Poslanec Levice Cigler zavaja glede kadrovske stiske tožilcev, številke namreč pravijo drugače

Foto: Zajetje zaslona

Poslanec stranke Levica Željko Cigler očitno rad pobira podatke pri sumljivih oziroma neverodostojnih virih. Na seji je najprej novega ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča dolžil za stvari, o katerih se je razpisal portal Necenzurirano, potem pa je še navrgel “dejstvo” o kadrovskih stiskah med tožilci – kar jim sicer, po njegovem mnenju, ne preprečuje zavidljivih rezultatov. Novinar Bojan Požar je na Twitterju objavil nekaj številk, ki govorijo drugače.

Večina opozicije na včerajšnji izredni seji, na kateri so potrdili novega pravosodnega ministra, ni prav nič presenetila. Kandidat za ministra Marjan Dikaučič, ki prihaja iz kvote SMC, se jim je seveda zdel neprimeren – pač zato, ker ga je predlagal aktualni premier Janez Janša. “Vsekakor predsednik vlade ni želel kandidata, ki bi bil podoben dosedanji ministrici za pravosodje. Vsaj ne v točki, ko je izrazila dvom in nasprotovanje odločitvam vlade, ki jo suvereno in brez ugovorov vodi Ivan Janez Janša,” je med drugim dejal poslanec stranke Levica, Željko Cigler, češ da si je premier nastavil ministra, ki bo bolj poslušen, kot njegova predhodnica. Cigler se je pri svojem kritiziranju Dikaučiča poslužil ekstra “verodostojnega” vira, citiral je namreč portal Necenzurirano.si, ki je na hitro sproduciral dve objavi o Dikaučiču, ko ga je predsednik vlade predlagal za ministra. Dikaučič je bil sicer potrjen s 44 glasovi – zanj so glasovali poslanci stranke SDS, NSi in SMC, SNS in poslanec DeSUS Robert Polnar  ter poslanca narodnosti, 41 jih je bilo proti.

Kot smo videli v tem mandatu, se vrstijo stalni politični pritiski na pravosodne organe, pa naj gre za državne tožilce, sodnike, odvetnike, ustavno sodišče,” je še dejal Cigler. Do neke mere je seveda povedal po resnici, pritiski so se vršli na primer nad sodnikom Zvijezdanom Radonjićem, za katerega je sodniška služba pred dnevi podala oceno, da ne ustreza sodniški službi – kar je bila pika na i vsem pritiskom v preteklosti. Radonjić se je zahvalil bogu, da ne obstaja več Goli otok – če bi ta še obstajal, bi ga po njegovem mnenju prav gotovo poslali nanj. Skratka, pritiski ne prihajajo s tistega političnega konca, na katerega je namigoval Cigler. No, poslanec Levice pa je govoril tudi o kadrovskih stiskah na področju slovenskega tožilstva – kar jim po njegovem mnenju sicer ne preprečuje, da ne bi dosegali zavidljivih rezultatov. Bojan Požar pa je v odgovor na Twitterju opozoril na število tožilcev v primerljivih oziroma sosednjih državah, kjer imajo očitno na 100 tisoč prebivalcev manj tožilcev, kot pa pri nas v Sloveniji. A začuda tuji tožilci prejmejo vsaj enkrat več zadev, podobno pa velja tudi za obtožne akte, kjer je razlika pravzaprav še večja. Zavidljivi rezultati torej? Po čigavih kriterijih?

Sara Bertoncelj