Poslanka SDS Eva Irgl pravosodni ministrici Andreji Katič nalila čistega vina: Poglejte, kakšna kazen je zagrožena za sodnika, ki pri vodenju sodnega postopka ali izrekanju sodne odločbe zavestno krši zakon ali izkrivlja pravo!

V najnovejšem pisnem poslanskem vprašanju poslanka SDS Eva Irgl opozarja na številne težave in zlorabe v slovenskem pravosodju. V zvezi s tem ministrico za pravosodje Andrejo Katič sprašuje, zakaj sodniki in državni tožilci v Sloveniji nikoli ne odgovarjajo za svoje napake, čeprav 288. člen kazenskega zakonika v tovrstnih primerih jasno opredeljuje sankcije.

Nepravilnostim v slovenskem državnem tožilstvu in sodstvu ni videti konca, na kar že dalj časa opozarjajo številni pravni strokovnjaki pa tudi sodniki sami, med drugim Jan Zobec z Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, ki je bil zaradi tega že deležen celo različnih šikaniranj. Na neprimerne sodne prakse slovenskih sodišč se navezuje tudi najnovejše pisno poslansko vprašanje poslanke SDS Eve Irgl. Ta ministrico za pravosodje Andrejo Katič sprašuje, zakaj sodniki in državni tožilci v Sloveniji nikoli ne odgovarjajo za svoje napake.

Irglova v poslanskem vprašanju opozarja na številne novice o različnih napakah in zlorabah v pravosodnem sistemu, ki se v slovenskih medijih vrstijo v zadnjem času. Skrb vzbujajoča je po njeno zlasti ugotovitev, da so sodišča pred leti založila večje število oporok, kar predstavlja nesprejemljivo malomarno ravnanje sodnikov. Kot dokaz za to navaja, da je bilo med letoma 1945 in 1991 zaznanih več kot 4 tisoč tovrstnih primerov oporok, kar v povprečju pomeni skoraj 100 založenih oporok na leto. Po njeno je to privedlo do napak in krivic pri dedovanju velikega števila Slovenk in Slovencev. 58 oškodovancev je vložilo za skupno 5,3 milijona evrov odškodninskih zahtevkov, ne glede na to pa odgovornosti za nastalo situacijo ni prevzel nihče.

Andreja Katič (Foto: STA)

Irglova: Kazenski zakonik jasno opredeljuje protizakonito, pristransko in krivično sojenje
Po mnenju poslanke SDS omenjeni primer pa tudi številne druge nepravilnosti in zlorabe v sodstvu in državnem tožilstvu odpirajo nemalo vprašanj o odgovornosti v pravosodju. Omenjeno po njeno potrjuje tudi 288. člen kazenskega zakonika (KZ-1), ki jasno opredeljuje protizakonito, pristransko in krivično sojenje. V tem členu je namreč med drugim zapisano, da se sodnika, ki pri vodenju sodnega postopka ali izrekanju sodne odločbe zavestno krši zakon ali izkrivlja pravo, da bi stranki v postopku škodoval ali ji neupravičeno dal prednost, kaznuje z zaporom do treh let. Enako se po tem členu kaznuje tudi sodnik, ki sodno odločbo opre na dejstva, za katera ve, da ne obstajajo ali se krivo podtikajo z lažnimi ali nedovoljenimi dokazi.

V zvezi s težavami v sodstvu Irglova od Katičeve pričakuje odgovore na naslednja vprašanja:
1. Koliko protizakonitih, pristranskih in krivičnih sojenj je bilo od 1. 11. 2008 do 30. 8. 2019 v postopkih pred sodišči?
2. Zoper koliko sodnikov je bil uveden postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja (288. člen KZ-1) in katere?
3. Koliko sodnikov je bilo kaznovanih v skladu z 288. členom KZ-1, zaradi krivega podtikanja, lažnivih ali nedovoljenih dokazov ter izkrivljanja prava z namenom škodovati stranki v postopku?
4. Koliko sodnikov je bilo v zgoraj navedenem obdobju kaznovanih z zaporom do treh let zaradi škodovanja stranki v postopku?
5. Koliko sodnikov je bilo v zgoraj navedenem obdobju let kaznovanih zaradi krivih, lažnivih in nedovoljenih dokazov v postopkih?
6. Zoper koliko sodnikov in državnih tožilcev je bil zaradi kršitve zakonodaje uveden disciplinski postopek od 1. 11. 2008 do 30. 8. 2019?
7. Koliko teh je že zaključenih, kakšne so bile sankcije in zoper katere ter koliko jih je še odprtih?

Rajko Golob
 • Marija

  Bodo sami sebe obsojali.Utopija.Zakonov za njih ni.

 • Janez Kepic-Kern

  Kaj je že bila sedanja “žal” ministrica A. K v Velenju.
  Neka tajnica na OBČINI – ali kaj?
  Če kdo ve – naj pove. Jaz o njej vem samo to, da je iz SD. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Objektivni Hun

  Babji ravs.

  • xtc

   Med Tunekom in tabo?

 • xtc

  Irglova sprašuje občinsko uradnico iz velenja-Katička je še vedno na nivoju Velenja in dlje nikoli ne bo prišla NI ZMOŽNA.

 • Dada

  Irglova je sama sebi všečna. Toliko ima sebkov po medijih, da se je za vprašati, če je vse OK , namreč, tudi na sredi ceste, ne blizu prehoda za ešce. Vsaj lepa bi morala biti, za tako samo promocijo. V resnici še za privatna življenska vprašanja hodi k šefu Janši po nasvete in slepo sledi. Zakaj pa ženska žensko kritizira, ni jasno. Razlika pa je v izobrazbi in strokovnosti, Katičevi v prid, jasno.

  • ROMAN Naprudnik

   Pa ja!

 • Antonius

  Slovensko krivosodje je nedotakljivo, ker je s podkupljivostjo, tožilskim, sodniškim in politikantskim kriminalom od vrha do tal prepleteno, zelo osmrajeno in zvrhano zasvinjano.
  Opozicijo bo treba izvoliti, da se bo politično lotila kriminala sodišč in še šerijatarjem bo neprodušno zaprla slovensko hrvaško mejo.

  • Janko Gedlicka

   In katera je ta opozicija? Dolgo časa bi dal za “eno opozicijo” roko v ogenj odkar pa vidim, da doma z vsemi topovi grmi zoper marakeške dokumente, v evropskem parlamentu pa pripomore k njihovemu sprejemu, je pa ne najdem.

   • Antonius

    Evropski parlament in strankarska razmerja v njem vendar ni mogoče primerjati s sranjem, ki ga imamo pri nas doma. Doma SDS ni podpirala Cerarjevega podpisa marakeške deklaracije.
    Močno si želim, da se SLS po naslednjih državnozborskih volitvah s trdno oporo med volivci vrne v parlament in potem bo moral tudi Tonin svojim volivcem dokazati strankarsko sredinskost.
    Poizkušam ostati realen, zato mislil, da bosta SDS in SLS koalicijsko potrebovali tudi NSi-kd.

    • janko

     Ampak kaj ko je Škrabec eden od enaindvajsetih, F21 in je glavni finančnk stranke, rad ima Kučana. Peterle je težek, Tonin je sokrajan Šarca. Stranka je izrazito Kocbekovska, sprejeli so katastrofalno arbitražo. Levuharji tudi če nekoliko zvodenijo svojo rdečo barvo, bodo za moje pojme še vedno ena sama ovira, napačnost in propad. Kako bi se kaj NSi dalo pritegnit, ne vem. Razočaran sem nad takšno površnostjo stranke. To je samo moje mišljenje, Antonius. Želim samo napredek in obstoj našega vrlega naroda in prelepe deželice, nič drugega.

   • janko

    Po moje SDS ni bila seznanjena z dejstvom, da sta Marakeš in wilkomen – samo samomor Evrope, samopomoč Soroševemu multikulti Evrope, ki pa ni nič drugega kot uničenje evropskih narodov, krščanske kulture, demokracije in standarda ter islamizacija!

 • Tunka Šmarjola

  Eva Irgl…Jan Zobec…Daniela Ružić…Lidija Mavretič…migranti…Kučan…komunisti…rdeča zvezda…bla bla bla… Samo sranje.

  Zakaj nič ne pišete o stranki DOM…ki je v razsulo ? Med ogabno Lucijo Ušaj in judomrznežu Bernardom Brščičem letijo žolčni očitki o seksizmu, skrivalnicah in prevarah. Vse pa naj bi se dogajalo pod domnevnim patronatom Janeza Janše ???… A o tem pa nič? Vas je sram?

  • Peter

   Zakaj nič ne pišeš o klicu tov Braneta Kralja na Uradni list, tumpek?

   • Tunka Šmarjola

    Ušajeva: “To je stranka enega človeka, oziroma hlapec SDS-a, bi jaz rekla.”

    • Peter

     Zakaj nič ne pišeš o klicu tov Braneta Kralja iz LMŠ na Uradni list, tumpek?

     • Tunka Šmarjola

      Ušajeva: “Sej mi je kar nerodno priznati, da je zaposleni v SDS, glavni informatik SDS-a upravljal in bil edini skrbnik – oziroma trije SDS-ovci – naše spletne strani in imel edini tudi dostop do spletne strani in do elektronske pošte.”

      PS: Temu se reče Janšev ritoliznik !!!

     • Peter

      Zakaj nič ne pišeš o klicu tov Braneta Kralja na Uradni list, tumpek? Ti je nerodno, kar dela LMŠ?

     • Tunka Šmarjola

      SDS-ovci ali vas nič ni sram v kakšnem zafuranem tropu živite? Dajte, prebudite se, dokler ne bo prepozno.

     • Peter

      Zakaj nilč ne pišeš o klicu tov Braneta Kralja na Uradni list, tumpek, no?

    • Objektivni Hun

     Ušajeva je taka glupača, da mi ni jasno kako je ta primitivka končala pravno Univerzo, pravosodni izpit…

  • antimur

   Na kratko, drži gobec, če želiš, da bo še uporaben. Pizda kučanistična in rdečezvezdaška.

   • Tunka Šmarjola

    Aha…torej te je sram.

  • Luiggi

   Kaj pa razpad SMC (stranka mira cerarja),ali te kaj sram?

 • montyamp

  Murglosrbsko kokakartelno krivosodje , to so cvetovi gošarskega intelekta , politkomisarskih polpismenih retardov mladiči , nagačeni z balkanskimi manirami .
  Pravih pravnikov je v Sloveniji 1-2 % , vse ostalo so družbenopoltični delavci , teptalci zakonov za potrebe udbovske elite , ki je psihološko na nivoju tropa garjavih hijen .

  • Tunka Šmarjola

   Vladamo pa le :)

   • Peter

   • montyamp

    V praznem bazenu , hehehe…………..

    • Peter

     Jp, predvsem ti vladaš…

    • Tunka Šmarjola

     Samo da vladamo :)

 • Peter

  Pozareport je objavil Prijavo političnega pritiska s strani člana LMŠ, ki jo tunek obožuje.
  Omenjeni tov je klical na Uradni list in zahteval, da za direktorja imenuje tov Šoltesa.
  O tem tov tumpek molči. Kdor molči, desetim odgovori, kajne tumpek, no.

 • me

  slovenija ni država in nikoli ne bo.

  • Tunka Šmarjola

   Pol pa se odseli v Argentino !!!

   • mona lisa

    Slovenijo je že zdavnaj ugrabila mafija.

 • Slovenec

  Sodstvo komunistično jugoslovansko ne bo drugacno, dokler ne bomo volilci množicno volili drugače (desnico) in po potrebi udarili na ulice zahtevati kar nam
  po ustavi pripada tj. neodvisno sodstvo,
  medije in pravo demokracijo. Komunisti
  ne gredo z oblasti na noben način. Do
  nje pridejo s krvjo in zapustijo jo s krvjo.

 • Peter

  Tumpek, spat pejt.

  • Tunka Šmarjola

   Zdaj komentiram…pol grem fklet na dva deci šmarnice…pol bom nategno Juliko…pol bom gledal TV…POL PA GREM SPAT !!!

   • Peter

    Tov Kralj te pozdravlja, pravi, da lahko tudi zate kam pokliče, ker si tak zvest vojak revolucije, no.

    • Tunka Šmarjola

     Sam da vladamo !!!

     • Peter

      Tov Kralj vlada, ne pa ti, tumpek.

     • rrrrr

      Tumpak je zadnje čase bolj klavrni kralj …predvsem v svojih propadlih sodnih procesih…

   • Luiggi

    Julika bo pokrila spranjo s tistim mali mrepkom in s tvojim mrtvim ticem se blizu ne bos prisel!

 • Olga101

  Kakršen predsednik vlade, takšni ministri in takšni sodniki! Skupno jim je kršenje ustave, kršenje zakonov in kršenje človekovih pravic!

  • neuralinkn1

   To je zagotovo res, problem je v tem, da si te reči pri nas vsakdo predstavlja malo drugače, po svoje.

 • montyamp

  Rdeči cigani se držijo sodstva kot pijanec plota .
  Sovenija edina država, kjer sodnike imenuje politika .
  Slovenija s 148 primeri ugotovljenih kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev prva med evropskimi državami.
  Zato so se komunisti borili , da lahko danes delajo s svojo zapuščino sramoto sebi in sodržavljanom .
  Psihopatologija udbovske agresije bi se morala ukvarjati s kombinacijami patologij ki rastejo iz 800 morišč v Sloveniji .
  Kri ni voda .

  • neuralinkn1

   Očitno je naša pravna fakulteta posebna, malo čudna ali kako bi rekel, zagotovo izstopa v Evropskem prostoru. Pa še brezplačna!

 • montyamp

  Dokler bodo sodišča polna banditov , država ne bo zadihala , saj HLAPEC NA OBLASTI ŠE NI STORIL ZDRAVE DRŽAVE .

 • montyamp

  Mariborska sodišča z največ kršitvami ustave in človekovih pravic v državi
  Je pa pomanjkanje spoštovanja do sodstva bržkone tudi posledica njegove (ne)odvisnosti in pogoste nepoštenosti. Ni se slovensko sodstvo na tnalu znašlo zgolj po razkritjih o pritiskih globoke države na vrh pravosodja. Naj spomnimo. Študija, ki sta jo pred kratkim opravila eminentna slovenska pravnika Andraž Teršek in Jurij Toplak ter je bila objavljena v strokovni reviji Pravna praksa, je pokazala, da sicer s svojimi odločitvami človekove pravice največkrat v Sloveniji kršijo ravno sodišča na območju Višjega sodišča v Mariboru. Za primerjavo; na ljubljanski drugi sodni instanci so leta 2016 prejeli v odločanje več kot 13.000 zadev, v Mariboru pa je bilo zadev samo okrog 4.500. Mariborska sodišča so nepravično sodila trikrat pogosteje kot v Ljubljani in šestkrat pogosteje kot v Celju.

  • samotoje

   V veliko veselje in radost mi je, da ljubljanska in celjsko sodišče sem in tja le zadenejo kakšno pošteno razsodbo oz. odločitev. Bomo ob tem blagohotno zamižali na obe očesi ob primeru Patria in Novičevi obsodbi. Deca nevedna ga včasih malo biksajo.

 • montyamp

  UDBOVSKI DECI , komunistom in levici ne preostane drugega, kot da lažejo in sovražijo.
  Sovraštvo ni znak sedanjega zla, temveč je posledica medvojnega in povojnega velikega zločina.

 • Objektivni Hun

  Ko dve kokoši, ena drugi pametuje o pravu.
  Brez formalne pravne izobrazbe.

 • totex39

  To pa je že težko vprašanje za Katičevo, da jih bo zagovarjala bo raje kršila zakonik kot pa, da bi proti njim nastopili z sankcijami.

 • Tunka Šmarjola

  POZOR POZOR POZOR !!!

  Kaj pa stranka DOM? Kaj pa Brščić in Ušajeva? Kaj pa patronat Janez Janša?… Zakaj ni niti enega prispevka o tej temi?… A vas je sram na Novi24TV? A je Janeza Janšo sram?

 • Tunka Šmarjola

  Za naše desnosučne je sodstvo zanič. Tudi policija za njih je zanič. Policija je ujela cel kup ilegalnih migrantov. Slovenske meje so bolj varovane, kot bi si to želeli desni populisti. Dnevno poslušam o migrantih in meji, ki naj bi bila kot švicarski sir, oblasti pa naj bi celo spodbujale ilegalne migracije? Vse skupaj je laž. Slovenska policija in naše meje predstavljajo strah in trepet za organiziran kriminal, ki se ukvarja s tihotapljenjem ljudi. Tudi naše sodstvo je dobro… Kapish?

 • Peter

  Tov Kralj iz LMŠ, stranke poštenih levičarjev, toplo pozdravlja tumpeka in mu kliče vse najboljše, no.

 • Tunka Šmarjola

  Janez je tudi letos svoje ovce zbral na tradicionalnem srečanju v Lepeni. Kot vsako leto, jim je tudi letos natrosil zgodbe o zmagah, ukradenih volitvah in seveda je spet obljubil predčasne volitve in zmago. Janezove zmage so unikum v sodobnem svetu politike. Serijski zmagovalec volitev je prikovan na opozicijske invalidske stolčke… ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha …

 • Peter

  10. kongres Zveze komunistov Slovenije je potekal v veliki dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani
  med 17. in 19. aprilom 1986. Potekal je v času naraščajoče gospodarske
  krize, mednacionalnih sporov in čedalje opaznejšega nezadovoljstva v Jugoslaviji in Sloveniji.

  Na kongresu so za predsednika ZKS izvolili Milana Kučana, ki je na tem mestu zamenjal Andreja Marinca.
  S tem so se v stranki začeli počasni reformni procesi, ki so jih
  podrobneje določili na konferenci ZKS aprila 1988. Nova usmeritev je
  povzročila polarizacijo in velik osip članstva, ki se je po izrednem
  kongresu ZKS decembra 1989 še povečal. Demokratična opozicija tedaj še
  ni bila organizirana, vendar je postajalo vedno očitneje, da gre
  monopolna vloga komunistične partije h koncu. Tudi člani ZKS so že
  izražali zahteve po hitrejši demokratizaciji.

  Pod pritiskom javnosti in reformistov je vodstvo ZKS v začetku devetdesetih let razglasilo, da sestopa z oblasti, in tako v Sloveniji omogočilo miren prehod na večstrankarski politični sistem. ZKS se je februarja 1991 preimenovala v Stranko demokratične prenove in s tem nakazala preobrazbo v sodobno levičarsko stranko.

 • Peter

  Centralni komite ZKS je bil najvišji organ ZKS med dvema kongresoma.
  Njegove pristojnosti in dolžnosti je določal statut ZKS, način dela in
  notranjo organizacijo pa praviloma poslovnik. CK je iz svoje sestave
  izvolil politični izvršilni organ, ki se je v različnih obdobjih
  imenoval različno (predsedstvo, sekretariat, izvršni komite ali
  politbiro). Vodstvo KPS je od leta 1945 do 2. kongresa KPS leta 1948
  delovalo v zoženi obliki kot politbiro. Svoje delo je organiziralo prek
  partijskih konferenc in stalnih ter občasnih komisij in služb. CK KPS se
  je začel v plenarni obliki sestajati v času napada informbiroja. ZKS je
  sprejela svoj prvi statut šele na 6. kongresu leta 1968. Njeno notranjo
  organiziranost je dotlej urejal statut KPJ oziroma ZKJ (na 6. kongresu
  leta 1952 se KPJ preimenuje v ZKJ in s tem tudi KPS v ZKS). Statut, ki
  ga je sprejel 5. kongres KPJ (1948), je določal, da CK v republikah v
  obdobju med dvema kongresoma vodijo vse delo partije, organizirajo razne
  partijske ustanove, vodijo njihovo delo itd. CK je ves čas ohranil
  vlogo najvišjega partijskega organa med kongresoma. Stalno je imel tudi
  svoje izvršilno politično telo – politbiro (do 3. kongresa ZKS 1954),
  nato izvršni komite do reorganizacije 1966, ko je bilo izvoljeno
  predsedstvo CK ZKS, od 1968 – 1974 sekretariat, od takrat dalje pa spet
  predsedstvo; to je imelo od 1974 – 1978 tudi svoj izvršni komite, potem
  pa so ga zamenjali izvršni sekretarji predsedstva CK ZKS. Do
  reorganizacije ZKS 1966 je bil na čelu ZKS politični sekretar, odtlej pa
  predsednik ZKS oziroma predsedstva CK ZKS. Do 1964 je bil poleg
  političnega voljen tudi organizacijski sekretar, nato do 1966 več
  sekretarjev za posamezna področja, potem pa je bila uvedena tudi
  funkcija sekretarja političnega izvršilnega organa CK ZKS. Med 6. in 7.
  kongresom ZKS je bila uvedena konferenca ZKS kot forum in CK je za svoje
  delo odgovarjal kongresu in konferenci. Število članov CK se je
  spreminjalo. Centralni komite je svoje delo organiziral prek partijskih
  konferenc ter stalnih in občasnih komisij in služb. Od leta 1945 do 1989
  je bila Zveza komunistov edina politična stranka v Sloveniji.

 • Peter

  Arhivska zakonodaja je Zvezi komunistov Slovenije dajala možnost, da
  samostojno opravlja službo varstva arhivskega in registraturnega
  gradiva, ki je nastalo na njenem delovnem področju. Zato je bil pri CK
  KPS leta 1949 ustanovljen poseben oddelek Zgodovinski arhiv CK KPS –
  ZKS. Ta je arhivsko gradivo CK ZKS in njegovih organov prvič prevzel od
  glavne pisarne CK KPS leta 1951 za obdobje od 1945 do 1950. Nato so
  postopoma prevzemali vsako leto praviloma gradivo starejše od treh let
  oziroma gradivo izvršilno političnega organa starejše od enega leta, in
  sicer do leta 1983, ko so začeli prevzemati gradivo za štiriletno
  medkongresno obdobje. Do tedaj se je gradivo urejalo po posameznih
  letih, nato pa za štiri leta (od kongresa do kongresa) skupaj.
  Na
  podlagi spremembe Zakona o naravni in kulturni dediščini leta 1990
  (Ur.l. SRS, št. 80/90), ko je bil iz 100. člena črtan Centralni komite
  Zveze komunistov Slovenije, je moral le ta po določilih tega zakona v
  treh mesecih urediti svoje gradivo in ga predati Arhivu Republike
  Slovenije. Del gradiva je tako ZKS – Stranka demokratične prenove
  predala julija 1990, del pa junija 1991, medtem ko članski dokumenti
  članov KPS – ZKS , ki jih morajo predati občinske organizacije, še niso v
  celoti prevzeti.
  Gradivo je bilo varnostno mikrofilmano do leta
  1968, gradivo izvršilno političnih organov do leta 1972. Ker pa je bilo
  leta 1983 gradivo delno preurejeno, mikrofilmi niso več primerni za
  uporabo, kot varnostna kopija pa vendarle služijo svojemu namenu. Del
  gradiva je izročil Milan Kučan dne 18. 12. 2002

 • Tunka Šmarjola

  Čujte, neprekosljiva pa je Lucija Ušaj. Baba je 27 let zmerjala, žalila, uničevala in psovala vse, ki so si drznili podvomiti v božje besede Janeza Janše. Kot vam je znano, se je okoli novega leta sprla z bogom in vero in odšla med skrajne fašiste ustaških korenin. In pred dnevi je čivknila:

  “Ko te SDS zavrže, naredijo vse, da te uničijo … Sedaj pa se “jebeta” z Brščićem za prestol v stranki DOM!!!

 • Peter

  – Izvršni komite CK ZKS (AS 1589/IK): zapisniki sej plenumov in
  izvršnega biroja (komiteja, predsedstva) 1954 – 1968/ seje
  organizacijsko političnega sekretariata CK ZKS 1954 – 1965/ seje
  plenumov, izvršnega komiteja, predsedstva in drugih organov ter ostalo
  gradivo Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije 1956 – 1968/
  zapisniki in gradiva posvetovanj s sekretarji okrajnih in drugih
  komitejev ZK Slovenije 1954 – 1968 ter depeše 1945 – 1950/

  Centralni komite ZKS 1945-1968 (AS 1589/III): zapisniki, poročila,
  dopisi in drugo gradivo oddelkov, uprav, komisij, ekip, organizacijsko
  političnega sekretariata Centralnega komiteja KP Slovenije oziroma ZK
  Slovenije 1945 – 1954/ zapisniki, poročila, dopisi in drugo gradivo
  oddelkov, uprav, komisij, ekip, organizacijsko političnega sekretariata
  Centralnega komiteja KP Slovenije oziroma ZK Slovenije 1954 – 1968/
  splošno gradivo CK ZK Jugoslavije 1955 – 1959/ problemske konference in
  posvetovanja s sekretarji okrajnih in drugi komitejev ZK Slovenije 1955 –
  1959/ aktivi komunistov ZK Slovenije 1956 – 1959/ delovodniki 1945 –
  1979/ kartoteka (kadrovske uprave) CK ZK Slovenije 1948 – 1953

  Centralni komite ZKS 1945-1990 (AS 1589/IV): dopisi, seje plenumov, seje
  predsedstva, predsednik, sekretariat, komisije, izvršni sekretarji,
  delovodniki CK ZK Slovenije 1968 – 1990/ razno: personalne mape, pogodbe
  o delu, odločbe, razni seznami 1969 – 1990/ seje plenumov, izvršnega
  komiteja, predsedstva in raznih komisij ZK Jugoslavije 1968 – 1990/
  razne informacije, aktivi, informacije službe za informacije CK ZK
  Slovenije, informacije raznih komisij CK ZK Slovenije, bilteni
  predsednika ZK Jugoslavije/ seje in gradivo komitejev drugih republik/
  konference ZK v Jugoslovanski ljudski armadi/ administrativno finančna
  komisija CK ZKS/ samoupravni organi in sindikat delavne skupnosti CK
  ZKS/ gradivo strokovno političnih delavcev CK ZKS/ tajnik CK ZK
  Slovenije/ komisija in komite za splošni ljudski odpor in družbeno
  samozaščito pri CK ZK Slovenije 1969 – 1990/ Centralni komite Zveze
  komunistov Slovenije (SDP) leta 1990/ občinski, medobčinski in drugi
  komiteji ZK Slovenije 1946 – 1987/ pristopne izjave ZKS – SDP za
  volitve (Milan Kučan) 1990/ magnetofonski trakovi, mikrofilmi, plakati,
  značke/ evidenca in statistika ZK Slovenije 1945 – 1990/ Uredniški odbor
  Centralne tehnike 1979 – 1989/ Kongresi in konference ZK Jugoslavije in
  ZK Slovenije 1948 – 1990; predsednikova dejavnost – Franc Popit,
  Andrej Marinc, Milan Kučan 1968 – 1990/ članski dokumenti in Tovariško
  razsodišče CK ZK Slovenije 1945 – 1990/ Arhiv Zgodovinskega arhiva CK ZK
  Slovenije/ 32 tekočih metrov članskih kartic

 • Peter

  Gradivo CK ZKS je enoten fond, vendar je zaradi določenih posebnosti in velike količine gradiva razdeljen na naslednje podfonde:
  1. Izvršni komite Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije
  2. Centralni komite Zveze komunistov Slovenije 1945-1968
  3. Centralni komite Zveze komunistov Slovenije 1945-1990
  Osnovni
  princip urejanja je bila organizacijska struktura CK KPS – ZKS. Del
  gradiva CK KPS je bil v večji meri izločen v začetku petdesetih let, ko
  so zaradi politične situacije želeli obseg gradiva skrčiti na
  obvladljivo količino. Arhiv je bil takrat odpeljan na “varnostno”
  lokacijo, od koder je bil pripeljan nazaj leta 1958 in ga je prevzel
  Zgodovinski arhiv CK ZKS. Za to izločanje ni bilo nobenih pismenih
  navodil. Delo so opravili referenti CK ZKS. Sicer izločanja v arhivu ni
  bilo do leta 1983 (razen duplikatov in multiplikatov, nepomembnega
  gradiva kot so naročilnice, osnutki, spremni dopisi ipd.). Večina
  gradiva je bila v dveh izvodih. Leta 1983 je predsedstvo CK ZKS sprejelo
  Seznam trajnih kategorij gradiva, po katerem je urejeno gradivo od leta
  1974 dalje. Iz starejšega gradiva pa so bili izločeni še ostali
  duplikati ter gradivo organizacij ZK iz drugih republik. To gradivo ni
  bilo uničeno, temveč odpeljano na “varnostno lokacijo” v Gotenico (za
  primer uničenja originalnega gradiva). Leta 1990 je bilo vse to gradivo
  pripeljano nazaj v arhiv, kjer je bilo ponovno pregledano. Gradivo
  organizacij ZK drugih republik je bilo shranjeno, dupliklati in
  multiplikati pa so bili komisijsko uničeni.

 • Peter

  Zaradi številnih reorganizacij, preimenovanj, združevanj, razdruževanj
  ipd. posameznih uprav, komisij, odborov itd., pri vsebini gradiva v
  fondu, nazivi teh niso navedeni natančno, ampak so označena področja
  dela.
  Za gradivo do leta 1974 so narejeni arhivski popisi, gradivo od
  1974 do 1982 ter za seje plenumov in izvršilno političnih organov od
  1945 do 1986 je popisano na karticah (od 1974 na podlagi seznama trajnih
  kategorij gradiva). Gradivo od 1982 do 1990 še ni urejeno. Kot
  pripomoček za iskanje služijo tudi delovodniki, imenska in stvarna
  kazala k delovodnikom ter prevzemni zapisniki.
  Članski dokumenti, ki
  so bili prevzeti od občinskih komitejev ZKS po letu 1990, so popisani na
  računalniku v programu Dbase (51 498 vpisov: 553š., od št. 2308-2349,
  2005.

 • Peter

  Poceni prodam

  5 KONGRES ZKS, ZVEZE KOMUNISTOV SLOVENIJE

  Cena: 10,00 €

  Knjiga 5 KONGRES ZKS, ZVEZE KOMUNISTOV SLOVENIJE, 1965, broširana, dobro ohranjena., prodam.
  Tumpek, kupish?

 • Tunka Šmarjola

  Desnosučni, nehajte lapat o našem sodstvo… Metka Turk… sodnica, ki se je vpisala v anale norosti slovenskih sodišč. Še dobro, da obstajajo višje instance, ki bodo to sramotno sodbo popravile. Vse, kar je o Antonu Krkoviču zapisal in izrekel Anton Peinkiher, namreč drži. Krkovič nima primerne izobrazbe in nikoli ni bil general. Brigadir ni generalski čin. V Žagi v Kočevski Reki je bilo konec leta 1991 centralno skladišče zaplenjenega in iz tujine prepeljanega orožja, namenjeno prodaji hrvatom in bosancem. O tem obstaja kup dokumentov in fotografij…in seveda prič !!!

  • Janez Kepic-Kern

   Ha, ha !
   Tunek – kupi no – tisto ex KP, ZK knjigo – od Petra.
   Nikoli,
   oh, nikooooli – več – ne bo izšla. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Imperial Commando

   Največ o temu ve tvoj pastir Kučan, kar vprašaj ga ;). O krkoviču se pa stalno govori kot o breigadirju, nevem kje si ti generala najdu :). Jao Tumpek, si pač radikalno nesposobni leviĆar, jebiga :D

 • Jožefa Benko

  eva,ti nisi samo eva,ti si v puščavi slovenski tudi glas vpijoče eve,c’ est vrai pravi muko brajdič

  • Tunka Šmarjola

   Jožefa, raje odidi iz tega portala in primi moža za tiča. Lepše ti bo !!!

   • Janez Kepic-Kern

    Še vedno težave s pravopisom !
    NE – ” iz tega portala”,
    PRAV – “S TEGA PORTALA” L.r, JANEZ K. KERN KOMENDA

    • Tunka Šmarjola

     Ka bi rad…fHalozah rečemo iz tega portala…kapish?

 • učko

  Katička je sicer bolj fukabilna kot Irglca, obe pa sta kuri, ena je Udbo-kura, druga pa je JaJo-kura.

  • centurion

   Ena je kura, druga je kura,
   ti si pa KURAc.
   Sifilitičen.

 • neuralinkn1

  Bravo Eva, dobro jutro Slovenija, končno je nekdo sploh omenil to kar mislimo vsi slovenci.
  Kako si pravosodje sploh to predstavlja, o življenju in smrti naroda odločajo kot skrajno priviligirana elita, ko morajo sami odgovarjati, se spremeniko pa v manjšega od najmanjših, nenadoma postanejo popolnoma navadni državljani.

  Nape pravosodje je zagrešilo že toliko krivic in take narave, da so razmere zrele za izredne smrtne kazni, ki bi veljala samo za njih, ki odločajo o tisočih in pravno zastopajo milijone, pa ne vem kam bi lahko vložil tak parlamentarni predlog.

 • neuralinkn1

  Zdaj bodo rabili še več tajnih policistov, njihovih sodelavcev in ovaduhov, da bodo šli še sodnike in njihove družine malo špijunirat.

 • Skrajno Desni

  Če bi bilo našo sodstvo demokratično in nebi bilo pristransko in nezakonito in krivično bi to lopovsko državo že zdavnaj tožil.

 • janko

  Uau, Irglovi bi pa plačal kavo in še sladoljed, če bi jo kje srečal, čeprav je moja penzija znatno manjša od njene plače:)

 • črnaovca

  Katičeva je pač postala ministrica da je bil zadovoljen velejski lobi sicer pa žensak menda ne slovi posebej po svoji pameti, je ravno prav butasta da se loti vsega samo da ima položaj in denar. Škoda ker sodstvo že tako ni kaj prida potem se zgodi še pa tak šalabjzer za ministera

 • Miki Miška

  prjatla sm vprašu v kateri stranki pa si …pa je odgovoru v levi ….ma tam ni treba dost delat lahk se zabušava ..če bi bil pri desničarjih …tam treba delat pa več reda je…..

 • Branislav Valter

  Le zakaj je Josip Broz imel neomejeno oblast?
  Zato ker je imel neomejeno podporo komunistov. Strik so mu drzali ugledni clani ZK kot JANSA, ZVER, GORENJAK, VASLE in drugi konvertiti…
  POSLE JEBANJA NEMA KAJANJA!!

  • janko

   Eh, ti so takrat še cuco vlekli. Konvertiti so pa po moje najboljši člani, saj poznajo v srž vse zablode totalitarizma in so jih občutili na svojem hrbtu.-

   • Branislav Valter

    Takrat ko sem se jaz pripravljal na odhod v ZDA, JE JANSA GRADIL KARIERO V KOMUNISTICNI PARTIJI.
    NISMO VSI KONVERTITI.

 • Andrej

  Šarko bo preštel glasove in ugotovil, da jih ima dovolj, da v parlamentu sprejmejo sklep: nobenih krivičnih sodb ni bilo. Če kdo misli, da ima kakšne protidokaze, da krivične sodbe so, ima Šarec že pripravljen odgovor. to je poceni nabiranje političnih točk. In pravo in narod sta zadovoljna. Kriv bo pa tako ali tako Janša.

 • JANEZ GUS

  SLO komunistični peskovnik ima še vedno Bavconovo revolucionarno pravo.Dokler bo nurgelska svinja hodila po dveh nogah bo tako.

 • Šobar Davorin

  Interesantno. Ni vprašala, zakaj Avstrijec, ki je delil peneze iz afere Patria, sedi, naši junaki pa ne.

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM, JE POMEMBNO.
  NI ŠALA,
  ZELO RESNO.
  Meni, nikoli kaznovanemu
  ex OK knjižničarju Janezu K. Kernu
  je nek 19 let
  fant,
  Slovenec, ki vozi, razvaža robo s KAMIONOM po vsej Sloveniji
  povedal,
  da nekateri v krajih ob meji s HR – v svojih hišah, po kleteh
  baje
  SKRIVAJO NELEGALNE ISLAM MIGRANTE – ZA DENAR.
  Fant,
  ki mi je to povedal – je pošten,

  kako je zares s tem – pa naj ugotovijo – za to – PLAČANI
  IN
  POOBLAŠČENI LJUDJE IZ MNZ ORGANOV NAŠE R.S. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!