fbpx

Poslanec Logar dobil bitko proti ministru Koprivnikarju – sodišče je odpravilo odvzem njegovega diplomatskega naziva!

Dr. Anže Logar in Boris Koprivnikar (foto: STA)

Upravno sodišče je odpravilo odvzem diplomatskega naziva poslancu Anžetu Logarju, ki ga je pridobil leta 2013, pred enim letom pa so mu ga na zunanjem ministrstvu odvzeli. Pod končen dokument se je podpisal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. 

“Upravno sodišče je odločilo o odvzemu diplomatskega statusa. Minister Boris Koprivnikar in ministrstvo za zunanje zadeve, boste še naprej vztrajali pri tem nesmislu?” je prek Twitterja sporočil poslanec SDS dr. Anže Logar in kot dokaz pripel izrezek odločbe upravnega sodišča, ki dokazuje odpravo razveljavitve njegovega že pridobljenega diplomatskega naziva, zadevo pa je vrnilo v ponovno odločanje.

Absurd vseh absurdov: Bil je preveč izobražen, zato so mu pridobljene nazive kar odvzeli
Spomnimo, da je natanko pred enim letom inšpektorica Inšpektorata za javni sektor Duša Pokeržnik ugotovila, da poslanec SDS dr. Anže Logar ne izpolnjuje pogojev glede predpisane izobrazbe za diplomatsko delovno mesto prvega ranga v Sektorju za gospodarsko promocijo na ministrstvu za zunanje zadeve. Zato so mu odvzeli diplomatski naziv pooblaščeni minister, ki ga je dr. Logar pridobil leta 2013.

Sicer je dr. Logar, ki ima univerzitetno izobrazbo tretje stopnje, je namreč doktor znanosti, ima diplomatski izpit prvega kariernega razreda in delovne izkušnje, kot jih določa zakon, na zahtevo MZZ opravil še diplomatski izpit in višji diplomatski izpit. V času opravljanja izpitov je imel opravljen znanstveni magisterij, s katerim si je dr. Logar pridobil izobrazbo tretje stopnje, za delovno mesto diplomata prvega ranga pa je potrebna druga stopnja.

Ni izpolnjeval pogojev glede nižje izobrazbe
Kljub dokazilom o izobrazbi, ki presega zahtevano, oziroma prav zato, pa so v končnem dokumentu ministrstva za javno upravo, pod katerega je podpisan minister Boris Koprivnikar, zapisali, da dr. Anže Logar sicer res ima višjo izobrazbo, ki se po zakonu ne zahteva, ne izpolnjuje pa zakonskega pogoja glede nižje stopnje izobrazbe.

Iz tega torej lahko sklepamo, da višja stopnja izobrazbe ne vključuje nižje. Pa tudi to, da magisterij ni pokazatelj višje kakovosti znanja in usposobljenosti.
Poslanec dr. Anže Logar je že ob absurdnem odvzemu diplomatskega naziva izjavil, da v argumentaciji ministra Koprivnikarja, da višja stopnja izobrazbe od zahtevane ni dovolj, če nimaš ustrezne nižje stopnje, pač ni del zdravorazumskosti. “Če se posamezniki te vlade ukvarjajo s tako banalnimi obrazložitvami za ukrepe zoper opozicijske poslance, medtem ko na odgovorna mesta v vladi in finančnem sistemu imenujejo posameznike, ki so “zasloveli” v času nastajanja bančne luknje, je na mestu vprašanje, kje ima ta vlada svoj kompas,” je zadevo komentiral Logar. Mislim, da ne gre toliko za sam naziv, kot za to, da se demonstrira moč sistema. Ki ti torej lahko, ko se mu zahoče, odvzame naziv. Pa čeprav ti ga je predhodno celo sam dodelil na podlagi izpolnjevanja pogojev. Samo še neko bizarno obrazložitev je treba spesniti, pa je v Sloveniji stvar rešena. Kar me žalosti, ni to, da sem osebno vpleten, ampak predvsem to, da se podobno bizarni primeri dogajajo še na drugih področjih – v sodstvu, na primer. Kajti ravno to umanjkanje zdravega razuma je tisto, kar nas najbolj loči od razvite evropske demokracije in zavira naš napredek.”

dr. Anže Logar, poslanec SDS in predsednik Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji

C. Š.