fbpx

Poslanec Grims: “Absurdno je, da država nima prav nikakršnega odgovora niti na tako temeljno vprašanje, kot koliko je sploh dejansko Slovencev”

Mag. Branko Grims (Foto: posnetek zaslona)

Slovenci so kot narod po samem ustavnem temelju samostojne Slovenije neločljiv konstitutivni del slovenske državnosti in s tem Republike Slovenije, vseeno pa dandanes ni nikakršnih podatkov, koliko Slovencev sploh živi v Sloveniji, saj je bilo vprašanje o narodni pripadnosti in veroizpovedi pred časom umaknjeno iz popisa prebivalstva.

“Rubriki o narodni pripadnosti in veroizpovedi sta bili kot neobvezni še vključeni v predzadnji popis prebivalstva, iz zadnjega pa sta bili žal izpuščeni, kar je povzročilo številne polemike in težave,” je povedal poslanec SDS Branko Grims.

Pri tem je Grims opozoril, da skoraj vse evropske države v taki ali drugačni obliki zbirajo tudi podatke o narodni pripadnosti in veroizpovedi svojih državljanov. “Ne glede na to, ali so ti podatki zbrani kot obvezni ali pa je prepuščeno posamezniku, da se o narodni pripadnosti in veroizpovedi prostovoljno izjasni samo, če to želi, so ti podatki izjemno pomembni za izdelavo analiz in sprejemanje odločitev v spreminjajočem se, globaliziranem svetu.”

Vprašanji o veroizpovedi in narodni pripadnosti črtani
Vseeno so v Sloveniji rubriki o narodni pripadnosti in veroizpovedi na predzadnjem popisu prebivalstva črtali. To je povzročilo tako številne polemike kot tudi težave. “Absurdno je, da država nima prav nikakršnega odgovora niti na tako temeljno vprašanje, kot koliko je sploh dejansko Slovencev,” je dodal Grims.

Grimsa je zato v poslanskem vprašanju, ki ga je naslovil na Vlado Republike Slovenije, zanimalo: “Ali bosta v naslednji popis prebivalstva ponovno vključeni rubriki o narodni pripadnosti in veroizpovedi, vsaj kot neobvezni rubriki, na kateri je odgovor prostovoljen?”

Sporočilo poslal(a): Damjana Kavčič/SURS/GOVSpoštovani gospod Babič,hvala za vaša vprašanja.Tudi naslednji popis…

Gepostet von Blaž Babič am Montag, 9. September 2019

Kakor je pojasnil Grims, vprašanji sami po sebi nikakor nista sporni. “Glede na doseženo soglasje, da vključitev rubrik o narodni pripadnosti in veroizpovedi kot neobveznih rubrik, ki se izpolnijo prostovoljno, nikakor ne more biti ustavno pravno sporno, je več kot upravičeno pričakovati, da bosta ponovno vključeni v naslednji popis prebivalstva. To je izjemno pomembno, saj se že pripravlja nov popis prebivalstva Republike Slovenije.”

A medtem, ko Grims vladi Marjana Šarca postavlja neprijetna vprašanja, Blaž Babič poroča, da so mu iz Statističnega urada RS sporočili, da bo tudi naslednji popis prebivalstva v Sloveniji registrski. Kakor so zapisali, “podatka o narodnosti in veroizpovedi v Popisu prebivalstva 2021 ne bo”, saj ti podatki “niso na voljo v nobenem administrativnem viru v Sloveniji”.

Ivan Šokić