Poslanka Furman o sprejetem zakonu o javnem naročanju: Konec je korupcijskih afer v zdravstvu

foto: Nova24TV

“Tudi računsko sodišče je pri preiskovanju šempetrske bolnišnice v svojem poročilu pred dvajsetimi leti poudarilo, da je edina rešitev vzpostavitev referenčnih cen in referenčne cene bodo tiste, ki bodo preprečila nadaljnja preplačila”, je o sprejeti noveli zakona o javnem naročanju povedala poslanka SDS, mag. Karmen Furman, ki jo veseli, da se bo tudi to področje končno uredilo.

DZ je nedavno sprejel novelo zakona o javnem naročanju, ki nabavo medicinske opreme regulira s sistemom referenčnih cen. Koalicija meni, da bo to omogočilo znižanje cen medicinske opreme. Predlog je nastal na podlagi ugotovitev preiskovalne komisije pod vodstvom SDS-ove poslanke mag. Karmen Furman, ki je bila zadolžena za področje nabav in upravljanja medicinske opreme ter zdravstvenega materiala. Komisija je samo pri nabavi končnih protez ugotovila, da je razlika v ceni med slovenskimi bolnišnicami kar 75-odstotna. Furmanova je prepričana, da bi z uvedbo sistema evropsko primerljivih cen tovrstno prakso preprečili. Predlog zakona je, da bi se cena določila na javnem razpisu, oblikoval pa bi jo novoustanovljeni vladni urad, pristojen za centralno evidenco, po pregledu podatkov tako iz slovenskih kot evropskih bolnišnic držav članic EU.

Kljub številnim domnevnim korupcijskim aferam do danes to področje ni urejeno

V tokratni oddaji Tema dneva nam je gostja, poslanka SDS, mag. Karmen Furlan povedala, da se je delo preiskovalne komisije nadaljevalo iz prejšnjega mandata, ko je nabave v zdravstvu, konkretno žilne opornice, preiskovala Jelka Godec, “tokrat se je šlo za kolčne proteze, ugotovili pa smo, da so bile v šempetrski bolnišnici te kolčne proteze kar za  75 % dražje od kolčnih protez v ostalih bolnišnicah v Sloveniji. Dobavljal jih je dobavitelj Hari Furlan, ki je bil v bistvu tudi brat takratnega vodje specializiranega državnega tožilstva, “ pri čemer je Furlanova dodala, da se morda ravno tukaj skriva odgovor, da se doslej na tem področju kljub številnim korupcijskim aferam ni nič spremenilo, “pod Furlanovim vodstvom je bila v sedmih letih izdana samo ena zahteva za preiskavo in dve obsodilni sodbi ne glede na to, da je bilo 20 domnevnih korupcijskih afer.”

Furlanovo veseli dejstvo, da je zakon sprejet, saj meni, da se tovrstne zadeve oziroma domnevne korupcijske afere ne bodo mogle več dogajati, “sama osebno menim, da je to izjemen korak na tem področju, kajti po novem bo lahko vladni urad lahko določal referenčne cene, kar pomeni, da cene medicinskega materiala ne bodo mogle biti bistveno drugačne od cen v ostalih članicah EU, tako se ne bo moglo več zgoditi, da bodo kolčne proteze v tem primeru kar štirikrat preplačane.” Z omenjenim zakonom lahko po grobi oceni poslanke SDS Slovenija prihrani tudi okrog 400 milijonov evrov, pove Furlanova.

Opozicija je zakonu nasprotovala, za vodjo urada pa imajo že predlog

Opozicija se ni strinjala, saj zakon ne bi vseboval metodologije izračuna referenčnih cen, prav tako pa so bili mnenja, da najnižja cena ne bi smela biti merilo, zagovarja namreč merilo ekonomsko najugodnejše ponudbe. Furlanova nad tem ni bila presenečena, njen komentar pa je: “V opoziciji je bilo vedno tako, številne pripombe, nikoli pa konkretnih rešitev, kaj šele zakonskih rešitev”, nato še doda, da je bilo na pobudo opozicije lani dvakrat sklicana seja odbora na to tematiko s konkretnim pozivom vladi, naj se spremeni zakonodaja, vendar brez konkretnih rešitev. Furlanove ne preseneča dejstvo, da je opozicijo zmotilo to, da je SDS kljub vsemu le uspelo pripraviti zakon in ga tudi uspešno interpretirati, saj bo z njim urejeno področje, ki ga ne bi smeli spregledati.

Dr. Blaž Mrevlje (Foto: Nova24TV)

Kljub nestrinjanju opozicije z zakonom pa so za vodjo omenjenega vladnega urada, ki bi bil za to področje zadolžen, predlagali kardiologa dr. Blaža Mrevlje. “Glejte, mi kot poslanci smo svoj del opravili s tem, da smo zakon v parlamentu potrdili. Na vladi je zdaj, da v okviru zakonskih pristojnosti razpiše javni razpis tudi za direktorja urada, ki bo potem vzpostavljal nadaljnje naloge in pristojnosti urada, prijavil se bo lahko vsak in verjamem, da bo tisti, ki bo najustreznejši, tudi zasedel to mesto.”

Zakon je pod streho, načrti za prihodnost

“Mi zaključujemo trenutno javna naročila v splošni bolnišnici Valdoltra, sprejeti moramo še vmesno poročilo, je pa dejstvo, da se mandat počasi zaključuje, pred nami sta šele dve redni seji DZ in do takrat želimo sprejeti tudi končno poročilo. Verjetno še s kakšnimi dodatnimi izhodišči za nadgrajevanje zakonodaje na tem področju.” V obsežnem poročilu Godčeve, ki je preiskovalno komisijo vodila v prejšnjem mandatu, so zavedeni tudi nekateri krivci, vendar se nikoli nikomur ni nič zgodilo. Furlanova meni, da je v tem trenutku najpomembnejše, da je zakon zdaj sprejet, torej je narejen prvi korak, sklene pa, da “verjamem, da bo zakon v praksi zaživel z namenom, s katerim je bil tudi sprejet.”

Tanja Brkić