fbpx

Poslanec Žan Mahnič heroj na naslovnici Globusa, Cerar pa osramočen zaradi lažnivih izjav o vojni s Hrvaško

Poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič, ki so ga napadli slovenski politiki, vključno s slovenskim premierjem Cerarjem in predsednikom državnega zbora Brglezom, je postal zvezda hrvaškega političnega tednika Globus. Na naslovnici jasno piše, da je Miro Cerar tisti, ki v resnici grozi Hrvaški z vojno!

Kako se laži in podtikanja lahko vrnejo kot bumerang, vidimo na primeru poslanca SDS in predsednika odbora za obrambo Žana Mahniča, ki je v hrvaških medijih postal prava zvezda, čeprav so ga slovenski proglasili za agresivneža z željo po vojni. Neumen tvit, s katerim je poslanec SD Jan Škoberne sprožil sneženo kepo, je pograbil še bolj neizkušeni Miro Cerar, svoje pa so dodali še neprofesionalni mediji in Mahniča proglasili za krvi željnega poslanca, ki na vsak način hoče v vojno s sosednjo Hrvaško, s katero slovenski vladi ne uspeva uresničitev arbitražnega sporazuma.

Da je zgodba povsem deplasirana in spada v rubriko “fake news”, so pred dvema tednoma ugotovili na hrvaški televiziji RTL, kjer so poročali, da gre v resnici za poceni nabiranje političnih točk slovenske vladne koalicije pred bližajočimi se volitvami. Mahniča so intervjujali tudi v odmevnem hrvaškem tedniku Globus in prišli do podobnih ugotovitev, za rožljanje z orožjem pa je slovenski poslanec naštel politike na obeh straneh – na hrvaški je to predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, na slovenski pa slovenski premier Miro Cerar in zunanji minister Karel Erjavec.

Glede bistvenih razlogov za sklic seje odbora za obrambo je njegov predsednik izjavil, da vse od trenutka arbitražne sodbe od slovenske koalicije poslušamo, kako je treba odločbo spoštovati in govorijo, kako bosta Cerar in Erjavec prisilila Hrvaško, da bodo spoštovali mednarodno pravo, čeprav je Hrvaška že po prisluškovalni aferi med Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem izjavila, da iz nje zaradi kompromitiranosti izstopa. “Želim povedati, da je hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović julija dejala, da Hrvaška ne bo dopustila enostranske uveljavitve od Slovenije in da je Hrvaška glede tega odločna, saj ima moč in sredstva. Kako je mogoče, da takrat ni nihče rekel, da rožlja z orožjem in poziva k vojni? Če bi imeli enaka merila za vse bi to tudi storili,” je poudaril Mahnič za Globus.

Za rožljanje z orožjem odgovorna Cerar in Erjavec
V zadnjem času pa lahko opazujemo, kako Cerarja in Erjavca mineva potrpljenje in da je bilo dovolj diplomacije, saj Hrvati razumejo zgolj grožnje. Erjavec je po mnenju Mahniča celo javno govoril, da je treba kupiti nova policijska čolna in ju poslati v Piranski zaliv, ki nam po arbitraži pripada.

Kot pravi Mahnič se je odločil za sklic “kontroverzne” seje odbora za obrambo zaradi informacij, da so se po arbitražni odločitvi ladje oboroženih hrvaških sil premaknile proti Istri. “Naj mi kdo pove, kdo tukaj vidi vojno napoved ali grožnjo z orožjem,” se sprašuje mladi poslanec in dodaja, da se zaveda resnosti situacije. Vse, kar je želel izvedeti na tej seji, ki bi bila zaprta za javnost, je odgovor vlade oziroma pojasnilo, kako bi speljali enostransko implementacijo arbitraže, česar Hrvaška ne bi nikoli dopustila. Prav tako je želel izvedeti, ali bo to pomenilo incidente v Piranskem zalivu in kako bi se v tem primeru postopalo. Slovenska vojska ima namreč po novem zakonu lahko tudi policijska pooblastila, da v mirnodobnem času nadzira in varuje državno mejo. “Samo za to je šlo in nič drugega,” je jasen Mahnič, ki dodaja, da je premier Miro Cerar s pomočjo koalicije in medijev sam lansiral lažne informacije, da se grozi z orožjem: “Če kdo to počne, je to on, ko govori o enostranski uveljavitvi arbitražne odločitve.”

Žan Mahnič, poslanec SDS in predsednik Odbora za obrambo v Državnem zboru RS

Mahnič še pojasnjuje, da bi morala vladna stran preprosto priti na odbor za obrambo, kjer bi predstavili načrt za implementacijo arbitražne odločitve, povedali, da ne pričakujejo incidentov in da pomoč vojske ni potrebna. “Tega se Miro Cera ni upal povedati, ker niti ne ve, kaj se bo zgodilo, svojim ministrom pa je prepovedal prihod na sejo,” je še dodal Mahnič.

C. Š.