, da je edini smisel države omogočati večinskemu narodu, ki tam živi, prenašati svoje unikatne krvne vezi na pripadnike istega plemena ter skozi čas asimilirati tudi manjšine v svoj genski bazen. Tako potem vsi vsaj zgledamo podobno, sicer je tudi več mongoloidnosti, ker naše skupnosti so majhne in so se ljudje prisiljeni pariti s sestričnami in bratranci, ampak tako tudi nastane posebna sorta ljudi, z zelo izraženimi telesnimi lastnostmi in tudi prirojenimi boleznimi ter drugimi deficiti. Na drugo genetika nima vpliva, telesne podobnosti ne pomenijo, da taki ljudje tudi razmišljajo enako, narod je torej bolj stvar kulture in tradicij kot izvora prednikov.
   Ne trdum, da lahko nek narod kar vdre na.neko območje in prevzame narodno identiteto domačinov za svojo ter s tem postane nekdo drug, pa vendarle, kaj pa smo drugo storili slovenci, ko smo se preselili izza Karpatov, med langobardske, keltske in ilirske divjake. Nismo jih ravno osvežili in okrepili ampak zamenjali, njih zdaj ni več, mi smo tukaj ostali, zgodovina govori samo še o slovencih.

   Slovenska
   Plemena so bila izvorno poganska, enako kot cel sever Evrope, ne pa tudi multi kulti stari Rim, ki je 300 let pred slovansko migracijo, zamenjal staro grško pogansko čaščenje številnih naravnih sil in vplivov z monoteistično severno afriško religijo, na čelu s kultom človeškega mesa in krvi, tej teofizični fuziji so rimljani rekli katoliško krščanstvo in dodali v hebrejsko Biblijo Novo zavezo, med človekom in Bogom. Slovenci se moramo torej vprašati kaj nam pomeni evolucija rimljanske ideologije oziroma kako tuje vrednote in morala odstopajo od splopnih ateističnih in humanističnih načel.

   Kdor ne verjame resno, da je Jezus edini Bog v celotnem vesolju in nas bo nekega dne, ko bo zlo v vesolju dokončno premagano, vse obudil nazaj v življenje, naj bo raje tiho in nikomur ne razglaša svoje ideološke pripadnosti.

   • Franjo Trojner

    Iza Krpatov si prilezo ti, Slovenci NIKOLI!

   • Nata

    Mislila sem v splošnem smislu.
    Da ljudje znajo in se ne bojijo povedati kdo so in v kaj verujejo.
    Samo to.

 • Šarko Janshari
 • dob

  “Absurdno je, da država nima prav nikakršnega odgovora niti na tako temeljno vprašanje, kot koliko je sploh dejansko Slovencev”

  To ne spada pod “človekove pravice”!
  O tem se izjasniti je nacionalizem.

 • Hugo

  Ja, pomanjkljivo znanje zgodovine ima pri Slovencih usodne posledice. Pisalo se je leto 1941, 6. aprila. Hitler napade brez vojne napovedi Kraljevino Jugoslavijo. Kraljevina kapitulira v kratkem času in napadalci si delijo plen. Dravsko banovino si razdelita Hitler in Mussolini. Zanemarimo lahko relativno majhen del, ki ga je zasedla Kraljevina Madžarska, ker je itak spadala pod sile Osi. Ampak, tu je bila še NDH. Bodo Hrvati zdaj planili: “Saj nismo Dravski banovini odščipnili skoraj nič!” Ja, drži. Toda zakaj?? Zato, ker je Hitler zavrnil zahteve NDH po slovenski zemlji. Jim je pod nos porinil zgodovinsko razmejitev. In košarico jim je dal tudi Mussolini, saj so ustaši hoteli del Dravske banovine, ki je bil zaseden od Lahov, v svojo posest, kot nekakšen avtonomni del NDH.

 • RATATA

  Preveč beremo tretji člen ustave, ki pove, da je dŕžavo Republiko Slovenijo ustanovil slovenski Narod,
  oblast ima Ljudstvo,
  državljani pa oblast izvršujejo neposredno in z volitvami…
  Seznam domačih izdajalcev, ki neposredno sodelujejo z Rotschildi in Sorošem
  https://www.rtvslo.si/blog/blalz-babic/seznam-domacih-izdajalcev-ki-neposredno-sodelujejo-z-rotschildi-in-sorosem/104728?fbclid=IwAR2XPceCvoHmJPH-yl4CnfXD714Ppl9gAiKxgnGGYpPDx8-hhhv7cHYu2qE

 • Mojca pokraculja

  Grims, vse lepo in prav da ste dali vprašanje! Kakšen bo odgovor se itak ve. Kdo je tako odločil tudi.
  Torej nič spraševati, z a h t e v a t i je treba! Zahtevamo popis, konec debate.

 • Sonce

  G. poslanec Grims,
  le kako, da nobena Vaša vlada, ne prva ne zadnja, ni izvedla popisa prebivalstva, z rubrikama o narodni pripadnosti in veroizpovedi?

  Res žalostno.

  Kučan je kriv.

  • neuralinkn1

   Sami bosanci.

 • slosin

  pred časom je nekdo pisal, da je Ropova vlada preštevala Slovence in ugotovila, da nas je cca 1 mio ….samo. Poročilo pa je bilo seveda ZAUPNO…

 • svatne

  VSI DRŽAVLJANI REPUBLIKE SLOVENIJE SO SLOVENCI. Popolnoma enako, kot so vsi državljani Francije Francozi, Nemčije Nemci, Indije Indijci, Kitajske Kitajci, Združenih držav Amerike Američani, Kanade Kanadčani – tukaj pa s(m)o po vsem sodeč že sto let samo Lunatiki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!